Начало
 
 

БНТ може да се лиши от парите от реклама според Кошлуков

12.01.2020 /12:27 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кошлуков очаква БНТ да оцелее с държавните пари

Схемата, по която БНТ се финансира, ще се промени и издържаната от данъкоплатците телевизия ще започне да получава повече пари.

Това обаче няма да стана чрез ръст на собствените й приходи от реклама и спонсорство, а с директна финансова инжекция от държавата, констатира медийният специалист на "Сега"

Това стана ясно от думи на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Въпреки че в момента 3 работни групи обсъждат какви редакции на Закона за радиото и телевизията да се приемат и въпреки че все още нито една от тях не е излязла с конкретни предложения, бившият депутат се изказа повече от оптимистично относно увеличението на държавната субсидия за телевизията. 

„Слава богу, ще променим закона, имаме подкрепата и разбирането на кабинета, на министерството на културата и на комисията по медиите. Започнаха работните групи, да се надяваме, че ще оправим това прословуто финансиране. Принципно, в закон“, коментира Кошлуков по БНТ1.

Той даде да се разбере още, че е съгласен БНТ да не излъчва никаква реклама, ако евентуалните постъпления от нея се калкулират като сигурен приход от държавата. Идеята на шефа на БНТ изглежда доста хитроумна, като се има предвид, че собствените приходи на обществената медия трайно падат.

За предстояща промяна в модела на финансиране на БНТ и БНР стана дума и на заседанието на Съвета за електронни медии. Регулаторът не се реши да даде изпреварващо становище относно проекта на БСП за промени в медийния закон, с които парите за двете медии да се обвържат с размера на БВП.

СЕМ гласува единодушно да изчака и да научи какви решения по темата ще вземат работните групи, 2 от които са към Министерството на културата, а една е създадена със заповед на шефа на медийната комисия Вежди Рашидов. От част от изказванията обаче също се разбра, че се задават сериозни промени в системата за финансиране на БНР и БНТ.

В началото на декември БСП внесе проект за изменение на закона за радио и телевизия, с който държавната субсидия на двете медии спира да се предлага от Министерството на финансите и започва да се изчислява като процент от БВП.

Искането на левицата е това да е в размер на 1,5 промила от БВП за предходната година. През 2020 г. БВП на страната се очаква да достигне 126,7 млрд лв. Вече гласуваната държавна субсидия за БНТ през т.г. е в размер на около 71 млн. лв., а на БНР – почти 47,5 млн. лв. Ако предложението на БСП се приеме, общото увеличение за радиото и телевизията ще е около 80 млн.


 

Сподели в
 

"Ателие" е документална поредица за изкуство и култура на студентската тв “Алма Матер”. През март ще започне излъчването на нови предавания по БНТ.

19.02.2020/12:00

Обществената телевизия печели годишно най-малко по 7-8 млн. лева, а при големи спортни и световни събития (като европейското по футбол, което ще е това лято) рекламата в нейния ефир стига 10-11 млн. лева по думите на шефа ѝ Емил Кошлуков.

18.02.2020/19:09

Публични атаки и медийни атаки към съда са във фокуса на становище на Съюза на съдиите в България, адресирано до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на магистрати от медийни атаки.

18.02.2020/12:00

БНТ започва годината с 40 милиона лева дефицит. Дефицитът на БНР е 5,5 милиона лева. Това, разбира се, е скандално. Но още по-скандалното е, че никой няма да понесе последствията за това безобразие.

17.02.2020/18:54

В своя първообраз Радио България се появява на 16 февруари 1936 г. – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност.

17.02.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки