Съдия Димитър Маринов оправдава журналист през 1878 г.

13.01.2020 /16:50 | Автор : Любомир Йорданов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Маринов (1846-1940 г.)

Битките за независимост на съда и опитите за използване на меча на Темида за разправа с неудобни граждани и журналисти не са от днес и вчера…

Още в зората на Освобождението, когато след векове чуждо владичество се ражда нова България, самозабравили се управници искат да превърнат едва проходилите съдилища в паравани на далавери и средства за заглушаване на свободното слово, пише авторът Любомир Йорданов в "Труд":

Един от първите българи, поели тежката задача да раздават правосъдие и да бранят честа и достойнството на хората и държавата, е 31-годишният тогава Димитър Маринов от Лом.

Макар и без юридическо образование, Маринов, наричан с уважение от съгражданите си “Даскал Митко” е изключително образован за времето си човек – ученик на Кръстьо Пишурка и Никола Първанов, учил във Военно-медицинското училище в Цариград и семинария, гимназия и университет в Белград.

През ноември 1877 г., когато в Лом влизат румънски и руски войски и временното управление провежда избори за местни власти, Димитър Маринов е избран за председател на съдебния съвет. На 3 март 1878 г. той встъпил в длъжност като председател на Ломския окръжен съд.

Освободената държава още дори нямала собствени закони и доскорошният учител се ръководел от руските закони и най-вече от собствените си понятия за справедливост и ред, формирани от учителите му и от престоя в турските зандани.

Още в първите си дни като съдия обаче младият служител на Темида се сблъскал не толкова с опасни престъпници, колкото с произвола и наглостта на част от новите управници. Видинчанинът Димитър Коцев публикувал във в. “Българин” критичните дописки срещу своеволията на руски офицери и информациите за далаверите на началника на Митница  Лом - Флореску.

Текстовете вбесявали назначения за окръжен началник в Лом руски капитан Павел Нечаев, покровител на митническия шеф. За да затвори устата на журналиста, той разпоредил да арестуват и осъдят Коцев като ругател и клеветник на временната власт.

Димитър Маринов обаче отказал да гледа делото, тъй като установил, че не е подсъдно на ломския съд – Коцев живеел във Видин, а в. “Българин” се печатал в Гюргево. Временно руско управление не позволявало в уж свободна вече България да се издава какъвто и да било вестник, затова газетата излизала в съседна Румъния, обяснява в спомените си Маринов.

Ядосан, че нарежданията му не са изпълнени, кап. Нечаев отново пратил делото на Маринов с писмо, пълно със заплахи и заповед писачът да бъде немедлено осъден.

Притиснат от нарежданията, съдията насрочил делото. Пред публиката от видни ломски граждани дописникът Коцев обаче доказал с факти своеволията на капитан Нечаев, а за далаверите на митническия началник представил протоколи на Градския съвет в Никопол, където преди да отиде в Лом, Флореску бил кмет и сътворил куп тъмни дела.

Доказателствата за нарушенията на двамата управници били толкова солидни, че съдийският състав оправдал Коцев и го освободил. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки