Начало
 
 

Историчката Тодорка Недева изтъка историята на търновските кметове

13.12.2019 /17:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По тази снимка лесно ще откриете книгата в книжарниците

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

Обхваща периода 1877-2019-а 

И представя всички 46 кмета за изминалите 142 години. Избрани, назначени, временно изпълняващи длъжността. Първата част е за времето от Освобождението до 1944-а, втората – от 1944-а до днес.

Различни са били управниците, всеки – с особеностите на нрава си, с политическата и партийната си ориентация и принадлежност, с различно образование, с увлеченията си, а и със слабостите си. 

Търново, за разлика от София, не е имало жена-кмет  

Но развитието и бъдещето му са били определяни и от депутати, и от министри, и регенти, и поклонници на модата, и от добри „бюджетари”. От хора, вадили хляба си с аптекарство, с медицина, с печатарство, от влюбени в писането, в музиката, в цветята, в архелогията, в архитектурата. 

Всеки е представен и със снимка, и с факсимилета и фотографии на най-важните събития, станали по времето на мандата му. Освен биографичните данни, в повествованието умело са вплетени и спомени на съвременници, много от главите имат в края си чудесна добавка – „Интересно е да се знае”. В тия завършеци на очерците нерядко се оказва, че написаното се публикува за първи път.

Майсторски разказва Тодорка Недева, книгата й „тегли” читателя напред, напред... Трудът й няма нищо общо с тъй често срещаната сухота на научните справки, с нерядко срещаната тегавост на изказа и при научно-популярните материали. Почти всяка история е като малка приказка за наистина достойни старостоличани.

Както винаги е бивало – хората не са еднакви, имало е и допускали прегрешения. Тъй е и с търновските кметове. Но грешниците и греховете им са били наистина малко и малки. Въпреки това авторката не е лакирала фактите, а почтено е споделила истината.

Да се знае. 

Книгата й е писана десетина години 

С подготовка, включваща много четене, със събирането на факти, снимки, спомени. Водени са и лични разговори с 12 от героите й от времето след 1989-а до днес. „Преорани” са работливо десетки книги, посветени на историята на града, много материали от Държавния и Регионален архив. А сред най-усърдните летописци, открай време, са печатните периодични издания, журналистите. Книгата е изтъкана и с помощта на публикации в 

40 вестници и списания – и местни, и столични 

С различна тематична насоченост – кино, театър, религия...

И тъй картината на живота в Търново е станала многопластова, с много любопитни детайли. А изданието – освен справочник за кметовете – запознавайки ни с хората, запознава и с много подробности от всекидневието на местните хора. И тъй се превръща и в своеобразна енциклопедия.

От нея може да се научи кога и как е електрифицирано Търново; къде всеки е можел да си купи цветя, но не само букет или стрък, а и растения, овошки, декоративни храсти за градинката си; кога и по какъв курс са обменяни парите на хората; какво можело да се купи с купон при „купонните системи” в кризисни времена; кога е било въведено ограничение при приемането на нови жители в града...

Още – кога и какви беди са връхлитали старата престолнина; кога са построени и открити най-значимите сгради, паметници, а и по-малки, ала обичани от старостоличани забележителности.

И още – кога и къде е монтиран първият уличен монетен телефон; кои са най-големите, най-щедри дарители за родолюбивите дела в града; коя улица и квартал кога и как са били прекръщавани, нерядко – в резултат на полритическата коннюнктура; как бивал събиран и извозван боклукът – делнично е, но си е част от живота; кога е бил изготвен първият регулационен план. 

Ще разберете и за проект за гражданско летище  

в околностите на Търново; как местната управа борела разврата; коя е първата дипломирана зъболекарка в селището; как е бил организиран всебългарският исторически, културен и селскостопански събор; как се преобразявали и били премествани вечно оживените градски пазари; кога са открити Държавният музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, но и не по-малко популярният и привлекателен Летен театър, Автогарата. 

Раздиплена е и предисторията на тъй примамливата феерия на Царевец – празничната програма „Звук и светлина.

Съществува един латински израз – „опус магнум”. Преведено – „великото дело” на някого, най-доброто от всички негови произведения. С „Търновските кметове” Тодорка Недева е написала книгата на живота си.


 

Сподели в
 

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

Първото събитие по повод наближаването на Китайската Лунна Нова година – Годината на Металния плъх, е концертът, който ще се състои на 15 януари т.г. в столичната зала „България”. Той е организиран от посолството на КНР у нас със съдействието на Столична община и министерството на културата.

09.01.2020/16:16

На 9 януари от 18:00 часа в галерия „Дебют“ в София се открива първата самостоятелна изложба на Ивайло Стоименов със заглавие „Медитация върху обект чрез фотография и композиция“.

09.01.2020/12:00

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки