Начало
 
 

Защо шефката на „Телесур” не се бои, че Хуан Гуайдо ще й отнеме телевизията

20.01.2020 /15:38 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Telesur/cuba.cu/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Президентката на телевизия "Телесур" - колумбийската журналистка Патрисия Вийегас. Снимка: cuba.cu

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

„Обяснявам сега как стоят нещата от уважение към зрителите. Но телевизията ни няма намерение да се занимава с фантазиите на човек, който преди една година реши да си представя, че е президент на Венесула, а сега явно е решил да си представя, че може да ръководи „Телесур”. Имаме си нашите задачи за разширяване и обогатяване на емисиите ни и на мултимедийния ни профил - и си ги следваме. Другото е просто поредната атака от многото, пред които сме устояли за 15-те ни години съществуване”.

Това каза в ефира на кубинското телевизионно предаване „Кръгла маса” президентката на базирания в Каракас латиноамерикански социално-информационен канал „Телесур” - колумбийската журналистка Патрисия Вийегас. Тя дададе обширно интервю за предаването по повод изявленията на венесуелския опозиционер Хуан Гуайдо, че е решил да „преоснове” създадения през 2005 г. по идея на покойния лидер на Уго Чавес „Телесур”.

Гуайдо, който миналата година се самообяви за „временен президент” на Венесуела, а в началото на тази влезе в битка с друг опозиционен политик за председателския пост на Националното събрание, изненада мнозина като се захвана и с „Телесур”.

На 13 януари той написа в „Туитър”: „След като прецених юридическите и институционалните възможности, взех решение да започна процес по реорганизация и спасяване на „Телесур”, за да го поставя в служба на истината, плурализма и венесуелската и регионалната демокрация.”

Той съобщи още, че ще сформира комисия, която да изработи проект за ново съдържание и структура на „Телесур”. Целта й ще е също така „да координира със съюзниците от региона началото на ефективно онаследяване на актуалния сигнал” на международната телевизия.

Сред коментарите под този негов туит имаше доста саркастични, написани от случайни потребители на Туитър. Например: „А аз пък взех решение да започна подобен процес спрямо ВВС-Лондон”. Или: „Напушва ме смях. За идиоти ли ни мислите? Тази комисия ще е, за да се усвоят едни долари сред една групичка, нали? Това е единствното обяснение за мен. Зарязвайте шоуто, стига вече”.

Както е известно, телевизия „Телесур” е учредена през 2005 г. навръх 24 юли - рождения ден на Освободителя на Латинска Америка от испанско владичество Симон Боливар.

Идеята е на тогавашния президент на Венесуела Уго Чавес. Той иска да създаде огледален образ на CNN - информационна телевизия с международно излъчване, която обаче да отразява и проблемите на бедни класи и общности, пренебрегвани от повечето големи медии. Фокусът е върху народите от глобалния Юг - преди всичко Латинска Америка, но също и Африка, и Близкия изток.

Официалното наименование на телевизията е La Nueva Televisión del Sur („Нова телевизия на Юга”), като популярност добива съкращението й „Телесур”. Тя е акционерно дружество. При самото й основаване първи акционери стават Венесуела и Уругвай. По-късно се присъединяват Куба, Еквадор, Никарагуа, Боливия, Аржентина, Хондурас и някои карибски държави.

„Телесур” излъчва сигнала си чрез спътник, като обхваща териториите на цяла Латинска Америка, Западна Европа и Северна Африка. Първоначално тръгва само на испански, а от 2014 г. има и редовна мисия на английски. Излъчва също така програми на португалски и на френски.

Телевизията разпола с широка мрежа кореспонденти във всички латиноамерикански страни, както и в много държави на Африка, Европа, Азия. Разчита и на сътрудничеството на много алтернативни социални медии, поради което често предлага уникално съдържание, липсващо в други големи телевизии.

„Телесур” става особено популярна в годините на възхода на „лявата вълна” в Латинска Америка. При обратни политически тенденции обаче тя среща трудности, опити за заглушаване, нападки за пристрастност, включително и физическиатаки срещу нейни репортери или представителства.

Настъпили политически промени в съответните страни карат Хондурас да изтегля участието си в „Телесур” през 2012 г., а Аржентина - през 2015 г. Пак поради обрати в управленията им Еквадор през 2017 г. и  Боливия  през 2019 г. променят позитивното си отношение към „Телесур”.

При отразяването на вътрешни трусове в тези две държави миналата година се стига до временно заглушаване на сигнала на „Телесур” заради обвинения в тенденциозност на кореспондентите. Причината е, че в Еквадор репортерите на „Телесур” дават думата на антиправителствените демонстранти през октомври 2019-та, а в Боливия - на привържениците на сваления от власт през ноември 2019-та президент Ево Моралес.

„Телесур” се откроява и с постоянното излъчване на репортажи от продължаващите социални протести в Чили и Колумбия.

Телевизията има своя активна и многобройна публика във всички латиноамерикански страни, откъдето веднага след анонса на Гуайдо за намеренията му да „реорганизира” международния канал се надигна остра реакция чрез специални послания и публикации в социалните мрежи.

В интервюто си пред кубинското предаване „Кръгла маса” Партисия Вийегас успокои зрителите, че „Телесур” няма никакви намерения да спира да излъчва или да се трансформира по нечии приумици. Но както и в свое специално разпратено по-рано послание, тя посочи, че ожесточената атака срещу телевизията е заради нейния социално-информационен характер и заради безпощадната информационна война.

В свой коментар в Туитър по повод казуса Патрисия Вийегас наблегна, че опитът за грубо посегателство срещу „Телесур” се извършва от онези, „които за пореден път се опитват да й запушат устата в името свободата на изразяване”.

Междувременно стана ясно, че Гуайдо действително няма как „да открадне” сигнала на „Телесур”, каквито бяха първоначалните страхове на публиката, но се кани да пусне паралелен сигнал от Маями, откъдето да излъчва своя версия, повтаряща схемата на популярния канал, обаче с напълно променено съдържание и гледна точка. Ще има друго име и ще се финансира от САЩ и от десни латиноамерикански правителства.

Гуайдо също така оповести, че е избрал за шеф на тази своя версия опозиционния венесуелски телевизионен журналист Леополдо Кастийо, който до 2013 г. водеше свое предаване по телевизия „Глобовисион”, а по-късно се установи за постоянно в Маями. Пак там живее и друга венесуелска опозиционна журналистка - Лариса Патиньо, чиято телевизия RCTV излъчваше до 2007 г. Патиньо щяла да е „мозъкът” зад бъдещите програми на тв проекта на Гуайдо.

Личността на Леополдо Кастийо обаче незабавно предизвика истинска буря сред общественото мнение не само в Латинска Америка, но и в САЩ, и в Европа, и във Ватикана. Защото той има в миналото си много тъмен епизод. Бил е посланик на Венесуела в Салвадор през 80-т години на ХХ век, когато в тази страна кипи гражданска война и безчинстват ултрадесните „ескадрони на смъртта”, предвождани от зловещия полковник Роберто д’Обюисон. Тяхно дело е и знаковото убийство през 1980 на архиепископа на Сан Салвадор Оскар Арнулфо Ромеро.

Имто на Леполдо Кастийо се свързва с друго нашумяло убийство - на шестима свещеници йезуити (петима от тях испанци и един салвадорец) на 16 ноември 1989 г. Те са били и преподаватели в Централноамериканския университет. Убити са в къщата, в която са живели, заедно с тяхната домашна помощничка и 16-годишната й дъщеря. Случаят тогава предизвиква силно възмущение по цял свят - включително в Испания, във Ватикана, в САЩ.

Салвадорски правозащитници твърдят, че лицето, което е дало информация на убийците и е потвърдило самоличността на нарочените жертви, е именно тогавшнят венесуелски посланик в Салвадор Леополдо Кастийо. Оттогава му е лепнат и прякора El Matacuras („Убиецът на свещеници”). Привеждат се и сведения за негови приятелски срещи с Роберто д’Обюисон.

Естествено, че решението на Гуайдо сега да се спре точно върху него за телевизионния си проект, хвърля в шок дори мнозина от американските му покровители.

Може да се припомни, че малко преди на Гуайдо да му хрумне да се занимава д плагиатство на „Телесур”, той получи уверенията на специалния пратеник на американския президент за Венесуела Елиът Ейбрамс, че САЩ ще отпуснат допълнителни средства за дейността на венесуелската опозиция и специално за подкрупа на независимите медии.

Очевидно този анонс е вдъхновението и за цялата тази интрига около „Телесур” и нейния замислен двойник от Маями - това е ефектна хватка за усвояване на обещаните от Вашингтон долари.

Само че Гуайдо пропуска да отчете, че със своята слаба ефективност от последната година той може би започва вече да натежава на президента на САЩ Доналд Тръмп, който вече влезе в изборна година и се нуждае да се представя пред избирателите като победител, а не като покровител на вечно губещия досега венесуелски опозиционер.

„Червената лампичка” вероятно е светнала на Гуайдо от две индиректно, но доста явно разменени послания от последните дни между официален Ващшингтон и официален Каракас. Реално действащият президент на Венесуела Николас Мадуро даде на 17 януари обширно интервю на в. „Вашингтон пост”. Най-важното в него беше посланието към САЩ и лично към Тръмп да започне пряк диалог между двамата президенти - Мадуро и Тръмп.

Мадуро наблегна и на нещо друго, което непрестанно е повтарял - че е готов също на диалог и с Гуайдо, и с всички други сектори на опозицията, за да се организират демократични избори за Национално събрание и за да се постигне спадане на напрежението с отмяна на американските санкции.

И американският отговор дойде незабавно. Още на следващия ден, 18 февруари, Елиът Ейбрамс заяви: „САЩ подкрепят провеждането на преговори между режима на Мадуро и демократичната опозиция начело с Хуан Гуайдо, за да се оргавизират нови президентски и парламентарни избори, които да са справедливи и свободни. Предишните опити се провалиха, защото режимът никога не ги взимаше на сериозно и ги използваше, за да печели време и да разделя опозицията. Но щом режимът е готов да участва в сериозни преговори с опозицията, САЩ ще направят всичко необходимо, за да бъдат успешни такива преговори.”

Всеки, който е следил сериозно развитието на венесуелската криза от последните години, знае, че зад фразите, които трябва да демонстрират, че САЩ няма да паднат по гръб никога, се разчита кардинална смяна на позицията им. Ако до миналата година тя се състоеше в категоричен отказ от каквито и да било преговори с „узурпатора” Мадуро и в безапелационното искане той небазавно да се маха, то сега виждаме спускане на ясна директива за спешна нужда от диалог, който предизборно да бъде представен пред избирателите за „победа” на Тръмп в туширането на венесуелската криза.

Това очевидно е било разяснено на Гуайдо, който веднага направи неочакван ход. В неделя, 19 феруари, беше оповестено, че той за втори път погазва съдебната заповед, забраняваща му да напуска своята страна, и отива на среща с Майк Помпео в Богота, столицата на съседна Колумбия. След това ще поеме към САЩ и Европа, като ще се отбие и на форума в Давос. Дали изобщо ще се връща или ще остави Николас Мадуро и Доналд Тръмп да си говорят насаме?

Е, поне си е осигурил работа в Маями - да копира „Телесур” с обратен знак в компанията на „Убиеца на свещеници”. Може би скоро ще се влее във все по-екзотичните редици на съвременната журналистика, където фарсовата му съдба за дълги години ще му осигури хляб от разкази на страстни фантазии пред невинни/невежи аудитории...

 

Сподели в
 

Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана от „Музикаутор“. На нея беше представено националното представително проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст. Социологическото изследване е финансирано и е по заявка на „Музикаутор“.

12.02.2020/17:51

И ако през 1929 г. Атанас Далчев написа в стихотворението си „Сняг“ „Бял сняг ще има само във градините,/ където са играели деца.“, сега побелялото от дългочакания сняг отечество с обич и признателност отбелязва 100-годишнината от рождението на любимата писателка на малки, големи и пораснали отдавна, но запазили в душата си чистотата на дете българи, Леда Милева.

07.02.2020/12:26

Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

05.02.2020/16:39

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки