Издателите спорят с ЕК против "здравни предупреждения" в рекламата на коли

01.06.2008 /16:48 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Европейски медийни гиганти атакуваха предложенията, според които при реклама на автомобили във вестниците и списанията трябва да се добавят "здравни предупреждения" , подобно на тези при цигарите, предаде електронното издание Euobserver , цитирано от "Медиапул" .  От Европейския съвет на издателите (EPC), който представлява най-големите издатели и радио- и телевизионни оператори на континента, заявиха, че ако бъдат приети такива регулации за рекламата, ще бъде заплашена свободата на словото.

Държавно наложените правила за рекламата на автомобили са сериозна заплаха за свободната конкуренция и журналистиката, посочи в изявление председателят на издателския съвет Франсиско Пинто Балсемао.

Рекламата е жизненоважна за съществуването на независима и плуралистична медийна среда в Европа, а рекламата на автомобили съставлява 20% от рекламните приходи, добави той.

Медийните собственици са притеснени, че еврокомисарят по екологията Ставрос Димас се готви да обяви предложения, които ще изискват всички реклами на автомобили в печатните медии, а вероятно и в радиото и телевизиите, да включват т.нар. "здравни предупреждения" за въглеродните емисии, подобно на стикерите върху кутиите за цигари, които предупреждават за вредите от тютюнопушенето.

Според издателите, ако тези регулации бъдат въведени, автомобилните компании ще предпочетат да рекламират другаде – по спортни събития или концерти, например, както стана с цигарите, когато влязоха в сила ограниченията за печатна реклама през 1990-те години.

"Независимите, свободни медии, не могат да оцелеят, да информират и образоват, ако не са адекватно финансирани", посочват европейските издатели.

Техните опасения са, че в очакваната ревизия на директивата от 1999 г., изискваща рекламата на автомобили да съдържа потребителска информация за ефективността при изгаряне на горивото и въглеродните емисии, ЕК ще включи и предложения в духа на доклада, внесен от британския либерален евродепутат Крис Дейвис през декември 2007 г. Те предвиждат автомобилните компании да отделят 20 процента от всяка своя реклама на тези екопредупреждения.

Новите регулации в момента се дискутират, като очакванията са скоро да бъдат обявени от ЕК.

Еврокомисията реши да се заеме с проблема, след като вече близо десетилетие производителите като цяло не се съобразяват с директивата от 1999 г. Тази директива изисква рекламите да включват информация, която е "лесно четивна и не по-слабо прононсирана от основната част на рекламното послание", както и "лесно разбираема, дори при кратък прочит".

В много случаи обаче природозащитната информация е сбутана в няколко милиметра и едва се забелязва.

Европейският съюз на издателите обаче смята, че тъй като в момента произвежданите коли са с все по-ниски въглеродни емисии и по-ефективно изразходват гориво, няма нужда от въвеждане на допълнителни рестрикции.

Търговската реклама не бива да бъде "похищавана "от регулаторите за включване на специфична техническа информация, която те искат да разпространяват по стриктно формулирани начини, посочва изпълнителният директор на издателския съюз Анджела Милс Уейд.

Йорен Вреховен от неправителствената организация "Приятели на Земята" отхвърли твърденията, че въвеждането на предупреждения в рекламите за коли ще бъде удар срещу свободата на пресата или на словото.

"Рекламата е много важен инструмент за прозводителите да убеждават хората да купуват техните коли. И нещата са такива, че на колите, които харчат повече гориво, се прави по-голям маркетинг. Ако новинарските статии за вредните емисии са по-важни от рекламите, защо тези компании харчат толкова много за реклама", заяви той, цитиран от Euobserver.

Сподели в
 

От днес Илия дафов заема поста Главен продуцент на Нови и актуални предавания на Нова тв. Той замени на поста Миляна Велева, за която вече сайтът на СБЖ съобщи, че напуска медията също от днес.

26.01.2021/15:12

„За мен радиото и програма „Хоризонт“ си останаха първата ми голяма професионална любов“, това каза в „Нощен Хоризонт“ известната журналистка Светла Петрова във връзка с 86 годишнината от създаването на БНР.

26.01.2021/14:51

Директорът на новините на Нова телевизия Миляна Велева също се разделя с медията, след като братята Домусчиеви я продадоха на регистрираната в Люксембург международна телекомуникационна и медийна компания „Юнайтед груп".

26.01.2021/11:40

Емблематичният репортер, водещ и писател Румен Стоичков публикува в профила си във Фейсбук емоционален коментар за днешната 86-годишнина на БНР и за своите три десетилетия работа в Радиото.

25.01.2021/18:07

В навечерието на Световния ден на радиото – 12 февруари- Българското национално радио (БНР) ще връчи традиционните награди за журналистика „Сирак Скитник“. Учредена през 2001 г., наградата е посветена на първия директор на Радиото София Панайот Христов с псевдоним Сирак Скитник.

25.01.2021/10:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки