СЕМ изслуша първите трима кандидати за генерален директор на БНР

20.01.2020 /18:52 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СЕМ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на изслушването в СЕМ

Членовете на Съвета за електронни медии започнаха да изслушват концепциите на кандидатите да оглавят Българското национално радио. Изборът трябва да бъде направен на 22 януари.

След като техническата комисия на регулатора със спорна мотивация отстрани от надпреварата дългогодишния директор на националното радио Валерий Тодоров, за участие в конкурса останаха шестима кандидати.

Изслушванията започнаха днес, като поредността на представянето на даден кандидат се определя от входящия номер на заявлението за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР.

Така първи пред регулатора своите концепции представиха  Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков.

„Този конкурс се провежда в една много динамична ситуация, в която текат активно дебатите, свързани със свободата на словото и мястото и ролята на обществените медии в нашето общество“, каза при откриване на процедурата председателят на СЕМ София Владимирова .

Бившата главна счетоводителка на БНР Жени Гаджалова, която е управлявала финансите на радиото  от 2001 до 2009 г. по време на генералния директор Поля Станчева, първа представи концеппцията си . Преди да постъпи в БНР Гаджалова е започнала професионалната си кариера в „Балкантурист“.

Според нея трябва да се увеличи държавната субсидия за БНР. Тя подчерта, че никой от останалите кандидати няма нейния опит с управление на бюджета и попита защо държавната субсидия е спаднала от 56 млн. лв. на 42 млн.лв.

„Държавната субсидия трябва да гарантира сигурността на БНР. Оставихме радиото 2007 г. с 56 млн. лева държавен бюджет, а от осем години - в момента наблюдавам, че БНР е с бюджет от 42 млн. лева. Не мога да си представя как при положение, че сме оставили 56 млн. лева, през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета до такава степен“.

Жени Гаджалова предлага също така рекламата на европейските програми да се дава приоритетно на държавните медии. Тя смята, че трябва да се развиват кросмедийните проекти, какъвто беше "Полет над нощта". „БНР ще трябва да се развива с изпреварващи тенденции, да търси различни форми, включително съчетаването на медии като радио, телевизия, интернет. Тези намерения могат да бъдат осъществени заедно с БНТ - предизвикателство, пред което ще се изправят рано или късно и двете медии“, подчерта кандидатката.

Според нея необходимо е да се открие нова радиостанция за средна България, разположена в Плевен или във Велико Търново, както и да се поставят още предаватели, за да може БНР да заработи и като трафик радио.

Настоящият изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Антон Митов,който втори представи пред СЕМ концепцията си, се похвали, че за три месеца е успял „да намали враждуващите групи в радиото“, както се изрази. Само по себе си това изказване показва каква е обстановката в националната медия.

Антон Митов работи в БНР от 1977 г. От 2016-а е директор на архива, а преди това е отговарял за мултимедийните проекти. Навярно поради това акцент в неговата концепция беше интернет присъствието на радиото, на негови знакови дискусионни предавания и на новинарския архив на основния сайт.

Според Митов Радио България трябва да се развива онлайн. Радио София пък трябва да е програма за проблемите на столицата, а не с младежки профил. Младежкото звучене трябва да е територия на радио Бинар, посочи кандидатът. Митов смята, че "Хоризонт" задава правилните въпроси, а "Христо Ботев" трябва да е дискусионна програма, да има и сутрешен блок.

Антон Митов представи и данни от изследване на фондация „Конрад Аденауер“, който сочат, че  71 процента от хората се информират от националното радио, а 30 на сто все още му имат пълно доверие. Затова и според него БНР трябва да е алтернатива, а не конкуренция на комерсиалните радиа.

Колкото до болната тема с финансирането Антон Митов смята, че най-разумното решение е чрез част от брутния вътрешен продукт (БВП). Кандидатът подчерта и, че е необходима финансова регулация за намаляване на дисбалансите във финансирането на отделните програми на БНР, както и на заплатите на служителите.

Новото лице в конкурса Андон Балтаков, за когото се носят слухове, че е предопределеният нов генерален директор на БНР, представи концепция за  „Стабилност, новаторство, растеж“. Той се самоопредели като новатор и радиочовек.

Колкото до работата му в БНР стана известно, че се е наложило да му издават образец, какъвто се подава за пенсиониране, тъй като Балдаков нямал трудова книжка и не можел дза докаже стаж в радиото, каквито са изискванията на конкурса. По време на презентацията на концепцията си кандидатът каза, че вижда в конкурса за генерален директор възможност да се завърне в родината си, тъй като преди време е емигрирал в Съединените щати.

Според Балтаков "бъдещето на изпълнението на обществените функции на радиото ще бъде в дигиталното пространство". Там радиото трябва развива присъствието си, съдържанието си, приложенията си.

За да не бъде радиото зависимо от политически решения, годишната държавна субсидия трябва да стане процент или от брутния вътрешен продукт (БВП), или от данъчните приходи, смято още кандидатът.

Другите трима кандидати за поста -  Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, ще бъдат изслушани от  СЕМ утре. 

Регулаторът ще избере новият генерален директор в сряда, 22 януари.

Да припомним, че до избор на нов генерален директор на БНР се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември миналата година.

 

Сподели в
 

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020/20:18

Почти едновременно през последната седмица двамата генерални директори на БНТ и БНР обявиха, че искат да се откажат от рекламата в държавните медии. Това се случва в контекста на дебатите за промени в медийния закон и като централна тема в него се налага моделът на финансиране на обществените медии.

23.02.2020/11:34

От 21 февруари веригата „Лафка” затваря своите обекти. Новината пръв съобщи бургаският сайт „Флагман", близък до Валери Симеонов.

23.02.2020/11:17

„България – дела и документи“. Някогашната радиорубрика, която много слушатели помнят и днес, е истинско явление в програмата на тогавашното ни Радио. Всяка сутрин в 7:15 ч. сигналът с мелодията на популярната народна песен „Откак се е, мила моя майко ле, зора зазорила“ обявява началото на предаванията, които са в ефир от октомври 1970 г. Дълги години те представят в патетичен стил събитията, случили се на съответната дата.

22.02.2020/18:44

Нова телевизия отрече да е уволнявала кореспондента си в Брюксел Антоанета Николова. По-рано днес базираният в белгийската столица сайт Euractiv съобщи, че телевизията смята да прекрати договора на журналистката заради отразяването на двете визити на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел.

21.02.2020/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки