Начало
 
 

Що за вестник е El Periódico, известил за разследването срещу Бойко Борисов в Испания?

21.02.2020 /20:53 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Първата от серията публикации за разследването срещу Бойко Борисов в дикиталното издание на El Periódico

На 21 февруари базираният в Каталуния и покриващ цяла Испания вестник El Periódico излезе с поредица от пет публикации за разследване на тамошните полиция и антикорупционна прокуратура за пране на пари срещу премиера на България. Това предизвика у нас интерес и към самото издание.

Излизащият на испански и каталунски вестник El Periódico, базиран в Каталуня и с общоиспанско покритие, хвърли на 21 февруари „бомбата”, че каталунската полиция и антикорупционната прокуратура в Испания разследват българския министър-председател Бойко Борисов за пране на пари по жалба на българската НПО БОЕЦ и във връзка със случай, от няколко години известен у нас като „къщата в Барселона”..

El Periódico излезе на 21 февруари с пет едновременни, но отделни публикации по темата - четири статии и едно видеообобщение за разследването.

Статиите са със следните заглавия и автори:

- „Разследване за пране на пари в Барселона се фиксира върху министър-председателя на България”, автори Луис Рендуелес и Ванеса Лосано, източник Мадрид.

- „Полицията откри руска връзка в мрежа за изпиране на милиони в Барселона”, авторте и източникът са същите.

- „Борисов, Батманът на Балканите”, автор Виктор Варгас Ямас, източник Барселона.

- „Борисов, великият подмазвач”, автор Рут Фереро-Турион.

Видеообобщението е на съавтора на две от статиите Луис Рендуелес и излиза под заглавието „Така протича разследването на каталунската полиция за българския премиер”.

Публикациите предизвикаха у нас огромен интерес, включително и по въпроса що за издание е самият El Periódico.

Вестникът е сутрешен информационен всекидневник с конституционалистка (не поддържа сепаратистките тенденции) и прогресистка ориентация.

Основан е през 1978 г. от каталунеца Антонио Асенсио Писаро, който две години по-рано, когато е едва 29-годишен, създава медийната Група ZETA. Първото издание на групата е тръгналото през 1976 г. списание „Интервю”, смятано за една от водещите емблеми на испанския преход към демокрация (списанието спира през 2018 г. поради финансови проблеми).

Антонио Асенсио Писаро умира през 2001 г. на 54-годишна възраст. Групата ZETA влиза в големи дългове покрай финансово-икономическата криза в Испания, разразила се след 2008 г. През 2019 г. тя продава El Periódico на друга медийна група - Prensa Ibérica, собственост на испанския предприемач Франсиско Хавиер Мой де Мигел, който принадлежи към влиятелно семeйство на бизнесмени и политици, играло важна рола в испанския демократичен преход. Като депутатка от партията на прехода Съюз на демократичния център сестра му Мерседес Мой де Мигел е една от 27-те жени в Учредителното събрание на Испания, подписали през 1978 г. действащата и досега испанска конституция.

Съпругата на Франсиско Хавиер Мой де Мигел – Аранча Сарасола Лерчунди, е негова съдружничка в общата им медийна империя. Тя е от баски произход и е сестра на починалия през 2002 г. бизнесмен Енрике Сарасола Лерчунди, инвестирал в конния спорт и в телекомуникациите. Бил е близък с бившия испански премиер Фелипе Гонсалес.

От 2017 г. Франсиско Хавиер Мой де Мигел оглавява Асоциацията на информационните медии. Вестник El Mundo го нарича „цар Мидас на регионалната преса” и го вкарва в списъка на 200-та най-богати испанци.

Пълното оригинално име на вестник El Periódico е El Periódico de Catalunya („Вестникът на Каталуня”). Изданието му на каталунски е със синя „глава”, а на испански - с червена.

Покритието му е за цяла Испания, като има и други регионални издания - El Periódico de Aragón, El Periódico de Extremadura, El Periódico de Mediterráneo, El Periódico d’Andorra.

От 2015 г. дял от 5,75% в собствеността на El Periódico придобива семейство Лара, притежател на най-голямото испанско издателство Planeta. В управителния съвет на El Periódico влиза Марта Гарсия Лара, дъщеря на основателя на Planeta Хосе Мануел Лара Бош. Тогава настъпва и промяна в ориентацията на вестника, който преди това симпатизира на сепаратистката тенденция в Каталуня, но след 2015-та става конституционалистки.

Както и останалите хартиени периодични и дигитални издания в автономната област, вестникът получава субсидии от каталунското правителство.

Хартиеният всекидневник струва 1,50 евро в делничните дни, а в неделя е 2 евро, като в цената влиза и специално неделно приложение.

От 2017 г. дигиталното издание на El Periódico предлага разширена информация от цяла Испания, което го превръща в едно от най-четените.

В Каталуня El Periódico си съперничи по влияние и аудитория с другия голям вестник, доминиращ там - La Vanguardia. На общоиспанско ниво заема шеста позиция сред най-големите издания, като списъкът се оглавява от вестник El Pais.

След промяната на собствеността през 2019 г. главна редакторка на El Periódico става известната журналистка Ана Кристето Масанеда, родена през 1978 г. Нейната професионална кариера започва във вестник La Vanguardia, а след 2011 г. е представлявала Каталуня в агенция Europa Press.

El Periódico разполага с широка мрежа от кореспонденти из цял свят. В България няма кореспондент.

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки