Начало
 
 

Какво гласи завещанието на Емилиян Станев?

16.12.2019 /11:30 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емилиян Станев почива на 15 март 1979 г.

Той се ражда на 28 февруари 1907-а в къща на западния край на Самоводската чаршия в Търново – малко над едно махленско площаче. Кръщават го Никола. Сетне става известен с псевдонима си – Емилиян Станев. Фамлията – същата, променя само малкото си име.

Детството и младежките години на бъдещия писател се отъркулват в Търново и в Елена, още по-точно – в близкото до Елена селце Разпоповци, където баща му има къща.

Запомнете Разпоповци!  

Това е родното гнездо на артиста Георги Георгиев – Гец. Оттам  и големият поет и журналист Христо Медникаров.

Странстванията на писателя и написаното от него – от Емилиян Станев, са известни на всички, интересуващи се от литература. Десетки творби, ще изпиша заглавията само на няколко – „Чернишка”, „Когато скрежът се топи”, „Иван Кондарев”, „Антихрист”, „Тихик и Назарий”, Легенда за Сибин, преславския княз”... А по 2 от повестите му бяха сътворени и два от най-обичаните български филми – „Крадецът на праскови” и „Търновската царица”.

Цял живот Емилиян Станев тачи и поддържа приятелството и връзките си с родния край и тамошните приятели. Сред тях е и бащата на починалия неотдавна и споменат вече Христо Медникаров – Стоян Медникаров. Удивителен краевед, родолюбец, човек на просветата, на знанието, на четенето, а и на писаното слово...

Тъкмо до него е адресирано и писмото, екземпляр от което синът му Христо Медникаров ми подари малко преди  да си отиде от тоя свят.

20 реда на машина, тази пишеща машина днес се съхранява в къщата-музей „Емилиян Станев” в Търново, с ясни букви – с добре почистено „око” от тъмата на „лентата”, по 60 знака на ред. И от това личи и вестникарското минало на Емилиян Станев. Защото той е бил и

редактор във в. „Литературен фронт” и сътрудник на списанията „Златорог”, „Венец”, „Българска реч”  

Ще цитирам писмото дословно:

„Драги Медникаров,

забавих се с отговора на твоето писмо, защото през целия януари ме боля язвата и още не е престанала.

Бог да прости незабравимия Михо, отиде си, както ще си отидем и ние, нали сме все от ешалона.

Аз съм намислил и решил твърдо, като умра, да бъда погребан в Разпоповци. Не ща да лежа в софийската глина, която съм газил двадесет години по лов, пък и в софийското гробище има и всякакви мошеници, а в Разпопското лежат добри и чисти хорица. Това ще го напиша черно на бяло като завещание.

Не се смущавай, че ти пиша за такива мрачни работи. Мъже сме и трябва да постъпваме, както постъпваха някога нашите деди и прадеди – приживе си избираха къде да бъдат погребани.

Нищо не ни остава освен да се държим колкото можем, с Господа не можем да се борим.

На всички в къщата ти здраве и щастие за новата година! 

Твой

Емилиян Станев
(подписът е саморъчен, с черен флумастер - бел. моя, Ив.Т.

30 януари Бояна

1979 г.” 

х х х

След 45 дни писателят умира на 15 март. Корав характер, не му трепвало окото и пред смъртта. Не цепел басма никому и останал мъж на място до края си.

Изпълняват волята му. Погребан е в търновското гробище – на Беляковския баир. Ще повторя – в Търново, не в София. Вече знаете – от него самия – защо.

Донеотдавна над гроба му, казват, имало черешка. Дано да е жива...А имате ли път към старата столица – имате ли и време и желание, почетете го. Колкото и суров и строг да изглеждаше външно, вярвам, че ще се трогне... 


 

Сподели в
 

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020/18:37

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020/14:28

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020/13:28

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020/12:59

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020/14:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки