Номинации за конкурса на СИЖБ „Светове и цветове-2019”

12.12.2019 /18:57 | Източник: СИЖБ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обявява номинациите за седмото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове-2019” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Цеременията по награждаването ще е на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16. Ще присъстват посланиците на испаноезичните страни в България.

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България проведе за седма поредна година конкурс за журналистически публикации и предавания на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). Техните имена носят две от наградите.

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации или предавания от последната календарна година на български или на испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, а така също следват принципите на професионалната и гражданска етика и откликват на важни за обществото проблеми.

Наградите в конкурса са грамоти и книги на български или испански език от личните библиотеки на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарени от техните семейства.

Тази година в конкурса „Светове и цветове” са излъчени следните номинации:

Награда „Светла Плашокова”, направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”:

Печатни и интернет медии

ВЛАДИСЛАВ ПУНЧЕВ, испанска информационна агенция EFE

ОЛЯ АЛ-АХМЕД, БТА

ХОСЕ АНТОНИО САНЧЕС МАНСАНО, free lance

Радио

САВИНА СПАСОВА, БНР

СЛАВЕНА ИЛИЕВА, БНР

Телевизия

ДЖАНАН ДУРАЛ, БНТ

РОСЕН ЦВЕТКОВ, bTV

Награда „Самуел Франсес”, направление „За професионална и гражданска етика”:

Печатни и интернет медии

ГЕОРГИ ХРИСТОВ, вестник „Дума”

МАРИЕЛА БАЛЕВА, вестник „Труд”

Радио

НИКОЛЕТА АТАНАСОВА, програма „Христо Ботев”, БНР

Телевизия

ГЕНКА ШИКЕРОВА, free lance

Награда „Светове и цветове”, направление „За екология, култура и традиции”:

Печатни и интернет медии

ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА, списание „DiVino”

ГЕРГИНА ДВОРЕЦКА, сайт „Европа и светът”

МАЯ ФИЛИПОВА, dir.bg

Радио

ЛЮДМИЛ ФОТЕВ, БНР

СЛАВЕНА ИЛИЕВА, БНР

Телевизия

ЮЛИЯ ВЛАДИМИРОВА, БСТВ

Кои от номинираните ще получат награди, ще бъде оповестено на церемонията по награждаването, която ще се състои на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16.

Решенията се взимат от жури в състав: Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Георги Митов, член на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа.

На церемонията по награждаването ще бъде връчена и Специална награда на Roca - България за журналистика на тема екология. Тази година тя се присъжда на РОСИНКА ПРОДАНОВА от Радио Благоевград.

Както всяка година, СИЖБ присъди и няколко специални отличия „Обединител на култури”. Те се връчват на личности, дали особено значим и дълготраен принос в сближаването между България и испаноезичния свят.

За 2019 г. отличията „Обединител на култури” ще бъдат връчени на:

АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ, журналист (посмъртно)

ВАНЯ ПЕТКОВА, поетеса (посмъртно)

ЕМИЛИЯ ЦЕНКОВА, испанистка

ТАМАРА ТАКОВА, испанистка

ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ, поет

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА, журналистка и писателка.

В церемонията по награждаването ще участват посланиците на Испания Н. Пр. Алекандро Поланко, на Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба, на Венесуела Н. Пр. Ориета Капони, на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, директорката на Институт „Сервантес” в София Мария Луиса Сантос, ръководителят на отдела по образованието към посолството на Испания Анхел Сантамария Барнола, почетните консули на Еквадор Захари Кушев, на Мексико Пенчо Ралчев, на Уругвай Йоаким Каламарис, представителят на Почетното консулство на Чили Андрес Сааведра и др.

Испански и латиноамерикански песни ще изпълни Янко Константинов.

Сподели в
 

Членовете на Съвета за електронни медии(СЕМ) започнаха да изслушват концепциите на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР), който трябва да бъде избран на 22 януари. След като техническата комисия на регулатора отстрани от надпреварата дългогодишния директор на националното радио Валерий Тодоров, за участие в конкурса останаха шестима кандидати.

20.01.2020/18:52

„Корупция и лобизъм убиват българския бизнес” – с тези думи започва писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000″, адресирано до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до председателите на ВАС и ВКС, и до главния прокурор.

20.01.2020/11:24

В Съвета за електронни медии (СЕМ) започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР), който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.

20.01.2020/09:27

Ролята на медиите е доста голяма в борбата с престъпността. Нейна основна задача е да накара обществото да не се страхува, да му помогнат да излезе от паническия страх, да се създадат онези адекватни отношения, които да помогнат против тази престъпност. Това каза шефът на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов в предаването „Беновска пита" на „Канал 3".

19.01.2020/19:33

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

19.01.2020/19:24

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки