Начало
 
 

Бела Бенова показва в Бургас фотоизложба на морски фарове

10.02.2020 /21:37 | Автор : Надежда Николова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Санкт Петербург

Над 13 000 километра с велосипед по крайбрежията на Черно, Средиземно, Адриатическо, Балтийско и Северно море. Това е направила Бела Бенова, пътешественик, писател и фотограф.

Да снима морски фарове за Бела е неразделна част от всяко пътуване, допълва БНР

Така се ражда идеята подбрани снимки от огромната й колекция фотографии на морски фарове са бъдат показани в изложбата "Дом на светлината" в Културен център "Морско казино" в Бургас.

Скандинавия, Великобритания, Ирландия са само част от посоките, където Бела Бенова е преоткривала и запечатвала магията на морските фарове, докато прекосява различни крайбрежия с велосипед. В изложбата тя представя и свои находки от Египет, Карибите и Мексико, където е пътувала с кораб. 

Изложбата се оказа динамичен проект, защото нито едно от нейните издания не е идентично с предходното, а непрекъснато се променя, сподели авторката на фотографиите пред БНР.

Бела е замислила изложбата така, че ако дадена снимка на фар бъде закупена, този кадър вече не се повтаря в следващите изложби. Изключение прави само за българските фарове, „тъй като човек трябва да помни и да знае откъде тръгва, преди да се оглежда по света“.

С фотография Бела Бенова се занимава още от ученическите си години. „На 6 години родителите ми ме преместиха насила в София и тази любов към морето остана обект само на летните ваканции, но пък може би тя направи така, че се опитвам да се връщам в родния си град по-често, да пътешествам по моретата и на други страни и да се събира тази безкрайна колекция от морски фарове“, сподели тя.

„Самата аз всеки път се учудвам колко разнообразни могат да бъдат конструкциите, колко интересна, различна архитектура представят те. Самият ландшафт, на който се намират, пейзажът наоколо – всеки кадър е по някакъв начин уникален“, разказа още Бела Бенова.

По родното Черноморие най-впечатляващ за нея е фарът на Шабла – той е и най-старият да нашето морско крайбрежие. „За момента най-искрено съм се вълнувала в Ирландия, но това не е толкова заради нещо специфично във фаровете там, колкото заради природата, цялото усещане към хората, към културата, свързана с морето, колко близо хората там живеят до морето“. 

Изложбата вече е пътувала в различни градове на страната. Била е представена и в Прага. След Бургас ще поеме към Шумен, Русе, Пловдив, Оряхово. 

Свързани:   Бела Бенова показва в снимки „Дома на светлината”

Находчивата Бела Бенова представя авторски цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави, повечето посетени по време на над 10 000 километра велосипедни пътешествия по бреговете на Европа.
Дата: 28.04.2017


 

Сподели в
 

За втора поредна година в Плевен бе чествана годишнината от славната Дойранска епопея. Както и през 2019 г. това стана пред паметника, посветен на героите от Дойран.

27.09.2020/17:32

По повод 160-годишнина от подписването на Пекинския договор, документът, който определя официалната граница между Русия и империята Цин, в с. Игнатиево, Благовещенски район в Русия, най-после откриха първия паметник на дипломата граф Н. П. Игнатиев.

27.09.2020/11:32

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки