Начало
 
 

Историчката Тодорка Недева изтъка историята на търновските кметове

13.12.2019 /17:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По тази снимка лесно ще откриете книгата в книжарниците

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

Обхваща периода 1877-2019-а 

И представя всички 46 кмета за изминалите 142 години. Избрани, назначени, временно изпълняващи длъжността. Първата част е за времето от Освобождението до 1944-а, втората – от 1944-а до днес.

Различни са били управниците, всеки – с особеностите на нрава си, с политическата и партийната си ориентация и принадлежност, с различно образование, с увлеченията си, а и със слабостите си. 

Търново, за разлика от София, не е имало жена-кмет  

Но развитието и бъдещето му са били определяни и от депутати, и от министри, и регенти, и поклонници на модата, и от добри „бюджетари”. От хора, вадили хляба си с аптекарство, с медицина, с печатарство, от влюбени в писането, в музиката, в цветята, в архелогията, в архитектурата. 

Всеки е представен и със снимка, и с факсимилета и фотографии на най-важните събития, станали по времето на мандата му. Освен биографичните данни, в повествованието умело са вплетени и спомени на съвременници, много от главите имат в края си чудесна добавка – „Интересно е да се знае”. В тия завършеци на очерците нерядко се оказва, че написаното се публикува за първи път.

Майсторски разказва Тодорка Недева, книгата й „тегли” читателя напред, напред... Трудът й няма нищо общо с тъй често срещаната сухота на научните справки, с нерядко срещаната тегавост на изказа и при научно-популярните материали. Почти всяка история е като малка приказка за наистина достойни старостоличани.

Както винаги е бивало – хората не са еднакви, имало е и допускали прегрешения. Тъй е и с търновските кметове. Но грешниците и греховете им са били наистина малко и малки. Въпреки това авторката не е лакирала фактите, а почтено е споделила истината.

Да се знае. 

Книгата й е писана десетина години 

С подготовка, включваща много четене, със събирането на факти, снимки, спомени. Водени са и лични разговори с 12 от героите й от времето след 1989-а до днес. „Преорани” са работливо десетки книги, посветени на историята на града, много материали от Държавния и Регионален архив. А сред най-усърдните летописци, открай време, са печатните периодични издания, журналистите. Книгата е изтъкана и с помощта на публикации в 

40 вестници и списания – и местни, и столични 

С различна тематична насоченост – кино, театър, религия...

И тъй картината на живота в Търново е станала многопластова, с много любопитни детайли. А изданието – освен справочник за кметовете – запознавайки ни с хората, запознава и с много подробности от всекидневието на местните хора. И тъй се превръща и в своеобразна енциклопедия.

От нея може да се научи кога и как е електрифицирано Търново; къде всеки е можел да си купи цветя, но не само букет или стрък, а и растения, овошки, декоративни храсти за градинката си; кога и по какъв курс са обменяни парите на хората; какво можело да се купи с купон при „купонните системи” в кризисни времена; кога е било въведено ограничение при приемането на нови жители в града...

Още – кога и какви беди са връхлитали старата престолнина; кога са построени и открити най-значимите сгради, паметници, а и по-малки, ала обичани от старостоличани забележителности.

И още – кога и къде е монтиран първият уличен монетен телефон; кои са най-големите, най-щедри дарители за родолюбивите дела в града; коя улица и квартал кога и как са били прекръщавани, нерядко – в резултат на полритическата коннюнктура; как бивал събиран и извозван боклукът – делнично е, но си е част от живота; кога е бил изготвен първият регулационен план. 

Ще разберете и за проект за гражданско летище  

в околностите на Търново; как местната управа борела разврата; коя е първата дипломирана зъболекарка в селището; как е бил организиран всебългарският исторически, културен и селскостопански събор; как се преобразявали и били премествани вечно оживените градски пазари; кога са открити Държавният музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, но и не по-малко популярният и привлекателен Летен театър, Автогарата. 

Раздиплена е и предисторията на тъй примамливата феерия на Царевец – празничната програма „Звук и светлина.

Съществува един латински израз – „опус магнум”. Преведено – „великото дело” на някого, най-доброто от всички негови произведения. С „Търновските кметове” Тодорка Недева е написала книгата на живота си.


 

Сподели в
 

Глобус и пъстри корици приканват читателите на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград да научат нови неща за пътуват екзотични места. „Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива на книгохранилището , адаресирана до любознателната аудотирия. От всички възрасти.

20.01.2021/16:24

Читателската аудитория у нас получи ново издание на "Тристахилядна София и аз между двете войни" от легендарния водещ на някогашното предаване "Минаха години" по БНТ Драган Тенев, който, уви, си отиде през 1999 г. на 80-годишна възраст.

18.01.2021/19:09

Студия "Млад художник" към РКИЦ, със съдействието на Национален фонд ”Култура“ обявява конкурс за деца от 4г до 14г. "Нарисувайте любим герой от български анимационен филм".

18.01.2021/14:00

На 17 януари се навършват 14 г. откакто между нас не е големият чародей на българското слово проф. Марко Семов. Той даде огромен принос в съвременната наука за народопсихологията и е един от създателите на телевизионна публицистика в БНТ от началото на 70-те години. Помним го като изключително смел и ярък журналист, публицист и общественик.

17.01.2021/11:05

Те са като една нова "Османска империя", която незабележимо налага своето влияние: турските сериали. С тях Турция изнася в чужбина не само внушителни кадри и истории за огнени любови, но и официалния държавен мироглед.

16.01.2021/16:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки