Британската телевизия „More4“ излъчва ексклузевен филм за „Аушвиц“

15.01.2020 /11:56 | Автор : Майя Любомирска | Източник: Гардиън Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Оцветена снимка от „Албума на „Аушвиц“, както ще бъде излъчена по телевизия „More4“. Снимка: Серж Кларсфелд / Лили Якоб- Зелманович Майер

Черно-бели кадри и снимки от вътрешността на нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц“ ще бъдат показани в цвят за пръв път по британската телевизия „More4“ Докуметалната лента е в две части и ще се излъчви по-късно този месец, пише „Гардиън“.

В документалния филм „Неразказания „Аушвиц“ в цвят“  ще бъдат представени личните истории на оцелелите от лагерите за масова екзекуция.

Режисьорът Дейвид Шулман разказва пред „Гардиън“, че за него е било „привилегия“ да режисира сериала. Излъчването на докумналната лента по телевизия  „More4“ ще съвпадне със 75-годишнината от закриването на лагера „Аушвиц“. Така , отбелязвайки „последната голяма годишнина от Холокоста“, оцелелите, които още са живи, ще могат да  разкажат своите истории.

Режисьорът Дейвид Шулман , който е носител на наградата на  БАФТА, има за цел да проучи рядко разглеждат теми, пише още„Гардиън“: въздействието върху хората от ромски произход, ролята на еврейската съпротива във и извън гетата, и унищожаването на еврейската култура. Той също така подчерта важността да се фокусира историята върху хората, които са били там, за да се видят събитията „през очите на много млади хора, които са получили по-задълбочено политическо разбиране [през живота си]“.

Освен кадри, документалната лента  съдържа снимки от „Албума на „Аушвиц“, единствените известни снимки, направени вътре в лагера и за които се смята, че произхождат от охраната на SS. По невероятно стечение на обстоятелствата един участник успял да идентифицира хора по снимките, които лично е разпознал .

По- рано оцветяването на черно-бели снимки е използвано и в проекта  на  документалния филм на Питър Джаксън от  2018 г. „ Те няма да остареят“, който проследява живота на фронта на войници от Първата световна война .

За оцветяването на снимките от Аушвиц продуцентът на разработката Шелдън Лазар заявява, че документалният филм има за цел да "премахване бариерата, която разделя съвременната публика ... така че никога да не забравяме зверствата" от миналото". По същия начин Шулман коментира, че е „изключително изненадващо да се види подобно измерение на човечеството“, от „зловещите, ужасяващи“ сцени в лагерите до изображенията на закриването на лагера. „Всичко това придава на филма по-съвременен отзвук. Не става въпрос само за историята, но и за днес. “, казва още пред  „Гардиън“ Шелдън Лазар.

 

Сподели в
 

Стотици хора излязоха на демонстрация в Лондон срещу екстрадицията, заплашваща основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, дни преди британското правосъдие да започне да разглежда искането на САЩ, които смятат да го съдят за шпионаж, предаде АФП.

22.02.2020/22:22

2020-та е специаална година за постигане на равенство между половете в световен мащаб, припомнят от Международната федерация на журналистите

21.02.2020/19:38

Южна Корея е смятана за развита в икономическо и технологично отношение страна. Но все още мъжете доминират в повечето професии, включително и в журналистиката. Ето защо една жена водещ е истинска сензация.

19.02.2020/10:35

Представители на медиите в Румъния реагираха остро на законодателна инициатива, която предвижда освобождаване на журналистите от данък върху доходите.

13.02.2020/18:55

Предаването "Радиоприемница" на БНР представя световноизвестната чилийска авторка, тръгнала навремето от репортерска работа в списание, за да стигне днес върховете на писателската слава

12.02.2020/18:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки