Начало
 
 

БНТ може да се лиши от парите от реклама според Кошлуков

12.01.2020 /12:27 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кошлуков очаква БНТ да оцелее с държавните пари

Схемата, по която БНТ се финансира, ще се промени и издържаната от данъкоплатците телевизия ще започне да получава повече пари.

Това обаче няма да стана чрез ръст на собствените й приходи от реклама и спонсорство, а с директна финансова инжекция от държавата, констатира медийният специалист на "Сега"

Това стана ясно от думи на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Въпреки че в момента 3 работни групи обсъждат какви редакции на Закона за радиото и телевизията да се приемат и въпреки че все още нито една от тях не е излязла с конкретни предложения, бившият депутат се изказа повече от оптимистично относно увеличението на държавната субсидия за телевизията. 

„Слава богу, ще променим закона, имаме подкрепата и разбирането на кабинета, на министерството на културата и на комисията по медиите. Започнаха работните групи, да се надяваме, че ще оправим това прословуто финансиране. Принципно, в закон“, коментира Кошлуков по БНТ1.

Той даде да се разбере още, че е съгласен БНТ да не излъчва никаква реклама, ако евентуалните постъпления от нея се калкулират като сигурен приход от държавата. Идеята на шефа на БНТ изглежда доста хитроумна, като се има предвид, че собствените приходи на обществената медия трайно падат.

За предстояща промяна в модела на финансиране на БНТ и БНР стана дума и на заседанието на Съвета за електронни медии. Регулаторът не се реши да даде изпреварващо становище относно проекта на БСП за промени в медийния закон, с които парите за двете медии да се обвържат с размера на БВП.

СЕМ гласува единодушно да изчака и да научи какви решения по темата ще вземат работните групи, 2 от които са към Министерството на културата, а една е създадена със заповед на шефа на медийната комисия Вежди Рашидов. От част от изказванията обаче също се разбра, че се задават сериозни промени в системата за финансиране на БНР и БНТ.

В началото на декември БСП внесе проект за изменение на закона за радио и телевизия, с който държавната субсидия на двете медии спира да се предлага от Министерството на финансите и започва да се изчислява като процент от БВП.

Искането на левицата е това да е в размер на 1,5 промила от БВП за предходната година. През 2020 г. БВП на страната се очаква да достигне 126,7 млрд лв. Вече гласуваната държавна субсидия за БНТ през т.г. е в размер на около 71 млн. лв., а на БНР – почти 47,5 млн. лв. Ако предложението на БСП се приеме, общото увеличение за радиото и телевизията ще е около 80 млн.


 

Сподели в
 

Софийската градска прокуратура е приключила разследването на пътнотранспортното произшествие, при което загина журналистът Милен Цветков, съобщиха от обвинението.

01.10.2020/20:00

Човекът, който носи във фотоапарата си спортната история на България, Бончук Андонов гостува в рубриката "Главен герой" на националното радио.

30.09.2020/11:21

Турската прокуратура е изготвила втори обвинителен акт срещу 6-има саудитски представители във връзка с убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул, предаде частната телевизия НТВ.

29.09.2020/12:13

Никога не съм предполагала, че ще стана лице на политическо предаване, казва водещата на "Антидот" по Българската свободна телевизия.

28.09.2020/12:00

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки