Журналистката Намгай Зам щеше да влезе в затвора заради пост във Фейсбук

21.01.2020 /10:00 | Автор : Ивайло Везенков | Източник: Свободна Европа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Намгай Зам. Снимка: Фейсбук

Намгай Зам е сред най-разпознаваемите журналисти и бивша водеща в държавната телевизия BBS (Bhutan Broadcasting Service) в Бутан. Делото, заведено срещу нея от влиятелен бизнесмен, привлече международното внимание.

Така бе подложена на тест и свободата на словото в страната, която през 2008 г. започна своя преход от абсолютна монархия към демокрация.

Какво толкова написа Зам

През 2016 г. Зам публикува във Фейсбук история, написана от лекарка, която тогава твърди, че имотът, в който живеят майка ѝ и сестра ѝ, е бил отнет чрез измама от Сонам Пхунтшо - заможен бизнесмен и тъст на председателя на Върховния съд, разказва  Свободна Европа.

“Той заведе дело за клевета срещу мен и срещу лекарката, твърдейки, че сме съсипали репутацията му”, разказва в интервю за Свободна Европа Зам. Това е първото подобно дело срещу журналист в Бутан. Населението на страната е от едва 800 хиляди души и случаят бързо придобива широк обществен отзвук.

“Никой адвокат не искаше да ни представлява в съда. Страхуваха се. Беше период с изключително много стрес, защото всички медии постоянно говореха за случая”. За една нощ не само кариерата на Зам се променя, но и личният ѝ живот.

“Получавах агресивни заплахи, включително заплахи за живота - както онлайн, така и от случайни хора, които срещах на улицата. Вече не разговарях с роднини и приятели, нито по работа с депутати или държавни служители”, споделя журналистката.

“Бях сурово осъждана. В такова малко общество социалното отлъчване може дори да убие някого. Аз имах късмет, че около мен имаше много хора, които ме подкрепяха и ценяха работата ми”.

Намгай Зам разказва, че последствията от случая стигнали далече от стените на съдебната зала. Репортерите започнали да се страхуват да критикуват хората на високи позиции или да правят независими разследвания. “Най-голямото предизвикателство е автоцензурата. Ние се автоцензурираме много заради предполагаемите последици от работата ни”, коментира Зам.

Помощ отвън

Тази история бързо привлича вниманието на много международни организации и журналисти от цял свят, което дава на Зам “надежда за справедливост и за свободата да кажеш ясно, че нещо не е редно”.

В деня, в който съдията трябвало да прочете присъдата, бизнесменът оттеглил обвиненията. Зам вече имала предложения за работа в чужбина, някои от които дошли още преди делото да приключи.

“Получих оферта за Непал и я приех, най-вече защото беше близо. Можех да летя дотам и обратно, когато имаше изслушвания в съдебната зала. Непал е на 45 минути път със самолет”.

Шест месеца по-късно, заради проблеми с визата, журналистката трябвало да се върне в Бутан. Две седмици след това взима решение да остане и да продължи да се занимава с това, което за малко не ѝ коствало свободата.

Намгай Зам и днес се занимава с журналистика. Тя е изпълнителен директор на Асоциацията на журналистите в Бутан.

“Говореше се, че съм избягала, защото съм направила нещо нередно. Възприемаха ме като враг на нацията. Това ме забавлявашe, но и ми причиняваше болка. Реших да остана и да докажа, че хората в Бутан могат да бъдат критични. В младата ни демокрация има място за всякакви гласове и аз исках да го докажа”.

 

м.л.

Сподели в
 

Ранен е и оператор на новинарския канал „Армения”. Зам.-главен редактор на руския телевизионен канал „Дождь” също е попаднал под обстрел, но не е пострадал, съобщава във Фейсбук Арменският единен информационен център

01.10.2020/15:55

Социалната мрежа туитър се реши на още една своя стъпка в контрола на руското информационно поле, като премахна акаунта на една от най-големите информационни агенции – РИА „Новости“, стана ясно от медиите в Русия.

29.09.2020/20:02

Това установява докладът „Реч на омразата в медиите” на фондация „Хрант Динк”.

29.09.2020/13:55

Международният институт за пресата (IPI) се присъедини към Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите (MFRR), като заедно изпратиха писмо до правителството в София.

26.09.2020/14:26

Когато медиите срещат трудности, нашите демокрации също изпитват затруднения. Това лято европейските лидери постигнаха съгласие по исторически пакет за възстановяване в отговор на кризата. Във връзка с това трябва да се обърне специално внимание на медийната индустрия.

25.09.2020/10:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки