Арестуваха главния редактор на Sputnik Turkiye

01.03.2020 /16:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Махир Бозтепе

В Истанбул полицията арестува главния редактор на новинарската агенция Sputnik Turkiye Махир Бозтепе. Сътрудници на турската полиция са нахлули по обяд в офиса на Sputnik Turkiye в Истанбул с настояване за среща с представител на агенцията, в която се намирал само дежурният редактор, тъй като неделята е почивен ден за работещите в него.

Полицаите са заявили, че няма да напуснат, докато не се срещнат с въпросния човек.  В офиса е пристигнал шефът на представителството на агенцията в Истанбул Максим Дурнев, адвокатите на агенцията, представителят на руското генерално консулство в Истанбул.

В резултат турските правоохранителни органи са задържали главния редактор на Sputnik Turkey, Махир Бозтепе, който до този момент се намира в полицейското управление в Истанбул.

Изразявайки своето възмущение от ареста на Бозтепе, главният редактор на МИА „Русия днес“ Маргарита Симонян съобщава, че в късните съботни часове в домовете на трима сътрудници от турското бюро на Sputnik в Анкара са нахлули неизвестни с викове „Предатели!“ и „Турция на турците“ и са нападнали журналистите, турски граждани. Обвинението, че са "предатели" било, защото работели в руска медия.

Както съобщи по-късно турското издание „Созджу“, полицията е задържала не нападателите, а тримата журналисти, като причината за това била публикация на сайта със заглавие „Откраднатата провинция“: защо Франция предаде на Турция преди 80 години Хатай“.  Районът се присъединява към Турция през 1939 година по договореност с Франция, която по онова време управлява Сирия като подмандатна територия.

По повод покушението над журналистите и техния арест реагираха от Съюза на журналистите на Русия в лицето на секретаря на организацията Тимур Шафир. Според него това нападение „трябва не само да бъде осъдено, но и веднага МВнР да се активизира и да окаже максимално въздействие върху турските следствени органи, за да бъдат колкото се може по-скоро открити и задържани нападателите, както и да бъде получена гаранция, че подобни провокации няма да продължават в бъдеще“.

Шафир е призовал да бъде отделено особено внимание на въпроса как нападателите са се добрали до информацията къде живеят журналистите, като налице „има целенасочено източване  на лични данни“.  От СЖР  подчертават,че сигурността на журналистите съставлява част от свободата на словото. Тимур Шафир не пропусна да подчертае, че Турция е една от водещите страни в статистиката по преследване, нападания и арести на журналисти.

В ОССЕ също реагираха на арестите в Турция, като представителят на организация Арлем Дезир остро осъди турските власти заради ареста на журналистите от новинарската агенция Sputnik. Той призовава турските власти да гарантират сигурността на чуждестранните кореспонденти.

По повод случилото се Маргарита Симонян съобщи,че МИА „Русия днес“ се е обърнала към ООН, ОССЕ и ЮНЕСКО.

Сподели в
 

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

Законите позволяват цензура от частните социални медии. Въпросът е дали тя се прилага избирателно или ограниченията важат за всички. Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

19.01.2021/10:14

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки