Документи

Колеги, предлагаме на вашето внимание възможностите за почивка на съюзните членове в базите на СБЖ за сезон 2013, както следва:


Публикувана: 08.05.2013

Полученият днес официален документ е в отговор на поздравителния адрес на ръководството на Съюза на българските журналисти, чиито член е премиерът на служебното правителство г-н Марин Райков.


Публикувана: 20.03.2013 | Източник: СБЖ

През 2012 година комисията работи в своя постоянен състав: проф. д.фил. н. Милко Петров, проф. д-р Любомир Стойков и доц. д-р Георги Калагларски, председател.


Публикувана: 19.03.2013 | Източник: СБЖ

По повод 115-тата годишнина на Българската телеграфна агенция.


Публикувана: 16.02.2013 | Източник: СБЖ

До доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ


Публикувана: 23.05.2012 | Източник: СБЖ

До генералния директор на БТА Максим Минчев


Публикувана: 23.05.2012 | Източник: СБЖ

Документът, по повод намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст, бе разгледан на заседание на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.


Публикувана: 21.11.2011 | Източник: СБЖ

През настоящата година комисията работи в състав: председател – доц. Георги Калагларски и членове проф. Милко Петров и проф. Любомир Стойков. При определени професионални ситуации към комисията бяха привличани и други колеги.


Публикувана: 21.11.2011 | Източник: СБЖ

Поводът: След прехвърляне на топката от институция на институция, получихме отговор… но не лично от който и да било от адресатите. А от служител на един от тях. От отговора на служителката в Инспектората на Висшия съдебен съвет излиза, че всичко е наред…Нямало „действие или бездействие, което неоправдано да е забавило производството.” Само дето и Блъсков, и Дионисиев, и Дуфева продължават да ползват имотите на СБЖ, да печелят от тях, да не плащат наем и да няма сила която да ги накара да ги освободят! Година, след година….


Публикувана: 15.07.2011 | Източник: СБЖ

Берлин, 27.11.09


Публикувана: 20.02.2011

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки