В Басра застреляха известен иракски журналист и работилия с него оператор

11.01.2020 /20:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Световни медии/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Гласът на бедните” Ахмед Абдул Самад (вляво) и операторът Сафаа Гали

Нашумелият с активното си отразяване на социалните протести в Ирак Ахмед Абдел Самад е починал на място след атаката на въоръжени мотоциклетисти, а операторът Сафаа Гали е откаран в болница, където скоро след това издъхнал. Центърът за правата на човека в Персийския залив (GCHR) протестира остро срещу убийството на журналистите.

На 10 януари т. г. в град Басра, Ирак, неизвестни въоръжени мотоциклетисти убиха иракския журналист Ахмед Абдул Самад, кореспондент на сателитния телевизионен канал Dijlah, и оператора Сафаа Гали, съобщават много световни медии.

В часовете преди нападението двамата са отразявали бурните социални протести, които от месеци разтърсват Басра, както и много други градове в Ирак, включително и столицата Багдад. В последните дни специално в столицата този тип протести са стихнали заради нарастването на друго напрежение - около убийството в Багдад на иранския генерал Солеймани, извършено от САЩ, и ответния удар на Иран по американски бази на иракска територия. В Басра обаче демонстраците са все така интензивни.

39-годишният Ахмед Абдул Самад е много известен журналист, изявен не просто с отразяването си на социалните протести, но и с мотивираната си подкрепа за тях. Наричат го „Гласът на бедните”.

Той редовно е давал трибуна на гражданското недоволство и на демонстрантите в своя тв канал във Фейсбук, откъдето приканвла: „Ще продължа да използвам този канал, за да общувам с вас, за да препредавам вашите страдания и притеснения. Включвайте се - това ще е предизвикателство към политиците, за да откликнат на исканията на гражданите”.

Ахмед Абдул Самад е получавал много заплахи за разправа заради тези свои позиции. Часове преди убийството си журналистът публикува видеоклип, в който критикува репресиите срещу протестиращите и казва: „Нашата кауза е каузата на нашата родина“.

През целия 10 януари Ахмед Абдул Самад и операторът Сафаа Гали са отразявали мащабните демонстрации в Басра, включително и блокадата на местната полицейска централа, в която били вкарани арестувани демонстранти. Чак след освобождаването на задържаните протестният обръч около сградата е бил вдигнат.

След приключването на тези събития Ахмед Абдул Самад и Сафаа Гали се качват на колата си и потеглят. Когато в около 18 часа преминават покрай Асирийския клуб в града, по тях стрелят неизвестните нападатели мотоциклетисти.

Ахмед Абдул Самад е бил уцелен главата и е починал на място, а Сафаа Гали е бил тежко ранен и откаран в болница, където 4 часа по-късно издъхнал.

Сафаа Гали е работил за различни медии, включително и за руската видеоагенция Ruptly, която е част от медийното обединение „Русия днес”. Неговата главна редакторка Маргарита Симонян също разгласи гибелта му и увери: „Ще направим всичко възможно да помогнем на семейството му.”

Стотици иракчани се стекоха на погребението на Ахмед Абдул Самад и Сафаа Гали и заплашиха властите в Басра с бунт, ако до 48 часа не открият убийците. Възмущението е особено силно, защото според много свидетели убийството е извършено пред очите на силите за сигурност, които не са реагирали.

Центърът за правата на човека в Персийския залив (GCHR) изрази дълбоката си покруса заради убийството на Ахмед Абдел Самад и Сафаа Гали и го осъди категорично.

В декларация на организацията се изтъква, че властите в Басра, включително губернаторът и командващият полицията, носят пълна отговорност за всички убийства, извършени в града и района около него. Настоява се те да разкрият извършителите възможно най-бързо и да ги предадат на правосъдието за справедлив процес. Изисква се също властите да изпълняват своите конституционни задължения за защита на демонстрантите и за спазване на обществените свободи, включително свободата на мирен протест и свободата на изразяване.

От началото на протестите в Ирак срещу бедността и корупцията, започнали през октомври, вече са убити над 400 демонстранти из цялата страна, а над 1000 са ранени.

Сподели в
 

Стотици хора излязоха на демонстрация в Лондон срещу екстрадицията, заплашваща основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, дни преди британското правосъдие да започне да разглежда искането на САЩ, които смятат да го съдят за шпионаж, предаде АФП.

22.02.2020/22:22

2020-та е специаална година за постигане на равенство между половете в световен мащаб, припомнят от Международната федерация на журналистите

21.02.2020/19:38

Южна Корея е смятана за развита в икономическо и технологично отношение страна. Но все още мъжете доминират в повечето професии, включително и в журналистиката. Ето защо една жена водещ е истинска сензация.

19.02.2020/10:35

Представители на медиите в Румъния реагираха остро на законодателна инициатива, която предвижда освобождаване на журналистите от данък върху доходите.

13.02.2020/18:55

Предаването "Радиоприемница" на БНР представя световноизвестната чилийска авторка, тръгнала навремето от репортерска работа в списание, за да стигне днес върховете на писателската слава

12.02.2020/18:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки