„Let It Be“ на всеки час в ефира на Радио Пловдив, екипът му иска увеличение на заплатите

11.01.2020 /10:20 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От днес, 11 дни преди началото на изслушванията в СЕМ на шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио, в ефира на Радио Пловдив на всеки час звучи „Let It Be".

Сайтът на регионалната радиостанция, която е в състава на БНР, не е обновяван от 19 декември. Днес от екипа на медията излязоха с отворено писмо, в което посочват, че "отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите."

"През 2019 г. радиото не получи допълнително финансиране за отразяването на важната за Пловдив и региона година. Част от събитията имаха не само местно и национално значение, но и широк отзвук в Европа и по света. С усилията на всички съдържанието на тези събития бе отразено в ефира, интернет сайта и социалните мрежи, но в края на годината екипът ни не получи заслуженото допълнително материално стимулиране, за разлика от другите програми на БНР" - пише още в писмото.

Същевременно Общото събрание и синдикалните организации на Радио Пловдив излязоха с декларация, в която настояват за "увеличение на основната работна заплата за професиите, изискващи висше образование, до размер не по-малък от две минимални работни заплати за страната, както и увеличение на хонорарния бюджет" на регионалната станция. А също и за "гарантиране на допълнителни средства за възнаграждения на служителите за работа при извънредни събития и официални празници, фонд за целеви награди и допълнително заплащане за служители, които изпълняват повече от една дейност: звукорежисьори, които са едновременно и музикални редактори, както и водещи на предавания; журналисти, които са репортери, редактори, автори и водещи на предаване, редактори на сайта"

Декларацията на Общото събрание и синдикалните организации е изпратена до директорите на Радио Пловдив и на БНР, Управителния съвет на БНР, Комисията по култура и медии в парлaмента и кандидатите за генерален директор на БНР.

"Ако исканията ни не бъдат удовлетворени с приемането на бюджета на БНР и Радио Пловдив за 2020 година, обявяваме готовност за протестни действия" - пишат от екипа на медията.

770 лева основна заплата

Не е възможно основната заплата на журналистите в нюзрума да е 770 лева. Колегите, които са музикални редактори, съвместяват две длъжности - те са и тонрежисьори. Тяхната заплата е между 700 и 730 лева. Хората в радиото имат висок образователен ценз, трудът им е високоспециализиран. Смешно, нелепо и абсурдно е да стоят на подобни заплати. Защото всеки един журналист подготвя и звуково материала си, той монтира, притежава достатъчни технически умения. Пише и в сайта, тоест - обслужва още една медия. Поддържа и социалните мрежи на Радио Пловдив, заяви пред OFFNews.bg главният редактор на регионалната радиостанция Марин Данев.

Допълнителното материално стимулиране на радиото е смехотворно - става въпрос за пари от порядъка на 150 лева. Това, което ние сме получили, е твърде малко за работата, която сме свършили. За разлика от други програми [на БНР]. Други програми са получили много по-голямо допълнително материално стимулиране, отколкото Радио Пловдив, каза Данев. 

Всичко има някаква граница. Мисля, че колегите я достигнаха. Ние искаме да работим, но за това да ни се плаща. Настояваме за справедливост и финансиране. И край на дисбалансите в системата на БНР, коментира още главният редактор на Радио Пловдив. 

Той уточни, че Let It Be ще звучи в ефира на медията на всеки час безсрочно - до момента, в който не се удовлетворят исканията.

Как ще отговори ръководството на БНР?

Преди два дни, на 7 януари, и.д. генерален директор на БНР Антон Митов се е срещнал с екипа на Радио Пловдив, а утре ще има заседание на Управителния съвет на БНР.

Напълно приемаме искането на колегите. Ще го разгледаме на Управителния съвет. Но това трябва да се разглежда като искане изобщо за всички. И се нуждае от едно разпределение, както трябва, на бюджета на БНР, който е определен и се знае колко точно е. В рамките на бюджета, който е определен и няма да бъде друг, ще се постараем да бъдат удовлетворени, съобразно изискванията на колегите и изобщо в цялото национално радио, заяви пред OFFNews.bg Антон Митов.

Той е на мнение, че в декларацията на Общото събрание и синдикалните организации на регионалната станция има и още "доста разумни искания - за включвания на представител на екипа на Радио Пловдив при приемането на финансовата и програмната политика на БНР".

Според него подобно искане трябва да влезе като препоръка при избора на генерален директор на националното радио.

Разговорът в Пловдив беше дълъг, може би три часа и нещо. Отговорих на всякакви въпроси, включително и това, че в рамките на моя мандат като и. д. директор каквото мога, ще направя. Но добрият вариант е да използвам като препоръка всичко това, което искат от мен и от ръководството на БНР, да се свърши след избора на нов генерален директор. Може да не бъда и аз. Но заедно с този, който следва да бъде, с бъдещия генерален директор, каза още Митов.

м.л.

 

Сподели в
 

Излязлото първоначално решение на втора съдебна инстанция отхвърля всички претенции на сегашната шефка на СЕМ към журналиста и депутата, по нейно дело, заведено срещу него през 2018 г. Жотева обвиняваше Симов в обида заради негови остри изказвания в защита на свободата на словото по повод отправени от нея заплахи към журналистката Къдринка Къдринова заради зададен въпрос.

01.10.2020/11:52

Може ли политиката да се обяснява в гръб и един "народ", който иска оставки, да бъде заменен с друг "народ", който не иска оставки? Може. А може ли всичко това да се показва в централните емисии на националните медии? И това е възможно. За целта са необходими няколко условия.

01.10.2020/09:54

Заключението е направено в частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, обхващащ всички страни членки, съобщава mediapool.bg

30.09.2020/17:44

На заседанието си днес Министерският съвет начело с премиера Бойко Борисов подкрепи предложението на културния министър Боил Банов за награждаване на собственика и главен редактор на в. „Труд” Петьо Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - огърлие.

30.09.2020/15:01

Недоволството на парламентарните екипи на медиите бе уважено от председателя на Народното събрание. От днес те вече имат шанс за достъп до депутатите.

30.09.2020/13:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки