Начало
 
 

Историчката Тодорка Недева изтъка историята на търновските кметове

13.12.2019 /17:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По тази снимка лесно ще откриете книгата в книжарниците

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

Обхваща периода 1877-2019-а 

И представя всички 46 кмета за изминалите 142 години. Избрани, назначени, временно изпълняващи длъжността. Първата част е за времето от Освобождението до 1944-а, втората – от 1944-а до днес.

Различни са били управниците, всеки – с особеностите на нрава си, с политическата и партийната си ориентация и принадлежност, с различно образование, с увлеченията си, а и със слабостите си. 

Търново, за разлика от София, не е имало жена-кмет  

Но развитието и бъдещето му са били определяни и от депутати, и от министри, и регенти, и поклонници на модата, и от добри „бюджетари”. От хора, вадили хляба си с аптекарство, с медицина, с печатарство, от влюбени в писането, в музиката, в цветята, в архелогията, в архитектурата. 

Всеки е представен и със снимка, и с факсимилета и фотографии на най-важните събития, станали по времето на мандата му. Освен биографичните данни, в повествованието умело са вплетени и спомени на съвременници, много от главите имат в края си чудесна добавка – „Интересно е да се знае”. В тия завършеци на очерците нерядко се оказва, че написаното се публикува за първи път.

Майсторски разказва Тодорка Недева, книгата й „тегли” читателя напред, напред... Трудът й няма нищо общо с тъй често срещаната сухота на научните справки, с нерядко срещаната тегавост на изказа и при научно-популярните материали. Почти всяка история е като малка приказка за наистина достойни старостоличани.

Както винаги е бивало – хората не са еднакви, имало е и допускали прегрешения. Тъй е и с търновските кметове. Но грешниците и греховете им са били наистина малко и малки. Въпреки това авторката не е лакирала фактите, а почтено е споделила истината.

Да се знае. 

Книгата й е писана десетина години 

С подготовка, включваща много четене, със събирането на факти, снимки, спомени. Водени са и лични разговори с 12 от героите й от времето след 1989-а до днес. „Преорани” са работливо десетки книги, посветени на историята на града, много материали от Държавния и Регионален архив. А сред най-усърдните летописци, открай време, са печатните периодични издания, журналистите. Книгата е изтъкана и с помощта на публикации в 

40 вестници и списания – и местни, и столични 

С различна тематична насоченост – кино, театър, религия...

И тъй картината на живота в Търново е станала многопластова, с много любопитни детайли. А изданието – освен справочник за кметовете – запознавайки ни с хората, запознава и с много подробности от всекидневието на местните хора. И тъй се превръща и в своеобразна енциклопедия.

От нея може да се научи кога и как е електрифицирано Търново; къде всеки е можел да си купи цветя, но не само букет или стрък, а и растения, овошки, декоративни храсти за градинката си; кога и по какъв курс са обменяни парите на хората; какво можело да се купи с купон при „купонните системи” в кризисни времена; кога е било въведено ограничение при приемането на нови жители в града...

Още – кога и какви беди са връхлитали старата престолнина; кога са построени и открити най-значимите сгради, паметници, а и по-малки, ала обичани от старостоличани забележителности.

И още – кога и къде е монтиран първият уличен монетен телефон; кои са най-големите, най-щедри дарители за родолюбивите дела в града; коя улица и квартал кога и как са били прекръщавани, нерядко – в резултат на полритическата коннюнктура; как бивал събиран и извозван боклукът – делнично е, но си е част от живота; кога е бил изготвен първият регулационен план. 

Ще разберете и за проект за гражданско летище  

в околностите на Търново; как местната управа борела разврата; коя е първата дипломирана зъболекарка в селището; как е бил организиран всебългарският исторически, културен и селскостопански събор; как се преобразявали и били премествани вечно оживените градски пазари; кога са открити Държавният музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, но и не по-малко популярният и привлекателен Летен театър, Автогарата. 

Раздиплена е и предисторията на тъй примамливата феерия на Царевец – празничната програма „Звук и светлина.

Съществува един латински израз – „опус магнум”. Преведено – „великото дело” на някого, най-доброто от всички негови произведения. С „Търновските кметове” Тодорка Недева е написала книгата на живота си.


 

Сподели в
 

Заглавието на този филм на режисьора Ален Рене по сценарий на Марьорит Дюрас е може би най-човешкото и точно определение, което споделя чувствата на милиони по света към японския град. Дори и на тези, които никога не са стъпвали там. А днес се навършват 75 години от онзи зловещ акт, който все още не можем да вярваме, че е извършен от разумни хора, колкото и диво да са желаели някакво отмъщение. На 6 август в 8,15 ч. сутринта американският пилот Пол Тибетс пуска над града първата атомна бомба с кодово име „Малчугана“.

06.08.2020/13:33

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково получи ценно дарение от научна и художествена литература, издадена в края на XIX и началото на ХХ в.

06.08.2020/13:32

Началната учителка и предишна журналистка Десислава Стаменова застава начело на основно училище „Драган Манчов“ в Пловдив.

06.08.2020/13:31

От сп.“Франс Футбол” вече обявиха, че няма да има анкета, която да определи носителя на “Златната топка” за 2020 г., но въпреки това списанието ще организира друго допитване до членовете на журито.

05.08.2020/16:53

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки