Независими руски медии се обединиха в „Синдикат – 100“

01.03.2020 /11:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Участниците в организацоинната сбирка на „Синдикат – 100“. Снимка „Новая газета“

По инициатива на в. „Новая газета“ двайсет и пет руски издания се обединиха в „Синдикат – 100“, като според участниците в него главната цел ще е независимо отразяване на проблемите в страната и едновременно публикуване на материали на остро значима обществена тематика.

Според главния редактор на в. „Новая газета“ Дмитрий Муратов, най-интересните публикации по най-наболелите теми в обществото ще се публикуват едновременно във всички издания, за да могат да достигнат до голям брой хора. „Смятам, че ни предстои много голяма проучвателна и разследваща работа – е убеден Муратов, цитиран на сайта на вестника, - защото разследването на бедността в Русия и пожарите, детските заболявания и качеството на лечение, екологията са едни от най-болезнените теми. Срещу нас работи огромна обслужвана от бюджета машина. Но ние ще можем да отговорим.“

По време на срещата Дмитрий Муратов сподели пред учредителите, че за създаването на организацията са се вдъхновили от масовата акция на медиите в цялата страна в подкрепа на журналиста Иван Голунов, когато много печатни издания публикуваха едновременно на първата си страница текста: „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и информация за заведеното срещу него наказателно дело.      

Организаторите на „Синдикат – 100“ твърдят,че организацията е отворена за нови членове, в това число и за новите медии.

В синдиката освен „Новая газета“ влизат тв канала „Дождь“, „Ехото на Москва“, Znak.com, „Такива ми ти работи“, ИК „Алтапрес“(Барнаул), Meduza, петербургското интернет издание "Бумага“, издателската группа "ВК-медиа", в. "Егоршинские вести", издателства "Имидж-прес" и "Крестьянин", Муксун FM от Югра, медийният проект "Ревда-инфо.ру" (Свердловска област), "Северопост.ру" от Мурманск, който разкри доста информация около експлозията с руска ракета с ядрен агрегат, телекомпания ТВ2 (Томск), "Черновик", "Юга.ру", "Якутск вечерний", онлайн изданието Newsvo, ProUfu  и интернет списанието "7×7".

Междувременно по време на концерт във Воронеж известният певец Борис Гребеншчиков посвети забавна песничка на руските медии. Преди да я изпълни, той се обърна към зрителите в залата и направи иронично изявление: „Искам да посветя тази песен на хората с опасна професия. На журналистите, и най-вече на теле- и радиожурналистите. Вероятно на тях им е твърде тежко да лъжат 24 часа в денонощието. Седем дни в седмицата и много години. Вижте само какъв грях си слагат те на душата, с какви чудовищни усилия им се налага да се оправдават, да измислят защо вършат всичко това. Мисля, че е грешно да не възпея тяхната работа.“    

Сподели в
 

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

Законите позволяват цензура от частните социални медии. Въпросът е дали тя се прилага избирателно или ограниченията важат за всички. Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

19.01.2021/10:14

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки