Начало
 
 

Защо шефката на „Телесур” не се бои, че Хуан Гуайдо ще й отнеме телевизията

20.01.2020 /15:38 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Telesur/cuba.cu/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Президентката на телевизия "Телесур" - колумбийската журналистка Патрисия Вийегас. Снимка: cuba.cu

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

„Обяснявам сега как стоят нещата от уважение към зрителите. Но телевизията ни няма намерение да се занимава с фантазиите на човек, който преди една година реши да си представя, че е президент на Венесула, а сега явно е решил да си представя, че може да ръководи „Телесур”. Имаме си нашите задачи за разширяване и обогатяване на емисиите ни и на мултимедийния ни профил - и си ги следваме. Другото е просто поредната атака от многото, пред които сме устояли за 15-те ни години съществуване”.

Това каза в ефира на кубинското телевизионно предаване „Кръгла маса” президентката на базирания в Каракас латиноамерикански социално-информационен канал „Телесур” - колумбийската журналистка Патрисия Вийегас. Тя дададе обширно интервю за предаването по повод изявленията на венесуелския опозиционер Хуан Гуайдо, че е решил да „преоснове” създадения през 2005 г. по идея на покойния лидер на Уго Чавес „Телесур”.

Гуайдо, който миналата година се самообяви за „временен президент” на Венесуела, а в началото на тази влезе в битка с друг опозиционен политик за председателския пост на Националното събрание, изненада мнозина като се захвана и с „Телесур”.

На 13 януари той написа в „Туитър”: „След като прецених юридическите и институционалните възможности, взех решение да започна процес по реорганизация и спасяване на „Телесур”, за да го поставя в служба на истината, плурализма и венесуелската и регионалната демокрация.”

Той съобщи още, че ще сформира комисия, която да изработи проект за ново съдържание и структура на „Телесур”. Целта й ще е също така „да координира със съюзниците от региона началото на ефективно онаследяване на актуалния сигнал” на международната телевизия.

Сред коментарите под този негов туит имаше доста саркастични, написани от случайни потребители на Туитър. Например: „А аз пък взех решение да започна подобен процес спрямо ВВС-Лондон”. Или: „Напушва ме смях. За идиоти ли ни мислите? Тази комисия ще е, за да се усвоят едни долари сред една групичка, нали? Това е единствното обяснение за мен. Зарязвайте шоуто, стига вече”.

Както е известно, телевизия „Телесур” е учредена през 2005 г. навръх 24 юли - рождения ден на Освободителя на Латинска Америка от испанско владичество Симон Боливар.

Идеята е на тогавашния президент на Венесуела Уго Чавес. Той иска да създаде огледален образ на CNN - информационна телевизия с международно излъчване, която обаче да отразява и проблемите на бедни класи и общности, пренебрегвани от повечето големи медии. Фокусът е върху народите от глобалния Юг - преди всичко Латинска Америка, но също и Африка, и Близкия изток.

Официалното наименование на телевизията е La Nueva Televisión del Sur („Нова телевизия на Юга”), като популярност добива съкращението й „Телесур”. Тя е акционерно дружество. При самото й основаване първи акционери стават Венесуела и Уругвай. По-късно се присъединяват Куба, Еквадор, Никарагуа, Боливия, Аржентина, Хондурас и някои карибски държави.

„Телесур” излъчва сигнала си чрез спътник, като обхваща териториите на цяла Латинска Америка, Западна Европа и Северна Африка. Първоначално тръгва само на испански, а от 2014 г. има и редовна мисия на английски. Излъчва също така програми на португалски и на френски.

Телевизията разпола с широка мрежа кореспонденти във всички латиноамерикански страни, както и в много държави на Африка, Европа, Азия. Разчита и на сътрудничеството на много алтернативни социални медии, поради което често предлага уникално съдържание, липсващо в други големи телевизии.

„Телесур” става особено популярна в годините на възхода на „лявата вълна” в Латинска Америка. При обратни политически тенденции обаче тя среща трудности, опити за заглушаване, нападки за пристрастност, включително и физическиатаки срещу нейни репортери или представителства.

Настъпили политически промени в съответните страни карат Хондурас да изтегля участието си в „Телесур” през 2012 г., а Аржентина - през 2015 г. Пак поради обрати в управленията им Еквадор през 2017 г. и  Боливия  през 2019 г. променят позитивното си отношение към „Телесур”.

При отразяването на вътрешни трусове в тези две държави миналата година се стига до временно заглушаване на сигнала на „Телесур” заради обвинения в тенденциозност на кореспондентите. Причината е, че в Еквадор репортерите на „Телесур” дават думата на антиправителствените демонстранти през октомври 2019-та, а в Боливия - на привържениците на сваления от власт през ноември 2019-та президент Ево Моралес.

„Телесур” се откроява и с постоянното излъчване на репортажи от продължаващите социални протести в Чили и Колумбия.

Телевизията има своя активна и многобройна публика във всички латиноамерикански страни, откъдето веднага след анонса на Гуайдо за намеренията му да „реорганизира” международния канал се надигна остра реакция чрез специални послания и публикации в социалните мрежи.

В интервюто си пред кубинското предаване „Кръгла маса” Партисия Вийегас успокои зрителите, че „Телесур” няма никакви намерения да спира да излъчва или да се трансформира по нечии приумици. Но както и в свое специално разпратено по-рано послание, тя посочи, че ожесточената атака срещу телевизията е заради нейния социално-информационен характер и заради безпощадната информационна война.

В свой коментар в Туитър по повод казуса Патрисия Вийегас наблегна, че опитът за грубо посегателство срещу „Телесур” се извършва от онези, „които за пореден път се опитват да й запушат устата в името свободата на изразяване”.

Междувременно стана ясно, че Гуайдо действително няма как „да открадне” сигнала на „Телесур”, каквито бяха първоначалните страхове на публиката, но се кани да пусне паралелен сигнал от Маями, откъдето да излъчва своя версия, повтаряща схемата на популярния канал, обаче с напълно променено съдържание и гледна точка. Ще има друго име и ще се финансира от САЩ и от десни латиноамерикански правителства.

Гуайдо също така оповести, че е избрал за шеф на тази своя версия опозиционния венесуелски телевизионен журналист Леополдо Кастийо, който до 2013 г. водеше свое предаване по телевизия „Глобовисион”, а по-късно се установи за постоянно в Маями. Пак там живее и друга венесуелска опозиционна журналистка - Лариса Патиньо, чиято телевизия RCTV излъчваше до 2007 г. Патиньо щяла да е „мозъкът” зад бъдещите програми на тв проекта на Гуайдо.

Личността на Леополдо Кастийо обаче незабавно предизвика истинска буря сред общественото мнение не само в Латинска Америка, но и в САЩ, и в Европа, и във Ватикана. Защото той има в миналото си много тъмен епизод. Бил е посланик на Венесуела в Салвадор през 80-т години на ХХ век, когато в тази страна кипи гражданска война и безчинстват ултрадесните „ескадрони на смъртта”, предвождани от зловещия полковник Роберто д’Обюисон. Тяхно дело е и знаковото убийство през 1980 на архиепископа на Сан Салвадор Оскар Арнулфо Ромеро.

Имто на Леполдо Кастийо се свързва с друго нашумяло убийство - на шестима свещеници йезуити (петима от тях испанци и един салвадорец) на 16 ноември 1989 г. Те са били и преподаватели в Централноамериканския университет. Убити са в къщата, в която са живели, заедно с тяхната домашна помощничка и 16-годишната й дъщеря. Случаят тогава предизвиква силно възмущение по цял свят - включително в Испания, във Ватикана, в САЩ.

Салвадорски правозащитници твърдят, че лицето, което е дало информация на убийците и е потвърдило самоличността на нарочените жертви, е именно тогавшнят венесуелски посланик в Салвадор Леополдо Кастийо. Оттогава му е лепнат и прякора El Matacuras („Убиецът на свещеници”). Привеждат се и сведения за негови приятелски срещи с Роберто д’Обюисон.

Естествено, че решението на Гуайдо сега да се спре точно върху него за телевизионния си проект, хвърля в шок дори мнозина от американските му покровители.

Може да се припомни, че малко преди на Гуайдо да му хрумне да се занимава д плагиатство на „Телесур”, той получи уверенията на специалния пратеник на американския президент за Венесуела Елиът Ейбрамс, че САЩ ще отпуснат допълнителни средства за дейността на венесуелската опозиция и специално за подкрупа на независимите медии.

Очевидно този анонс е вдъхновението и за цялата тази интрига около „Телесур” и нейния замислен двойник от Маями - това е ефектна хватка за усвояване на обещаните от Вашингтон долари.

Само че Гуайдо пропуска да отчете, че със своята слаба ефективност от последната година той може би започва вече да натежава на президента на САЩ Доналд Тръмп, който вече влезе в изборна година и се нуждае да се представя пред избирателите като победител, а не като покровител на вечно губещия досега венесуелски опозиционер.

„Червената лампичка” вероятно е светнала на Гуайдо от две индиректно, но доста явно разменени послания от последните дни между официален Ващшингтон и официален Каракас. Реално действащият президент на Венесуела Николас Мадуро даде на 17 януари обширно интервю на в. „Вашингтон пост”. Най-важното в него беше посланието към САЩ и лично към Тръмп да започне пряк диалог между двамата президенти - Мадуро и Тръмп.

Мадуро наблегна и на нещо друго, което непрестанно е повтарял - че е готов също на диалог и с Гуайдо, и с всички други сектори на опозицията, за да се организират демократични избори за Национално събрание и за да се постигне спадане на напрежението с отмяна на американските санкции.

И американският отговор дойде незабавно. Още на следващия ден, 18 февруари, Елиът Ейбрамс заяви: „САЩ подкрепят провеждането на преговори между режима на Мадуро и демократичната опозиция начело с Хуан Гуайдо, за да се оргавизират нови президентски и парламентарни избори, които да са справедливи и свободни. Предишните опити се провалиха, защото режимът никога не ги взимаше на сериозно и ги използваше, за да печели време и да разделя опозицията. Но щом режимът е готов да участва в сериозни преговори с опозицията, САЩ ще направят всичко необходимо, за да бъдат успешни такива преговори.”

Всеки, който е следил сериозно развитието на венесуелската криза от последните години, знае, че зад фразите, които трябва да демонстрират, че САЩ няма да паднат по гръб никога, се разчита кардинална смяна на позицията им. Ако до миналата година тя се състоеше в категоричен отказ от каквито и да било преговори с „узурпатора” Мадуро и в безапелационното искане той небазавно да се маха, то сега виждаме спускане на ясна директива за спешна нужда от диалог, който предизборно да бъде представен пред избирателите за „победа” на Тръмп в туширането на венесуелската криза.

Това очевидно е било разяснено на Гуайдо, който веднага направи неочакван ход. В неделя, 19 феруари, беше оповестено, че той за втори път погазва съдебната заповед, забраняваща му да напуска своята страна, и отива на среща с Майк Помпео в Богота, столицата на съседна Колумбия. След това ще поеме към САЩ и Европа, като ще се отбие и на форума в Давос. Дали изобщо ще се връща или ще остави Николас Мадуро и Доналд Тръмп да си говорят насаме?

Е, поне си е осигурил работа в Маями - да копира „Телесур” с обратен знак в компанията на „Убиеца на свещеници”. Може би скоро ще се влее във все по-екзотичните редици на съвременната журналистика, където фарсовата му съдба за дълги години ще му осигури хляб от разкази на страстни фантазии пред невинни/невежи аудитории...

 

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки