Начало
 
 

Йосиф Давидов доказва, че няма бивш репортер

14.12.2019 /12:26 | Автор : Д-р Радко Ханджиев | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йосиф Давидов е сътрудничел и на „Хоризонт“ в БНР

Да си журналист е професия. Да си добър журналист е призвание. Да си репортер е тръпка. Да си добър репортер е заболяване. То е в особена остра форма, когато у репортера напира ненаситният търсачески дух.

Той иска да се завре в най-горещи точки на локални и световни конфликти, да разплете сложния пъзел на различни мнения и противоречия, за да сподели обективно с публиката информацията, каквато я е видял, чул, преживял.

И след като в продължение на 50 години е бил в епицентъра на горещи събития в 73 държави и е оцелял, да бъде удовлетворен и благодарен на живота си, който му е отредил такава съдба, коментира авторът, цитиран в. "Дума":

Всичко това е Йосиф Давидов - журналист-международник във в."Труд", гл. редактор на сп. "По света", кореспондент на БТА в Мадрид, гл. редактор на "Глобал прес" - Франкфурт/Мадрид; автор на публицистични книги, документални филми, на хиляди репортажи, интервюта, статии и есета в български и чуждестранни периодични издания. Последната му книга "Репортер от минало време" (2019) е равносметка на житейския и половинвековния му професионален път.

Започва в "Студентска трибуна"  

Йосиф, или както приятелите му го наричат Жози или Йоско, разказва историите си в телеграфен стил, случките му текат като че от телекса на БТА. На места преминават в повествование, след това отново синтетично, репортерски, маркира факти, които навеждат читателя към размисъл за зловещите последици от "прехода", когато "умните мълчат, глупаците говорят, а разсипниците богатеят" (по Иво Андрич).

Първият му досег с външния свят е чрез богатата семейна библиотека и, разбира се, чрез майката - вечната и святата, възпитана и израсла във Франкфурт, осъдена у нас за антифашистка дейност. Следват лудориите в пансиона на софийската Английска гимназия, за които е изключен и с "голям зор" прехвърлен в пловдивската, където в училищната радиостанция са и първите му журналистически опити.

Но когато цитира слово на Че Гевара, критикуващо някои другари, които се поддават на дребнобуржоазната стихия, Жози е "помолен" от директора да напусне радиостанцията.

Като студент по българска филология в Софийския университет започва да сътрудничи на "Студентска трибуна" и сп. "Младеж". Факултативно учи унгарски език. Заедно с поетесата Живка Балтаджиева - бъдещата вярна спътница в живота му, са командировани в Унгария за 6 месеца с цел усъвършенстване на езика и "установяване тесни отношения с младата унгарска творческа интелигенция".

Днес работи в "Нова дума"   

В края на 60-те години започва работа във в. "Труд". Началото на "авантюрата", както сам нарича репортерския си път през СССР, Китай, КНДР, Шри Ланка, Малайзия, Венецуела, Бразилия, Кипър, Ливан и т.н.. И разбира се, почти всички африкански държави.

Бил е при партизаните в Гвинея-Бисау, Мозамбик, Ангола, интервюирал е десетки лидери като Амилкар Кабрал, Агостино Нето, Джошуа Нкомо, Робърт Мугабе, Жоаким Шисано, Джулиъс Ниерере, Менгисту Хайле Мариам, Мариан Нгуаби, Матьо Кереку...

Разговаря неведнъж с Уилфред Бърчет - именития репортер, стъпил първи в Хирошима след американската атомна бомба, среща се в Зимбабве с Клеър Стърлинг, която 2 години по-късно ще изфабрикува българската следа в покушението срещу папа Йоан Павел II. Интервюира Ясер Арафат в бейрутския му бункер. А колко български журналисти са успели през 1981 г. да влязат в страната на апартейда - ЮАР? И т.н.

С неотслабващ плам днес Йоско продължава журналистическото си призвание, вече като редактор на "Нова дума" - вестника на българите в Испания. И доказва, че няма такава професия като репортер от минало време!

Свързани:   Йосиф Давидов: Дигиталната ера промени профила на репортера

"Репортери от миналото време" е книгата, която дългогодишният журналист Йосиф Давидов дойде да представи в България. Работил дълги години във в- „Труд“, сътрудник на програма „Хоризонт“ в БНР.
Дата: 10.10.2019


 

Сподели в
 

Албанската прокуратура съобщи, че е наложила запор на имуществото на бизнесмен и медиен магнат, заподозрян, че е изградил бизнеса си с пари, спечелени от трафик на наркотици, предаде АП.

05.08.2020/11:47

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

„За децата на Милен“ - дарителски индивидуален фонд, е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (FRGI).

02.08.2020/18:53

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

02.08.2020/12:17

"Виваком" става част от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът.

01.08.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки