Издателите спорят с ЕК против "здравни предупреждения" в рекламата на коли

01.06.2008 /16:48 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Европейски медийни гиганти атакуваха предложенията, според които при реклама на автомобили във вестниците и списанията трябва да се добавят "здравни предупреждения" , подобно на тези при цигарите, предаде електронното издание Euobserver , цитирано от "Медиапул" .  От Европейския съвет на издателите (EPC), който представлява най-големите издатели и радио- и телевизионни оператори на континента, заявиха, че ако бъдат приети такива регулации за рекламата, ще бъде заплашена свободата на словото.

Държавно наложените правила за рекламата на автомобили са сериозна заплаха за свободната конкуренция и журналистиката, посочи в изявление председателят на издателския съвет Франсиско Пинто Балсемао.

Рекламата е жизненоважна за съществуването на независима и плуралистична медийна среда в Европа, а рекламата на автомобили съставлява 20% от рекламните приходи, добави той.

Медийните собственици са притеснени, че еврокомисарят по екологията Ставрос Димас се готви да обяви предложения, които ще изискват всички реклами на автомобили в печатните медии, а вероятно и в радиото и телевизиите, да включват т.нар. "здравни предупреждения" за въглеродните емисии, подобно на стикерите върху кутиите за цигари, които предупреждават за вредите от тютюнопушенето.

Според издателите, ако тези регулации бъдат въведени, автомобилните компании ще предпочетат да рекламират другаде – по спортни събития или концерти, например, както стана с цигарите, когато влязоха в сила ограниченията за печатна реклама през 1990-те години.

"Независимите, свободни медии, не могат да оцелеят, да информират и образоват, ако не са адекватно финансирани", посочват европейските издатели.

Техните опасения са, че в очакваната ревизия на директивата от 1999 г., изискваща рекламата на автомобили да съдържа потребителска информация за ефективността при изгаряне на горивото и въглеродните емисии, ЕК ще включи и предложения в духа на доклада, внесен от британския либерален евродепутат Крис Дейвис през декември 2007 г. Те предвиждат автомобилните компании да отделят 20 процента от всяка своя реклама на тези екопредупреждения.

Новите регулации в момента се дискутират, като очакванията са скоро да бъдат обявени от ЕК.

Еврокомисията реши да се заеме с проблема, след като вече близо десетилетие производителите като цяло не се съобразяват с директивата от 1999 г. Тази директива изисква рекламите да включват информация, която е "лесно четивна и не по-слабо прононсирана от основната част на рекламното послание", както и "лесно разбираема, дори при кратък прочит".

В много случаи обаче природозащитната информация е сбутана в няколко милиметра и едва се забелязва.

Европейският съюз на издателите обаче смята, че тъй като в момента произвежданите коли са с все по-ниски въглеродни емисии и по-ефективно изразходват гориво, няма нужда от въвеждане на допълнителни рестрикции.

Търговската реклама не бива да бъде "похищавана "от регулаторите за включване на специфична техническа информация, която те искат да разпространяват по стриктно формулирани начини, посочва изпълнителният директор на издателския съюз Анджела Милс Уейд.

Йорен Вреховен от неправителствената организация "Приятели на Земята" отхвърли твърденията, че въвеждането на предупреждения в рекламите за коли ще бъде удар срещу свободата на пресата или на словото.

"Рекламата е много важен инструмент за прозводителите да убеждават хората да купуват техните коли. И нещата са такива, че на колите, които харчат повече гориво, се прави по-голям маркетинг. Ако новинарските статии за вредните емисии са по-важни от рекламите, защо тези компании харчат толкова много за реклама", заяви той, цитиран от Euobserver.

Сподели в
 

Наталия Симеонова се завръща за кратко към журналистиката. Тв водещата, която от години не е имала публични изяви, прие покана да направи интервю пред публика с жена от Благоевград, която е отдала живота си на грижата за деца, изоставени от своите родители.

03.08.2020/19:05

Поклонението пред големия карикатурист Иван Кутузов-Кути, работил в няколко български вестника и отишъл си на 30 юли т. г., ще се състои на 1 август, събота, от 11.30 ч. в храма "Св. Седмочисленици". СБЖ изразява съболезнованията си на семейството и на всички близки на Иван Кутузов-Кути.

01.08.2020/07:05

Протестиращите се събраха пред Президентството и донесоха жива пуйка на площад "Независимост". На шията ѝ е окачен надпис с имената на национални медии. Очевидно се прави асоциация с думите на премиера Бойко Борисов, който преди няколко месеца нарече журналистите "мисирки".

31.07.2020/20:26

В литературен клуб „Перото" се състоя връчването на наградите в конкурса, организиран за трета поредна година от Dir.bg. Мисията на организаторите е да „извадят на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас”. Тази година категориите бяха шест – „Общество”, „Икономика”, „Култура и изкуство”, „Технологии и иновации”, „Истински истории” и „Спорт”.

31.07.2020/10:44

Бившият директор на новините на Нова телевизия за пръв път обяви публично каква е причината за раздялата ѝ с медията.

30.07.2020/19:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки