„Let It Be“ на всеки час в ефира на Радио Пловдив, екипът му иска увеличение на заплатите

11.01.2020 /10:20 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От днес, 11 дни преди началото на изслушванията в СЕМ на шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио, в ефира на Радио Пловдив на всеки час звучи „Let It Be".

Сайтът на регионалната радиостанция, която е в състава на БНР, не е обновяван от 19 декември. Днес от екипа на медията излязоха с отворено писмо, в което посочват, че "отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите."

"През 2019 г. радиото не получи допълнително финансиране за отразяването на важната за Пловдив и региона година. Част от събитията имаха не само местно и национално значение, но и широк отзвук в Европа и по света. С усилията на всички съдържанието на тези събития бе отразено в ефира, интернет сайта и социалните мрежи, но в края на годината екипът ни не получи заслуженото допълнително материално стимулиране, за разлика от другите програми на БНР" - пише още в писмото.

Същевременно Общото събрание и синдикалните организации на Радио Пловдив излязоха с декларация, в която настояват за "увеличение на основната работна заплата за професиите, изискващи висше образование, до размер не по-малък от две минимални работни заплати за страната, както и увеличение на хонорарния бюджет" на регионалната станция. А също и за "гарантиране на допълнителни средства за възнаграждения на служителите за работа при извънредни събития и официални празници, фонд за целеви награди и допълнително заплащане за служители, които изпълняват повече от една дейност: звукорежисьори, които са едновременно и музикални редактори, както и водещи на предавания; журналисти, които са репортери, редактори, автори и водещи на предаване, редактори на сайта"

Декларацията на Общото събрание и синдикалните организации е изпратена до директорите на Радио Пловдив и на БНР, Управителния съвет на БНР, Комисията по култура и медии в парлaмента и кандидатите за генерален директор на БНР.

"Ако исканията ни не бъдат удовлетворени с приемането на бюджета на БНР и Радио Пловдив за 2020 година, обявяваме готовност за протестни действия" - пишат от екипа на медията.

770 лева основна заплата

Не е възможно основната заплата на журналистите в нюзрума да е 770 лева. Колегите, които са музикални редактори, съвместяват две длъжности - те са и тонрежисьори. Тяхната заплата е между 700 и 730 лева. Хората в радиото имат висок образователен ценз, трудът им е високоспециализиран. Смешно, нелепо и абсурдно е да стоят на подобни заплати. Защото всеки един журналист подготвя и звуково материала си, той монтира, притежава достатъчни технически умения. Пише и в сайта, тоест - обслужва още една медия. Поддържа и социалните мрежи на Радио Пловдив, заяви пред OFFNews.bg главният редактор на регионалната радиостанция Марин Данев.

Допълнителното материално стимулиране на радиото е смехотворно - става въпрос за пари от порядъка на 150 лева. Това, което ние сме получили, е твърде малко за работата, която сме свършили. За разлика от други програми [на БНР]. Други програми са получили много по-голямо допълнително материално стимулиране, отколкото Радио Пловдив, каза Данев. 

Всичко има някаква граница. Мисля, че колегите я достигнаха. Ние искаме да работим, но за това да ни се плаща. Настояваме за справедливост и финансиране. И край на дисбалансите в системата на БНР, коментира още главният редактор на Радио Пловдив. 

Той уточни, че Let It Be ще звучи в ефира на медията на всеки час безсрочно - до момента, в който не се удовлетворят исканията.

Как ще отговори ръководството на БНР?

Преди два дни, на 7 януари, и.д. генерален директор на БНР Антон Митов се е срещнал с екипа на Радио Пловдив, а утре ще има заседание на Управителния съвет на БНР.

Напълно приемаме искането на колегите. Ще го разгледаме на Управителния съвет. Но това трябва да се разглежда като искане изобщо за всички. И се нуждае от едно разпределение, както трябва, на бюджета на БНР, който е определен и се знае колко точно е. В рамките на бюджета, който е определен и няма да бъде друг, ще се постараем да бъдат удовлетворени, съобразно изискванията на колегите и изобщо в цялото национално радио, заяви пред OFFNews.bg Антон Митов.

Той е на мнение, че в декларацията на Общото събрание и синдикалните организации на регионалната станция има и още "доста разумни искания - за включвания на представител на екипа на Радио Пловдив при приемането на финансовата и програмната политика на БНР".

Според него подобно искане трябва да влезе като препоръка при избора на генерален директор на националното радио.

Разговорът в Пловдив беше дълъг, може би три часа и нещо. Отговорих на всякакви въпроси, включително и това, че в рамките на моя мандат като и. д. директор каквото мога, ще направя. Но добрият вариант е да използвам като препоръка всичко това, което искат от мен и от ръководството на БНР, да се свърши след избора на нов генерален директор. Може да не бъда и аз. Но заедно с този, който следва да бъде, с бъдещия генерален директор, каза още Митов.

м.л.

 

Сподели в
 

Факултетният студентски съвет и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организират "Ден на отворените врати" за кандидат-студенти, съобщиха за БТА организаторите.

16.02.2020/10:30

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира. Наред с предвижданите съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви, на общинската сесия на 28 януари съветниците са приели и още едно предложение и то с пълно мнозинство. То гласи, че достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите.

14.02.2020/21:02

От 22 февруари Диана Найденова отново ще натисне газта на уникалния формат „Карай направо“. Журналистката ще разговаря с най-актуалните събеседници в България всяка събота, веднага след централната емисия новини на NOVA, съобщиха от телевизията.

14.02.2020/20:55

"Във връзка с отправените обвинения в корупция от зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов към журналисти от различни медии, от БСП изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България", заяви Антон Кутев в декларация от името на ПГ на "БСП за България" от трибуната на парламента.

14.02.2020/15:06

Българското национално радио започва 2020 година с дефицит от 5,5 милиона лева. Очакваните разходи надхвърлят 54 милиона и 800 000 лв., а приходитe с бюджетния трансфер са 49 милиона и 300 хиляди, съобщи генералният директор Андон Балтаков в обръщение към работещите в обществената медия.

14.02.2020/11:04

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки