Начало
 
 

Челен опит: Как реагират британски журналисти, когато властите си селектират медии

05.02.2020 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Guardian/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

Много световни медии разказват в последните дни за епизод, демонстрирал твърда журналисистическа солидарност сред британските политически репортери и остра реакция срещу опита на властта да дели медиите на удобни и нежелани.

Ситуацията се разиграва на 3 февруари, когато в правителствената резиденция на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон трябва да се състои брифинг. На него е предвидено преговарящият за Брекзит висш държавен служител Дейвид Фрост да информира за идеите на управляващите относно бъдещото търговско споразумение с ЕС, което да се гради по модела на договора за свободна търговия с Канада, известен като СЕТА.

Още докато идващите за брифинга журналисти се събират във фоайето на „Даунинг стрийт” 10, служителите подреждат представителите на част от медиите от едната страна на пътеката в помещението, а останалите - от другата.

След това се повявява директорът по комуникацията на премиера Борис Джонсън - Ли Кайн, и нарежда едната група репортери да влезе за брифинга, а другата група - да напусне. Обяснява, че едните били поканени специално, а другите дошли без покана, на своя глава.

Сред изданията, на които се отказва допуск, са The Mirror, Huffington Post, PoliticsHome,  Independent. Срещу тях вече е имало изблици на недоволство от страна на Джонсън и негови съпартийци консерватори за „лошо” отразяване на техни прояви по време на неотдавнашната изборна кампания в Обединеното кралство.

Но в случая с брифинга не става дума за партийно събитие, а за запознаване на обществеността с правителствена позиция, която при това трябва да бъде изразена от държавен служител на бюджетна издръжка. Общественят интерес и свободата на словото изискват всички медии да могат да информират аудиториите си за това.

От опита на властите да селектират медиите по свой вкус се възмущават и репортерите от „одобрените” да присъстват на брифинга издания - известните коментатори от ВВС Лора Куенсбърг и от ITV Робърт Пестън, както и представителите на Sky News, Daily Mail, Telegraph, Sun, Financial Times и Guardian. В знак на солидарност те също напускат „Даунинг стрит” 10 и бойкоторит правителствения брифинг.

Реакцията във всички медии и в британското общество е остра. Джонсън е сравняван с американския президент Доналд Тръмп, който също си има предпочитания сред медиите и не само игнорира онези, които не му харесват, но ги обсипва и с постоянни нападки.

Политиците по цял свят за в сложни отношения с медиите - защото медиите, ако наистина изпълняват присъщите си обществени функции, по презумпция са „неудобни” и държат „под лупа” действията на властите и на всички политически играчи.

Показателното в британския случай, който заслужава широко тиражиране като „челен опит” в гилдията ни, е в достойната и солидарна реакция на всички журналисти. Британските колеги очевидно са съвсем наясно, че ударът по един от нас е удар срещу всички ни, срещу свободата на словото и срещу базовото демократично право на гражданите да бъдат информирани, за да упражняват своя обществен контрол над политиците.

Именно такова поведение от страна на журналистите възпитава и у управляващите респект и осъзнаване, че са длъжни да се отчитат не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт.

Това обаче никога няма да се постигне в отровна среда, в която дерибействащ управник си позволява да нарича журналистите „мисирки”, а те само леко промърморват, колкото да си изпросят още по-долнопробно извинение, вместо да изключат микрофоните, да му обърнат гръб и да обявят медиен бойкот.

Сподели в
 

Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана от „Музикаутор“. На нея беше представено националното представително проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст. Социологическото изследване е финансирано и е по заявка на „Музикаутор“.

12.02.2020/17:51

И ако през 1929 г. Атанас Далчев написа в стихотворението си „Сняг“ „Бял сняг ще има само във градините,/ където са играели деца.“, сега побелялото от дългочакания сняг отечество с обич и признателност отбелязва 100-годишнината от рождението на любимата писателка на малки, големи и пораснали отдавна, но запазили в душата си чистотата на дете българи, Леда Милева.

07.02.2020/12:26

Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

05.02.2020/16:39

Днес се навършиха 75 години от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим от съветските войски на 27 януари 1945 г. Датата е обявена от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Българският антифашистки съюз, общественици и дипломати почетоха жертвите на нацизма и спасителите на Европа от „кафявата чума” с церемония пред Паметника на Съветската армия

27.01.2020/19:54

Легендарният Оркестър на китаристите от Барселона гостува за първи път в България с концерта си в Зала 1 на НДК в София на 31 януари от 20.00 ч. Съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която е и член на СБЖ.

27.01.2020/17:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки