Начало
 
 

Какво гласи завещанието на Емилиян Станев?

16.12.2019 /11:30 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емилиян Станев почива на 15 март 1979 г.

Той се ражда на 28 февруари 1907-а в къща на западния край на Самоводската чаршия в Търново – малко над едно махленско площаче. Кръщават го Никола. Сетне става известен с псевдонима си – Емилиян Станев. Фамлията – същата, променя само малкото си име.

Детството и младежките години на бъдещия писател се отъркулват в Търново и в Елена, още по-точно – в близкото до Елена селце Разпоповци, където баща му има къща.

Запомнете Разпоповци!  

Това е родното гнездо на артиста Георги Георгиев – Гец. Оттам  и големият поет и журналист Христо Медникаров.

Странстванията на писателя и написаното от него – от Емилиян Станев, са известни на всички, интересуващи се от литература. Десетки творби, ще изпиша заглавията само на няколко – „Чернишка”, „Когато скрежът се топи”, „Иван Кондарев”, „Антихрист”, „Тихик и Назарий”, Легенда за Сибин, преславския княз”... А по 2 от повестите му бяха сътворени и два от най-обичаните български филми – „Крадецът на праскови” и „Търновската царица”.

Цял живот Емилиян Станев тачи и поддържа приятелството и връзките си с родния край и тамошните приятели. Сред тях е и бащата на починалия неотдавна и споменат вече Христо Медникаров – Стоян Медникаров. Удивителен краевед, родолюбец, човек на просветата, на знанието, на четенето, а и на писаното слово...

Тъкмо до него е адресирано и писмото, екземпляр от което синът му Христо Медникаров ми подари малко преди  да си отиде от тоя свят.

20 реда на машина, тази пишеща машина днес се съхранява в къщата-музей „Емилиян Станев” в Търново, с ясни букви – с добре почистено „око” от тъмата на „лентата”, по 60 знака на ред. И от това личи и вестникарското минало на Емилиян Станев. Защото той е бил и

редактор във в. „Литературен фронт” и сътрудник на списанията „Златорог”, „Венец”, „Българска реч”  

Ще цитирам писмото дословно:

„Драги Медникаров,

забавих се с отговора на твоето писмо, защото през целия януари ме боля язвата и още не е престанала.

Бог да прости незабравимия Михо, отиде си, както ще си отидем и ние, нали сме все от ешалона.

Аз съм намислил и решил твърдо, като умра, да бъда погребан в Разпоповци. Не ща да лежа в софийската глина, която съм газил двадесет години по лов, пък и в софийското гробище има и всякакви мошеници, а в Разпопското лежат добри и чисти хорица. Това ще го напиша черно на бяло като завещание.

Не се смущавай, че ти пиша за такива мрачни работи. Мъже сме и трябва да постъпваме, както постъпваха някога нашите деди и прадеди – приживе си избираха къде да бъдат погребани.

Нищо не ни остава освен да се държим колкото можем, с Господа не можем да се борим.

На всички в къщата ти здраве и щастие за новата година! 

Твой

Емилиян Станев
(подписът е саморъчен, с черен флумастер - бел. моя, Ив.Т.

30 януари Бояна

1979 г.” 

х х х

След 45 дни писателят умира на 15 март. Корав характер, не му трепвало окото и пред смъртта. Не цепел басма никому и останал мъж на място до края си.

Изпълняват волята му. Погребан е в търновското гробище – на Беляковския баир. Ще повторя – в Търново, не в София. Вече знаете – от него самия – защо.

Донеотдавна над гроба му, казват, имало черешка. Дано да е жива...А имате ли път към старата столица – имате ли и време и желание, почетете го. Колкото и суров и строг да изглеждаше външно, вярвам, че ще се трогне... 


 

Сподели в
 

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020/14:57

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020/12:00

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020/09:02

Изложбата по повод 150 години от издаването на „Периодическо списание“ е разположена в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и може да бъде видяна до 30.11.2020 г.

03.11.2020/14:02

На днешната е основан Българският революционен централен комитет - организацията, чрез която България се освобождава от турско робство.

31.10.2020/16:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки