Начало
 
 

Справочната редакция на БНР конкурира „Уикипедия”

16.01.2020 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Старата сграда на БНР

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

Началото поставят четирима души, които започват да събират публикации по конкретна молба на журналисти от радиото, припомня БНР

През 1953 г. вече е създадена самостоятелна редакция с цел събиране и предоставяне информация за нуждите на всички програми и предавания на Националното радио.

Задачата на екипа е да подпомага журналистите при подготовката на предаванията - всекидневно се събира, обработва и предоставя разнообразна информация по всички въпроси, представляващи обществен и журналистически интерес.  

Десетки хиляди досиета съдържат над 2 млн. публикации за държавите в света и за България, за местни и световни събития, за международните организации, за българи и чужденци, разпределени в 3 тематични раздела - “България”, “Светът”, “Личности”. Нейните хранилища на български и на чужди езици се събират и систематизират в тематични отдели, статии от вестници и списания по различни въпроси.

Справочна редакция е структура, която смело може да се определи като конкурент на “Уикипедия” и неин предшественик. Тя е създадена 22 години след официалния старт на тогавашното държавно радио. Тогава редакторите са събирали изрезки от вестници, за да съхраняват информация за събития. 

“Радиото е магия за тези, които го слушат и за тези, които го правят. Звукът, който стига до най- затънтеното кътче е магията за мен”, споделя Катерина Трайкова - ръководител отдел “Справочна редакция” в БНР. Тя работи в медията от 30 години, все на едно и също място.

Емилия Александрова - редактор в отдел “Справочна редакция” в БНР казва, че радиото е магия, защото от него се научава много. "Магия е да видиш как нашия труд се превръща в предаване или включване", казва тя.

Справочната редакция на БНР работи и с външни посетители, които имат достъп до архивните единици срещу абонамент или такса. Студенти, журналисти от други медии, автори на книги, са най-честите потребители а редакция", казва Емилия Александрова.

Към редакцията за справки функционира и библиотеката на БНР, в която се съхраняват повече 25 000 единици, а над 350 книги са антикварни със специален статут. 28 са ценните книги на общественото радио, които са купувани или дарени през времето. Тези заглавия ги няма дори в Националната библиотека, коментира Катерина Трайкова.

Любопитните факти са разработени в структура през годините откакто е създадена редакцията. Там се пазят и интересни факти от историята на БНР. През целия януари, по повод 85-ата годишнина, колегите споделят във фейсбук страницата си интересни данни.  

"Първото по рода си и най-модерно радиостудио на Балканите" - така са определяли преди 90-ина години сградата на радиото на „Драган Цанков“ 4. Строежът му завършва през 1941, но англо-американските бомбардировки през 1944 г. нанасят сериозни щети на красивата бяла сграда, построена според указания на германската фирма "Телефункен". От фронтона ѝ се откъсва първата буква на надписа и остава зловещото „Адио София”.


 

Сподели в
 

"Ателие" е документална поредица за изкуство и култура на студентската тв “Алма Матер”. През март ще започне излъчването на нови предавания по БНТ.

19.02.2020/12:00

Обществената телевизия печели годишно най-малко по 7-8 млн. лева, а при големи спортни и световни събития (като европейското по футбол, което ще е това лято) рекламата в нейния ефир стига 10-11 млн. лева по думите на шефа ѝ Емил Кошлуков.

18.02.2020/19:09

Публични атаки и медийни атаки към съда са във фокуса на становище на Съюза на съдиите в България, адресирано до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на магистрати от медийни атаки.

18.02.2020/12:00

БНТ започва годината с 40 милиона лева дефицит. Дефицитът на БНР е 5,5 милиона лева. Това, разбира се, е скандално. Но още по-скандалното е, че никой няма да понесе последствията за това безобразие.

17.02.2020/18:54

В своя първообраз Радио България се появява на 16 февруари 1936 г. – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност.

17.02.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки