Начало
 
 

Челен опит: Как реагират британски журналисти, когато властите си селектират медии

05.02.2020 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Guardian/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

Много световни медии разказват в последните дни за епизод, демонстрирал твърда журналисистическа солидарност сред британските политически репортери и остра реакция срещу опита на властта да дели медиите на удобни и нежелани.

Ситуацията се разиграва на 3 февруари, когато в правителствената резиденция на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон трябва да се състои брифинг. На него е предвидено преговарящият за Брекзит висш държавен служител Дейвид Фрост да информира за идеите на управляващите относно бъдещото търговско споразумение с ЕС, което да се гради по модела на договора за свободна търговия с Канада, известен като СЕТА.

Още докато идващите за брифинга журналисти се събират във фоайето на „Даунинг стрийт” 10, служителите подреждат представителите на част от медиите от едната страна на пътеката в помещението, а останалите - от другата.

След това се повявява директорът по комуникацията на премиера Борис Джонсън - Ли Кайн, и нарежда едната група репортери да влезе за брифинга, а другата група - да напусне. Обяснява, че едните били поканени специално, а другите дошли без покана, на своя глава.

Сред изданията, на които се отказва допуск, са The Mirror, Huffington Post, PoliticsHome,  Independent. Срещу тях вече е имало изблици на недоволство от страна на Джонсън и негови съпартийци консерватори за „лошо” отразяване на техни прояви по време на неотдавнашната изборна кампания в Обединеното кралство.

Но в случая с брифинга не става дума за партийно събитие, а за запознаване на обществеността с правителствена позиция, която при това трябва да бъде изразена от държавен служител на бюджетна издръжка. Общественят интерес и свободата на словото изискват всички медии да могат да информират аудиториите си за това.

От опита на властите да селектират медиите по свой вкус се възмущават и репортерите от „одобрените” да присъстват на брифинга издания - известните коментатори от ВВС Лора Куенсбърг и от ITV Робърт Пестън, както и представителите на Sky News, Daily Mail, Telegraph, Sun, Financial Times и Guardian. В знак на солидарност те също напускат „Даунинг стрит” 10 и бойкоторит правителствения брифинг.

Реакцията във всички медии и в британското общество е остра. Джонсън е сравняван с американския президент Доналд Тръмп, който също си има предпочитания сред медиите и не само игнорира онези, които не му харесват, но ги обсипва и с постоянни нападки.

Политиците по цял свят за в сложни отношения с медиите - защото медиите, ако наистина изпълняват присъщите си обществени функции, по презумпция са „неудобни” и държат „под лупа” действията на властите и на всички политически играчи.

Показателното в британския случай, който заслужава широко тиражиране като „челен опит” в гилдията ни, е в достойната и солидарна реакция на всички журналисти. Британските колеги очевидно са съвсем наясно, че ударът по един от нас е удар срещу всички ни, срещу свободата на словото и срещу базовото демократично право на гражданите да бъдат информирани, за да упражняват своя обществен контрол над политиците.

Именно такова поведение от страна на журналистите възпитава и у управляващите респект и осъзнаване, че са длъжни да се отчитат не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт.

Това обаче никога няма да се постигне в отровна среда, в която дерибействащ управник си позволява да нарича журналистите „мисирки”, а те само леко промърморват, колкото да си изпросят още по-долнопробно извинение, вместо да изключат микрофоните, да му обърнат гръб и да обявят медиен бойкот.

Сподели в
 

Партньор в инициативата е Международният медиен институт към Европейския център за свобода на медиите.

07.04.2020/14:57

Вашата сила, борбеност и непреклонност ви спечелиха обичта и уважението на читателите. Приемете нашите поздравления за вашите прояви на журналистическа солидарност в защита на правата на журналистите и свободата на медиите, пише в поздравителното си писмо до колегите от вестника председателят на УС на СБЖ.

05.04.2020/15:51

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В тези изпълнени с много напрежение, тревоги и дори страх дни, е много хубаво, когато някой ни поднесе споделен от него спомен. А този на колегата ни Енчо Господинов за ненадминатия Кърт Вонегът наистина ни дава разтуха и приятно усещане.

07.04.2020 /12:10 | Автор: Енчо Господинов | Източник: kvadrat5.bg

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки