Гръцки ултрадесни биха журналист

20.01.2020 /11:43 | Източник: news.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Битият от гръцки ултраси журналист Томас Якоби. Снимка: ЕРА

Гръцки ултрадесни биха журналиста Томас Якоби. Той работи за германската телевизионна и радио компания Deutsche Welle и френски медии. Журналистът е бил бит на митинг в Атина срещу имигрантите и бежанците.

Според телевизия "Скай" група ултрадесни отишли ​​при журналиста, заснел митинга, и поискали личната му карта. Когато той отказал да я предостави, те му отнели камерата и започнали да го бият, включително и да го ритат с краката. Якоби е с разбито лице. Други репортери защитиха журналиста, докато полицаите не се намесиха, за да спрат ултрадесните, информира news.bg.

Самият Томас Якоби каза, че това е втората атака срещу него от крайните националисти в Гърция. "Миналата година беше същото на митинг по македонския въпрос", каза журналистът. "Те ме познаха, защото снимахме документален филм за крайнодясната партия "Хриси Авги " ("Златна зора"). Бях бит пет минути, докато специалните сили не се появиха и нападателите избягаха. Най-шокиращото е, че когато ме нападнаха, никой не ги притесни. За втори път имах късмет, че биячите нямаха нож, месингови боксчета или желязна пръчка."

Томас Якоби заяви, че не се страхува и ще продължи дейностите си. "Мислех, че с толкова много полиция мога да си свърша работата, но сгреших. Независимо от това няма да се скрия, няма да ме сплашат. Атаката ще бъде показана във втория ми филм, който подготвяме за "Хриси Авги"," подчерта репортерът.

На митинга присъстваха няколкостотин крайнодесни активисти, които носеха транспаранти с лозунги срещу "нелегални имигранти", "колонизация" и "инвазия" от бежанци.

Атаката беше осъдена от Асоциацията на кореспондентите на чуждестранната преса и гръцкото правителство. "Асоциацията безусловно осъжда атаката, която колегата и член на нашия съюз Томас Якоби претърпя по време на митинг срещу имиграцията на площад "Синтагма" днес", се казва в изявлението.

Асоциацията отбелязва, че това е второто подобно нападение срещу Якоби, извършено от "представители на същите кръгове, отново с побой и кражби на журналистическите му материали".

"Ние държим отговорни за случилото се органите на властта и ги призоваваме да предприемат незабавни стъпки за идентифициране на извършителите", казаха от асоциацията.

Журналистическата организация възнамерява да се срещне с представители на властите, за да предприеме мерки за гарантиране на безопасността на журналистите, кореспондентите и други лица, когато извършват работата си без ограничения. "Не трябва да допускаме съществуването на организирани групи за нападение на подобни митинги, които имат за цел да сплашат журналистите, които не харесват", се казва в изявлението.

От своя страна официалният представител на кабинета Стелиос Пецас заяви, че "правителството категорично осъжда фашистката атака срещу журналиста Томас Якоби на централния площад "Синтагма". "

 

м.л.

Сподели в
 

Стотици хора излязоха на демонстрация в Лондон срещу екстрадицията, заплашваща основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, дни преди британското правосъдие да започне да разглежда искането на САЩ, които смятат да го съдят за шпионаж, предаде АФП.

22.02.2020/22:22

2020-та е специаална година за постигане на равенство между половете в световен мащаб, припомнят от Международната федерация на журналистите

21.02.2020/19:38

Южна Корея е смятана за развита в икономическо и технологично отношение страна. Но все още мъжете доминират в повечето професии, включително и в журналистиката. Ето защо една жена водещ е истинска сензация.

19.02.2020/10:35

Представители на медиите в Румъния реагираха остро на законодателна инициатива, която предвижда освобождаване на журналистите от данък върху доходите.

13.02.2020/18:55

Предаването "Радиоприемница" на БНР представя световноизвестната чилийска авторка, тръгнала навремето от репортерска работа в списание, за да стигне днес върховете на писателската слава

12.02.2020/18:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки