Начало
 
 

Изложба на творби от порцелан и стъкло на Елизар Милев и Красен Троански

10.02.2020 /20:31 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Творба на Елизар Милев

Експозицията се открива на 17 февруари от 18.30 ч. в Галерия-книжарница "София Прес"

Галерия-книжарница "София Прес" представя изложба на творби от порцелан и стъкло на Елизар Милев и Красен Троански - двама автори, които се движат успоредно в развитието си, от студентските години до сега. Общото между тях е, че творческите им търсения са предимно в областта на силикатния дизайн. Различията са в избора на конкретния материал и трактовката му.

Съществува дискретен диалог между работите на двамата автори (съмишленици и връстници), в естетическите и художествени търсения, като е запазена творческата им индивидуалност, както и спецификата на творческите им намерения.

Характерен е респектът както към технологичната прецизност, така и към творчески идея, което е предпоставка за висок художествен резултат.

Повече за авторите:
Елизар Милев
2007- 2011 Национална Художествена Академия, София, Бакалавър, „Порцелан и стъкло”;
2011 – 2013 Национална Художествена Академия, София, Магистър “Порцелан и стъкло”
2014 - 2016 Национална Художествена Академия, София
Докторантура – Специалност ,,Порцелан и стъкло‘‘ / ,,Тенденции в развитието на лято стъкло (естетически и технологични аспекти)‘‘;
2014 Pilchuck Glass School – Сиатъл, САЩ – Леене на стъкло и допълнителна обработка;
2016 Corning Museum of Glass – Корнинг, Ню Йорк, Сащ – Норууд Вивиано и Джон Рийс: Леене на стъкло: Преодолей дигиталното
Награди:
2006 - Награда „Джон Бризби”.
2009 – Втора награда за дизайн на чаша за бира, организиран от Съюз на пивоварите в България
2011-Равностойна награда за цялостно творчество на Societe Generale Expressbank;
2013 – Награда на НХА и Societe Generale Expresbank- Творчески престой в ателиетата на „Сите Интернешинал дес Арт”,Париж, Франция;
2014 – Стипендия за обучение в Pilchuck Glass School – Сиатъл, САЩ
2015 – Първа награда за дизайн на проекти за наградни пластики “Джуниър Евровизия”, София, България
2015 – Първа награда за проект за витражна фасада за метростанция – Шенжен, Китай;
2016 – Пълна стипендия за специализация в Corning museum of glass, Ню Йорк, САЩ

Красен Троански
2009 – Бакалавърска степен, спец. „Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА – София, при проф. Йордан Стоянов и проф. Георги Георгиев
2011 – Магистърска степен, спец. „Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА – София
2012 – Докторант, спец. „Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА - София
2017 –Защита на дисертационен труд на тема: „Формообразуването във фината керамика в зависимост от технологичните иновации“.

Награди:
2009 - Награда за дизайн на фризова композиция, за фирма - Ceramix
2009 - Награда за млад автор - Societe Generale – Експресбанк

И двамата имат множество участия в различни форуми в България и по света.

Сподели в
 

Новата си стихосбирка „Л. като Луна” ще представи пред приятели и почитатели този месец плевенската поетеса Христина Комаревска.

19.02.2020/16:51

По 12 милиона долара на ден са щетите от американските наказателни мерки срещу Острова на свободата, обясни Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан на пресконференцията си в Клуб „Журналист” на СБЖ

18.02.2020/20:14

Творби от двумесечното пребиваване на художника в Китай през 1958 г. са събрани в експозиция, която ще бъде открита на на 20 февруари от 18.00 ч. в Художествена галрия „Дечко Узунов” на бул. „Драган Цанков” 24.

18.02.2020/18:06

Новият филм на журналиста Ангел Бончев за Свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” 37.

18.02.2020/17:08

По време на представянето в клуб “Журналист“ в СБЖ на втората книга на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на прехода“ шефът на издателство „Изток – Запад“ Любен Козарев заяви да очакваме продължение на поредицата. И то наистина се случи, като тези дни разбрахме, че скоро ще се появи последната част от трилогията със заглавие "Зад завесата на властта".

18.02.2020/15:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 61 гости

Бързи връзки