Начало
 
 

Радиорепортерът Григорис Вериотис се влюбва в Кюстендил

11.01.2020 /12:16 | Автор : Николай Янев | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Григорис Вериотис работи в кюстендилското студио на радиото си "Стримоника"

Велосипедистът на света -така е известен гръцкият журналист Григорис Вериотис. Това е наименованието на поредица от няколко филма, в които журналистът обикаля с колелото си из различни страни и разказва за живота в тях.

Филмите се излъчват по един от каналите на гръцката държавна телевизия – ERT 3. Сред посетените от него държави е и България, допълва авторът на репортажа в БНТ за Григорис Вериотис: 

За реализирането на поредицата Григорис и екипът му посещават Кюстендил и село Раждавица. Той толкова се влюбва в този край, че от тогава го посещава многократно.

Първоначално иска да проучи дали тук може да се развива велосипеден туризъм:

"Живях 6 месеца тук и видях ,че не само велосипеден туризъм може да се развива, тук можеш да правиш туризъм. Значи всичко - с коне, ако искаш, с каяк по реката, каквото можеш да си представиш - разходки в гората, има всичко. Не само в Раждавица, но и в Копиловци, във всички села, които са около Кюстендил", казва въодушевено Григорис Вериотис.

Едно от любимите места на Григорис в околността е водопадът Полска Скакавица, който е недалеч от Раждавица. Споделя, че е правил няколко документални филма за забележителностите в района - както за гръцката държавна телевизия, така и за частни канали.

Над 30 години е журналисг  

"Водопадът е извор на живот. Това, което ме впечатли тук, е красотата на природата", признава Вериотис.

Журналистът е от Солун. Заговаряме се как е взел решението да упражнява журналистическата си професия, пътувайки с велосипед, с който превозва и подвижното си радиостудио. Григорис излъчва през интернет радиопредаванията си от различните места, на които попада.  

"Ние сме журналисти. Знаете, че често можем да останем без работа. Един ден реших, че няма да отида в Атина да работя – защото трябваше да отида в центъра на Гърция да работя, а ще взема колелото и ще върша работата си като велосипедист журналист. Всичко започна така - с един отказ. Не исках да живея в такъв голям град. Исках да живея в Солун, исках да отида в някое село, но в Атина - не! Взех колелото и си казах: където ме отведе - там! И то ме отведе на добър път. Така започнах".

Григорис работи като журналист над 30 години. Бил е в телевизия, във вестници, в сайтове, в радио. Казва, че проблемите на Гърция и на България са сходни. Най-важният от тях е ,че младите хора и от двете страни са в чужбина.

С негови приятели от Кюстендил наскоро са решили да създадат интернет радио, в което да засягат както общите проблеми, така и въпроси, свързани с културата, традициите, фолклора на двете страни.

"Трябва да си сътрудничим, да стане още по-голямо приятелството между нас, да можем да си помагаме, за да вървим напред. Това искам да правим. Нарекли сме радиото ни "Стримоника" на реката, която ни свързва - Струма", казва Григорис Вериотис.

Радиото вече е факт с предавания на гръцки и на български език.

Свързани:   Журналистът Григорис Вериотис открива в Кюстендил радио

Журналист от гръцката национална телевизия ERT 3 откри в Кюстендил радио, съвместно със свои съмишленици в града. Радиото ще излъчва само и единствено положителни новини, отнасящи се до туризъм, култура и инициативи в региона, обясниха авторите.
Дата: 13.12.2019


 

Сподели в
 

"Вие държите в ръце новия всекидневник "Демокрация". Чакали сте го нетърпеливо. Ние го приготвихме трескаво. Време няма. Четири десетилетия са преминали в болезнен сън. В Европа сега сме само географски. А искаме да присъстваме реално".

23.02.2020/12:17

Защитникът на Ювентус Леонардо Бонучи попадна в комична ситуация, след като взе участие в предаване от типа “скрита камера” на италианска телевизия.

22.02.2020/18:52

"Книга на спомените" е темата на 5-ото издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери". И през тази година конкурсът разширява своя обхват и дава възможност на все повече млади таланти да се включат в него.

22.02.2020/12:16

В Съюза на българските филмови дейци са разтревожени от политиката на ръководството на Българската национална телевизия в областта на продуцирането на български филми. Това заявяват те в своя официална позиция.

21.02.2020/18:52

Десетилетия след падането на Желязната завеса радио „Свободна Европа“ се завръща в ЕС, пише европейското издание на „Политико“.

21.02.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки