Начало
 
 

„Автентичната Куба” кани на гости

12.02.2020 /20:15 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изглед от басейна на 5-ия етаж на луксозен хотел в Хавана към старинната крепост "Ел Моро". Снимка: Къдринка Къдринова

Много журналисти от различни медии, туроператори, представители на туристически агенции и авиокомпании, посланици и дипломати се събраха на презентацията на представителя на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна, който гостува у нас. Кубинска музика, кухня, коктейли и томбола с голяма награда - уикенд за двама в луксозен хотел на Острова на свободата - подгряха фиестата

Станалото вече традиция ежегодно гостуване у нас на представителя на кубинското туристическо министерство за Източна Европа - Давид Лобайна, и тази година преля в колоритна фиеста на приятелството с много обичания от българите Остров на свободата.

Гостът направи ефектна презентация на възможностите за туризъм в красивата Куба пред събралите се в столично заведение многобройни журналисти от различни медии, туроператори, представители на туристически агенции и авиокомпании, посланици и дипломати от различни страни. Всички бяха поканени от дейната кубинска посланичка у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, която осигури перфектна организация на събитието и му преля много от своята енергия.

„Автентичната Куба” - това е мотото, под което слънчевата земя на Хосе Марти кани тази година гостите си от цял свят да я опознаят, обяви Давид Лобайна. Той насочи вниманието към изключителното културно наследство на родината му, което там е съхранено както в реставрирани красиви сгради, така и в творческите традиции на народа. А най-голямото съкровище на Куба си остават хората й, чиито пословични сърдечност и жизнелюбие заразяват всеки, стъпил на гостоприемния карибски остров.

Презентацията предложи и много полезна информация за най-привлекателните за туристите места в 500-годишната столица в Хавана, а и из цяла Куба. Неустоими са маршрути като „Пътеките на Хемингуей” или пък обиколките из старинните градове като Тринидад, Баракоа, Сиенфуегос, Санкти Спиритус и др.

Винаги магнетични са и вълшебните морски курорти начело с легендарния Варадеро, както и райските кътчета из малките коралови острови като Кайо Коко, Кайо Ларго, Кайо Санта Мария, Кайо Гийермо и т. н.

Големи изкушения предлага и неустоимата кубинска кухня, като най-ценното в нея са напълно натуралните местни храни, отгледани в чисти еко-условия, с неповторимия, истинския вкус, роден от прегръдката на кубинското слънце и кубинската земя.

Специално внимание бе отделено в презентацията на възможностите за медицински туризъм в Куба. Страната отдавна вече си е спечелила световна слава с изключителните постижения на своята медицина и с високо развитите медицински грижи за населението - напълно безплатни за кубинците. На всеки 200 семейства там се пада по един лекар.

Кубинската фармацевтика също е забележителна. Давид Лобайна обърна внимание на признатите на световно ниво кубински лекарства срещу рак на белия дроб, както и на ефективните медикаменти за диабетици. Той специално акцентира върху два разработени в Куба препарата, които в момента се прилагат успешно в Китай, при лечението на пациенти, заразени с опасния коронавирус. Много добри резултати дава третирането с Heberon Alfa B и с Interferon Alfa.

Чужденците, които имат желание да заминат за Куба на медицински туризъм, трябва да се свържат с Международната агенция за кубински медицински услуги, действаща към кубинското здравно министерство.

„Онова, което не достига за по-пълноценно организиране на всякакви туристически посещения на българи в Куба, са преките контакти между български и кубински туроператори,” посочи Давид Лобайна. И изброи водещите кубински фирми в бранша, с които е добре да се координира сътрудничество - Cubatur, Habanatur, Gaviotatur, Ecotur и т.н.

Вечерта продължи с томбола, в която печалбите бяха осигурени от участващите фирми. А голямата награда бе уикенд за двама в петзвезден хотел на кубинския курортен остров Кайо Гийермо. И тя отиде при Даниела Маркова от „Хермес Холидейс”, чието име бе изтеглено от купа с различни визитки лично от посланичката Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

Гостите опитаха и специалитети от кубинската кухня, както и типични коктейли с кубински ром - мохито, Куба Либре и дайкири. Кубински музикални ритми държаха настроението неизменно жизнерадостно и темпераментно - готово за пътешествие до „Автентичната Куба”...

Сподели в
 

Новата си стихосбирка „Л. като Луна” ще представи пред приятели и почитатели този месец плевенската поетеса Христина Комаревска.

19.02.2020/16:51

По 12 милиона долара на ден са щетите от американските наказателни мерки срещу Острова на свободата, обясни Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан на пресконференцията си в Клуб „Журналист” на СБЖ

18.02.2020/20:14

Творби от двумесечното пребиваване на художника в Китай през 1958 г. са събрани в експозиция, която ще бъде открита на на 20 февруари от 18.00 ч. в Художествена галрия „Дечко Узунов” на бул. „Драган Цанков” 24.

18.02.2020/18:06

Новият филм на журналиста Ангел Бончев за Свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” 37.

18.02.2020/17:08

По време на представянето в клуб “Журналист“ в СБЖ на втората книга на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на прехода“ шефът на издателство „Изток – Запад“ Любен Козарев заяви да очакваме продължение на поредицата. И то наистина се случи, като тези дни разбрахме, че скоро ще се появи последната част от трилогията със заглавие "Зад завесата на властта".

18.02.2020/15:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки