Начало
 
 

Журналистическа конференция за 141 г. на дипломатическите отношения България-Русия

27.02.2020 /11:03 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 4 до 6 март в РКИЦ ще се проведе организирана от СБЖ българо-руска журналистическа конференция на тема „141 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

Съюзът на българските журналисти организира българо-руска журналистическа конференция на тема „141 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

Конференцията ще се проведе от 4 до 6 март 2020 година в Руския културно информационен център (РКИЦ), ул. "Шипка"34, ет. 3. Журналисти и историци от България и Русия ще участват с доклади.

Откриването на конференцията е на 4 март 2020 година от 14.00 ч. Очаква се приветствие за откриването да изпрати президентът или вицепризидентът на България, а също и българският Патриарх.

На откриването ще говорят председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на Съюза ан журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, както и Тимур Шафир, секретар на СЖР и вицепрезидент на Международната федерация на журналистите.

В течение на трите дни на конференцията 18 журналисти, учени и общественици ще изнесат свои доклади, като обобщената тема е "Дипломатическите, културно-историческите и духовните връзки между Русия и България". Тя е разделена на три периода - от 1879 до 1948 г., от 1948 г. до декември 1991 г., от декември 1991 г. до наши дни. На всеки от тези периоди ще бъде посветен по половин ден от конференцията.

В първия ден - на 4 март, когато конференцията ще заседава само следобед, докладите ще обхванат първия период. Ще се изкажат проф. д-р Марин Игнатов от Международната агенция по атомна енергия във Виена, наследник на Марин Дринов; проф. дин Андрей Пантев от Су "Св. Кл. Оридски"; Велислава Дърева от в. "Дума"; проф. д-р Искра Баева от СУ "Св. Кл. Охридски"; проф. д-р Евгения Калинова от СУ "Св. Кл. Охридски"; д-р Владимир Софронов-Дринов, доктор от град Воронеж, потомък на Марин Дринов; д-р Даниел Руменов, директор на РИМ Шумен.

Във втория ден - на 5 март, докладите на сутрешното заседание на конференцията ще са посветени на втория период. по него ще се изкажат митрополит Гавриил от гр. Ловеч; проф. дин Румяна Михнева от БАН; Наталия Чернишова, секретар на СЖР, председател на Съюза на журналистите от Подмосковието; Мелиана Христова от в. "Дума"; Игор Ленкин, кореспондент на ТАСС; д-р Воин Божинов от БАН; проф. д-р Дарина Григорова от СУ "Св. Кл. Охридски"; проф. дн Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет "“Черноризец Храбър".

Следобедното заседание на конференцията на 5 март ще е посветено на третия период. Ще се изкажат Вячеслав Умановски, секретар на СЖР, директор на Централния дом на журналистите; Владимир Касютин, секретар на СЖР, главен редактор на сп. "Журналистика и медиен пазар"; д-р Росинка Проданова, Радио Благоевград.

На 6 март конференцията ще има само сутрешно заседание и на него ще бъде направено обобщение от работата на форума.

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки