Начало
 
 

Журналистическа конференция за 141 г. на дипломатическите отношения България-Русия

27.02.2020 /11:03 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 4 до 6 март в РКИЦ ще се проведе организирана от СБЖ българо-руска журналистическа конференция на тема „141 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

Съюзът на българските журналисти организира българо-руска журналистическа конференция на тема „141 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед”.

Конференцията ще се проведе от 4 до 6 март 2020 година в Руския културно информационен център (РКИЦ), ул. "Шипка"34, ет. 3. Журналисти и историци от България и Русия ще участват с доклади.

Откриването на конференцията е на 4 март 2020 година от 14.00 ч. Очаква се приветствие за откриването да изпрати президентът или вицепризидентът на България, а също и българският Патриарх.

На откриването ще говорят председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на Съюза ан журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, както и Тимур Шафир, секретар на СЖР и вицепрезидент на Международната федерация на журналистите.

В течение на трите дни на конференцията 18 журналисти, учени и общественици ще изнесат свои доклади, като обобщената тема е "Дипломатическите, културно-историческите и духовните връзки между Русия и България". Тя е разделена на три периода - от 1879 до 1948 г., от 1948 г. до декември 1991 г., от декември 1991 г. до наши дни. На всеки от тези периоди ще бъде посветен по половин ден от конференцията.

В първия ден - на 4 март, когато конференцията ще заседава само следобед, докладите ще обхванат първия период. Ще се изкажат проф. д-р Марин Игнатов от Международната агенция по атомна енергия във Виена, наследник на Марин Дринов; проф. дин Андрей Пантев от Су "Св. Кл. Оридски"; Велислава Дърева от в. "Дума"; проф. д-р Искра Баева от СУ "Св. Кл. Охридски"; проф. д-р Евгения Калинова от СУ "Св. Кл. Охридски"; д-р Владимир Софронов-Дринов, доктор от град Воронеж, потомък на Марин Дринов; д-р Даниел Руменов, директор на РИМ Шумен.

Във втория ден - на 5 март, докладите на сутрешното заседание на конференцията ще са посветени на втория период. по него ще се изкажат митрополит Гавриил от гр. Ловеч; проф. дин Румяна Михнева от БАН; Наталия Чернишова, секретар на СЖР, председател на Съюза на журналистите от Подмосковието; Мелиана Христова от в. "Дума"; Игор Ленкин, кореспондент на ТАСС; д-р Воин Божинов от БАН; проф. д-р Дарина Григорова от СУ "Св. Кл. Охридски"; проф. дн Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет "“Черноризец Храбър".

Следобедното заседание на конференцията на 5 март ще е посветено на третия период. Ще се изкажат Вячеслав Умановски, секретар на СЖР, директор на Централния дом на журналистите; Владимир Касютин, секретар на СЖР, главен редактор на сп. "Журналистика и медиен пазар"; д-р Росинка Проданова, Радио Благоевград.

На 6 март конференцията ще има само сутрешно заседание и на него ще бъде направено обобщение от работата на форума.

Сподели в
 

Вашата сила, борбеност и непреклонност ви спечелиха обичта и уважението на читателите. Приемете нашите поздравления за вашите прояви на журналистическа солидарност в защита на правата на журналистите и свободата на медиите, пише в поздравителното си писмо до колегите от вестника председателят на УС на СБЖ.

05.04.2020/15:51

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки