Начало
 
 

"Дневник": 240 000. лв. налива в частни медии община Варна

13.02.2020 /16:52 | Автор : Спас Спасов | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сред платените заглавия ще видим "Варна и Индонезия обменят студенти"

Близо 240 000 лв. от бюджета на Варна ще бъдат похарчени и тази година според утвърдената практика за финансиране на частни медии с публични средства.

С гласовете на управляващото прокметско мнозинство в Общинския съвет бяха удовлетворени писмените заявки, с които "Дарик радио", вестниците "24 часа" и "Труд", както и местните сайтове Varna24.bg и NovaVarna.net поискаха да им се плаща за това, че ще информират аудиториите си за дейността на местната администрация и Общинския съвет. Сумата е с 40 000 лв. по-голяма, отколкото през миналата година, въпреки че броят на финансираните медии е с 2 по-малък, уточнява авторът Спас Спасов в dnevnik.bg

Петимата печеливши бяха избрани в безпрецедентна конкуренция, в която 15 медии се надпреварваха да предлагат услугите си на местната власт срещу заплащане.

Привлечени от щедростта й през предходни години, този път писма с добрите си намерения до кмета на града и председателя на Общинския съвет адресираха още сайтовете: culturespace.bg, barometar.com, brat.bg, bgtourism.bg, vsmedia.com, сайтът mediaconsult.bg, онлайн телевизията MU-Vi.tv и информационната агенция "Фокус".

Техните оферти обаче бях отхвърлени още при предварителното им разглеждане. Без изненади най-голям дял от парите за медийния комфорт на управляващите и тази година отива при 

"Медийна група Черно море",  

свързана с бизнес кръга около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". Със сегашното гласуване тя получи 43 200 лв. с ДДС. Още в края на м.г. обаче с друго свое решение местният Общински съвет прие да плаща на телевизия "Черно море", част от едноименната група, по 960 лв. на ден, за да предава на живо заседанията му.

До тогава същата услуга е струвала 720 лв. с ДДС, показва отчет за усвояването на миналогодишното финансиране. Като се има предвид, че сесиите се провеждат всеки месец (с изключение на август) и продължават по 2 дни, това прави още около 21 000 лв. Така само по тези 2 канала безкритичната кабелна телевизия ще получи над 64 000 лв. от бюджета на Варна. 

На второ място с 51 360 лв. с ДДС тази година изненадващо се нарежда  

местният сайт NovaVarna.net,  

известен с неприкритата си и безрезервна подкрепа за ГЕРБ. Негов собственик е Георги Костов, който през 2013 г. стана известен като областен координатор на ПП "Лидер" във Варна. В края на същата година сайтът "Биволъ" посочи именно Костов като инициатор на мащабна "мулти левъл" схема за купуване на гласове.

Тя бе озаглавена "Стратегия за работа европейски избори 2014 г. - област Варна" и съдържаше подробни обяснение за начина, по който би трябвало да сработи "технологията", както и точен разчет за средствата, необходими за привеждането й в действие.

В момента Георги Костов е член на управителните органи на партия МИР, която бе образувана, след като лидерът й Симеон Славчев напусна "Движение 21" на Татяна Дончева през 2018 г.

Трети по обем на отпуснато финансиране в класацията на община Варна за т.г. e 

традиционният партньор на местната власт "Дарик радио".  

Регионалният офис на медията получава 45 540 лв. с ДДС, за да продължи да излъчва седмичното си предаване "Зала пленарна" и да мултиплицира информацията в сайта си dnews.bg.

След дебюта си сред медиите, финансирани с пари от общинския бюджет във Варна през м.г., дружеството 

"Медиа груп 24" (издател на сайта Varna24.bg)  

този път получи 36 000 лв. с ДДС. Предлагайки услугите си срещу заплащане, то припомня в писмо, адресирано до местната администрация, че акцентите, по които ще работи, "са в синхрон с приоритетите на кмета на града Иван Портних" и неговия екип, както и върху работата на всички постоянни и временни комисии към Общинския съвет". Освен това през сайта си компанията щяла да "мотивира и стимулира младите хора да се развиват и прославят Варна". 

На последно място с по 30 000 лв. общинско финансиране се нареждат 

вестниците "24 часа" и "Труд"  

Независимо от сумата, отпусната сега с решение на Общинския съвет, още по 200 хил. лв. годишно местната администрация харчи за "Публикуване в регионални и централни печатни издания на обяви, съобщения и други текстове, свързани с дейността на община Варна". Това става по договор, сключен след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка с рекламната компания "АПРА". Неделима част от него обаче е списък с медии, посочени пак от администрацията на Портних. 

Какво са свършили през миналата година медиите, получили пари от бюджета на Варна, за да разказват за постиженията на администрацията й, показват отчетите за изпълнението на договорите им с нея. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Седмото поредно издание на Международния фотосалон Пловдив (МФС) е отворено за участие. Фотосалонът е традиционно събитие от Културния календар на Община Пловдив.

28.03.2020/17:15

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

27.03.2020/15:25

Американците прибягват до хумора, за да се успокоят по време на коронавирусната пандемия, следвайки профили в Инстаграм на нови звезди като "Куентин Карантино" или шегувайки се, че при доброволната карантина може да се надебелее.

26.03.2020/16:42

Законодателят не трябва да допуска разпоредби, които пряко да се намесват в работите на медиите. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Симона Велева, юристка и експерт по медийно право.

25.03.2020/15:25

"Търси се..." ще припомни идната неделя, 29 март, личния свят и съкровените емоции на журналиста Слави Ангелов, който бе жестоко нападнат пред дома си..."

24.03.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки