Начало
 
 

Какво гласи завещанието на Емилиян Станев?

16.12.2019 /11:30 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емилиян Станев почива на 15 март 1979 г.

Той се ражда на 28 февруари 1907-а в къща на западния край на Самоводската чаршия в Търново – малко над едно махленско площаче. Кръщават го Никола. Сетне става известен с псевдонима си – Емилиян Станев. Фамлията – същата, променя само малкото си име.

Детството и младежките години на бъдещия писател се отъркулват в Търново и в Елена, още по-точно – в близкото до Елена селце Разпоповци, където баща му има къща.

Запомнете Разпоповци!  

Това е родното гнездо на артиста Георги Георгиев – Гец. Оттам  и големият поет и журналист Христо Медникаров.

Странстванията на писателя и написаното от него – от Емилиян Станев, са известни на всички, интересуващи се от литература. Десетки творби, ще изпиша заглавията само на няколко – „Чернишка”, „Когато скрежът се топи”, „Иван Кондарев”, „Антихрист”, „Тихик и Назарий”, Легенда за Сибин, преславския княз”... А по 2 от повестите му бяха сътворени и два от най-обичаните български филми – „Крадецът на праскови” и „Търновската царица”.

Цял живот Емилиян Станев тачи и поддържа приятелството и връзките си с родния край и тамошните приятели. Сред тях е и бащата на починалия неотдавна и споменат вече Христо Медникаров – Стоян Медникаров. Удивителен краевед, родолюбец, човек на просветата, на знанието, на четенето, а и на писаното слово...

Тъкмо до него е адресирано и писмото, екземпляр от което синът му Христо Медникаров ми подари малко преди  да си отиде от тоя свят.

20 реда на машина, тази пишеща машина днес се съхранява в къщата-музей „Емилиян Станев” в Търново, с ясни букви – с добре почистено „око” от тъмата на „лентата”, по 60 знака на ред. И от това личи и вестникарското минало на Емилиян Станев. Защото той е бил и

редактор във в. „Литературен фронт” и сътрудник на списанията „Златорог”, „Венец”, „Българска реч”  

Ще цитирам писмото дословно:

„Драги Медникаров,

забавих се с отговора на твоето писмо, защото през целия януари ме боля язвата и още не е престанала.

Бог да прости незабравимия Михо, отиде си, както ще си отидем и ние, нали сме все от ешалона.

Аз съм намислил и решил твърдо, като умра, да бъда погребан в Разпоповци. Не ща да лежа в софийската глина, която съм газил двадесет години по лов, пък и в софийското гробище има и всякакви мошеници, а в Разпопското лежат добри и чисти хорица. Това ще го напиша черно на бяло като завещание.

Не се смущавай, че ти пиша за такива мрачни работи. Мъже сме и трябва да постъпваме, както постъпваха някога нашите деди и прадеди – приживе си избираха къде да бъдат погребани.

Нищо не ни остава освен да се държим колкото можем, с Господа не можем да се борим.

На всички в къщата ти здраве и щастие за новата година! 

Твой

Емилиян Станев
(подписът е саморъчен, с черен флумастер - бел. моя, Ив.Т.

30 януари Бояна

1979 г.” 

х х х

След 45 дни писателят умира на 15 март. Корав характер, не му трепвало окото и пред смъртта. Не цепел басма никому и останал мъж на място до края си.

Изпълняват волята му. Погребан е в търновското гробище – на Беляковския баир. Ще повторя – в Търново, не в София. Вече знаете – от него самия – защо.

Донеотдавна над гроба му, казват, имало черешка. Дано да е жива...А имате ли път към старата столица – имате ли и време и желание, почетете го. Колкото и суров и строг да изглеждаше външно, вярвам, че ще се трогне... 


 

Сподели в
 

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020/17:15

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019/13:03

Щрихи от портрета на журналиста Христо Събев пред премиерата на новата му книга от знаменитата поредица „Докосване до звезди”.

26.12.2019/13:43

Неотдавна излезе от печат книгата на издателство „Иврай” – „Софийска импресия”. Пълна с какви ли не любопитни истории за миналото на града отпреди 9 септември 1944-та до днес.

23.12.2019/17:20

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково издаде подробна биобиблиография по повод отбелязването на 175-годишнина от рождението на Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода.

16.12.2019/11:58

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки