Журналистката Намгай Зам щеше да влезе в затвора заради пост във Фейсбук

21.01.2020 /10:00 | Автор : Ивайло Везенков | Източник: Свободна Европа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Намгай Зам. Снимка: Фейсбук

Намгай Зам е сред най-разпознаваемите журналисти и бивша водеща в държавната телевизия BBS (Bhutan Broadcasting Service) в Бутан. Делото, заведено срещу нея от влиятелен бизнесмен, привлече международното внимание.

Така бе подложена на тест и свободата на словото в страната, която през 2008 г. започна своя преход от абсолютна монархия към демокрация.

Какво толкова написа Зам

През 2016 г. Зам публикува във Фейсбук история, написана от лекарка, която тогава твърди, че имотът, в който живеят майка ѝ и сестра ѝ, е бил отнет чрез измама от Сонам Пхунтшо - заможен бизнесмен и тъст на председателя на Върховния съд, разказва  Свободна Европа.

“Той заведе дело за клевета срещу мен и срещу лекарката, твърдейки, че сме съсипали репутацията му”, разказва в интервю за Свободна Европа Зам. Това е първото подобно дело срещу журналист в Бутан. Населението на страната е от едва 800 хиляди души и случаят бързо придобива широк обществен отзвук.

“Никой адвокат не искаше да ни представлява в съда. Страхуваха се. Беше период с изключително много стрес, защото всички медии постоянно говореха за случая”. За една нощ не само кариерата на Зам се променя, но и личният ѝ живот.

“Получавах агресивни заплахи, включително заплахи за живота - както онлайн, така и от случайни хора, които срещах на улицата. Вече не разговарях с роднини и приятели, нито по работа с депутати или държавни служители”, споделя журналистката.

“Бях сурово осъждана. В такова малко общество социалното отлъчване може дори да убие някого. Аз имах късмет, че около мен имаше много хора, които ме подкрепяха и ценяха работата ми”.

Намгай Зам разказва, че последствията от случая стигнали далече от стените на съдебната зала. Репортерите започнали да се страхуват да критикуват хората на високи позиции или да правят независими разследвания. “Най-голямото предизвикателство е автоцензурата. Ние се автоцензурираме много заради предполагаемите последици от работата ни”, коментира Зам.

Помощ отвън

Тази история бързо привлича вниманието на много международни организации и журналисти от цял свят, което дава на Зам “надежда за справедливост и за свободата да кажеш ясно, че нещо не е редно”.

В деня, в който съдията трябвало да прочете присъдата, бизнесменът оттеглил обвиненията. Зам вече имала предложения за работа в чужбина, някои от които дошли още преди делото да приключи.

“Получих оферта за Непал и я приех, най-вече защото беше близо. Можех да летя дотам и обратно, когато имаше изслушвания в съдебната зала. Непал е на 45 минути път със самолет”.

Шест месеца по-късно, заради проблеми с визата, журналистката трябвало да се върне в Бутан. Две седмици след това взима решение да остане и да продължи да се занимава с това, което за малко не ѝ коствало свободата.

Намгай Зам и днес се занимава с журналистика. Тя е изпълнителен директор на Асоциацията на журналистите в Бутан.

“Говореше се, че съм избягала, защото съм направила нещо нередно. Възприемаха ме като враг на нацията. Това ме забавлявашe, но и ми причиняваше болка. Реших да остана и да докажа, че хората в Бутан могат да бъдат критични. В младата ни демокрация има място за всякакви гласове и аз исках да го докажа”.

 

м.л.

Сподели в
 

Представители на медиите в Румъния реагираха остро на законодателна инициатива, която предвижда освобождаване на журналистите от данък върху доходите.

13.02.2020/18:55

Предаването "Радиоприемница" на БНР представя световноизвестната чилийска авторка, тръгнала навремето от репортерска работа в списание, за да стигне днес върховете на писателската слава

12.02.2020/18:45

Иранските власти трябва да спрат щурмуването на жилища на журналисти и да им върнат всички материали, конфискувани при неотдавнашни акции, заяви днес Комитетът за защита на журналистите.

06.02.2020/14:45

Белият дом е изключил телевизия CNN от ежегодния неофициален брифинг преди речта на президента пред Конгреса "За състоянието на съюза", предаде АП.

05.02.2020/12:38

Култовият автор на мистични трилъри и ужаси Стивън Кинг закри своята страница във фейсбук, за което съобщи в пост на страницата си в туитър. Поводът е неговата умора и потрес от океана от „фалшива информация и политическа реклама“ във въпросната социална мрежа.

02.02.2020/17:58

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки