Начало
 
 

ЕФЖ реагира остро срещу закон, прокарващ цензура за медиите в Украйна

22.01.2020 /20:24 | Източник: ЕFJ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

На 20 януари украинското Министерство на културата, младежта и спорта представи проектозакон за борба с дезинформацията и регулирането на медийната дейност. Според министъра на културата Володимир Бородянски текстът има за цел да отговори на руската дезинформация. Журналистическата общност обаче смята, че тази инициатива вероятно ще бъде използвана като инструмент за тормоз на украински журналисти.

По-специално, Националният съюз на журналистите в Украйна (НСЖУ) предупреждава, че законът ще узакони държавната намеса в журналистическата професия и ще ограничи правата на медийните работници.

Документът очертава нови правила за медийно регулиране и журналистическа дейност. Той предвижда наказателни обвинения за дезинформация с огромни глоби (до 350 000 евро) и 7 години затвор.

„Ако този закон премине, от журналистите ще се изисква да притежават професионална прес-карта от спонсорирана от държавата организация - Асоциация на професионалните журналисти на Украйна; медийното съдържание ще бъде наблюдавано от специален комисар, който ще прилага политика на глоби, блокиране и санкциониране; ще бъде въведен доверителен индекс въз основа на критерии, разработени от специалния комисар; статутът на професионален журналист ще бъде предоставян и отказван в съответствие с Кодекса за журналистическа етика; и от медиите ще се изисква да публикуват официална информация за идентификация ", обяснява президентът на НСЖУ Сергий Томиленко. Той предупреждава за последствията, които прилагането на такъв глобален контрол ще има за правото свободно да се информира.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) остро реагира срещу подобно законодателство. „Правителството трябва стриктно да спазва журналистическото саморегулиране и автономия. Държавата трябва да създаде условия за този процес, като избягва всякаква държавна намеса и не лишава журналистите от техните права. ЕФЖ категорично отхвърля всяко предложение, при което държавата да регулира журналистическата дейност и да налага ограничения на журналистите “, реагира Рикардо Гутиерес, генерален секретар на ЕФЖ.

Законопроектът беше публично обсъден между Томиленко и Бородянски по време на представянето на 17 януари. „Този ​​закон е врата за държавна намеса в дейността на украинските журналисти. Лицензирането на журналистическа дейност чрез издаване на специални прес-карти няма нищо общо с руската агресия. Приоритетът на украинските държавни служители трябва да бъде осигуряването на физическа безопасност и икономическа независимост на журналистите. Все още не сме виждали резултатите от дейностите на правителството в тези направления “, заяви Сергий Томиленко. НСЖУ категорично отхвърля законопроекта в сегашния му вид.

Проектозаконът ще бъде внесен от украинското правителство през март 2020 г.
 

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки