Арестуваха командира на батальона „Айдар“, убил руски журналисти

02.03.2020 /12:01 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кореспондентът Игор Корнелюк и видеоиженерът Антон Волошин, загинали в Югоизточна Украйна. Снимка фейсбук

Според източници от българо-гръцката граница, по искане на Русия е бил задържан бившият командир на националистичния батальон „Айдар“ Сергей Мелничук. Той е бил заедно със съпругата си и деветмесечното си бебе. Гръцките органи за сигурност са го отвели за разпит в Солун. Това потвърди и самият Мелничук на фейсбук страницата си.

Украинският националист е известен с това, че непосредствено е участвал в смъртоносния обстрел през 2014 г., когато загина екипът на тв канала „Россия 1“ -журналистът Игор Корнелюк и видеоинженерът Антон Волошин, което установи Следственият комитет на Русия. Кървавата баня е била в средата на юни край Луганск. С двамата си колеги от новинарския екип там е бил и операторът Виктор Денисов, който разказва, че мините са паднали на пътя пред контролния пункт, където Игор Корнелюк и Антон Волошин в момента са снимали репортаж. Едната от мините е паднала точно в краката на Волошин и той загива на място, а другата ранява тежко Корнелюк, който умира по-късно. За него командировката му в Украйна е била първа и последна. Днес на лобното място на двамата журналисти се издига дървен кръст, който да напомня за кървавия инцидент преди шест години.

Следва да се знае, че в ДНР украинските военни батальони „Айдар“ и „Азов“ са признати за терористични организации.

И друг един факт също не би трябвало да се забравя - че през 2014 г., след началото на военните действия в Югоизточна Украйна, загиват 14 журналисти, сред които руски и украински. Черната статистика показва, че през февруари са убити Вячеслав Веремий и Игор Костенко, през април е отвлечен и убит активистът на партия „Свобода“ и редактор Василий Сергиенко, на 2 май в одеския Дом на профсъюзите музикалният критик Дмитрий Иванов, а в края на май при отбраната на Славянск италианският фотокореспондент Андреа Рокели и преводачът му Андрей Миронов. В средата на юни е отвлечен и пребит до смърт журналистът Владимир Марцишевски, а в края на същия месец след тежко раняване умира и операторът на Първи канал Анатолий Клян. Списъкът на убитите в Украйна през същата тази 2014 г. включва и редактора във в. „Искам в СССР“ Сергей Долгов, фотокореспондента на МИА „Русия днес“ Андрей Стенин, разследващия журналист Александър Кучински, военните кореспонденти Дмитрий Лабуткин и Сергей Николаев, Олга Мороз. Черната статистика не спира да се попълва и през следващата 2015-та, когато в дома му в Киев е застрелян журналистът Олес Бузина, през 2016-та и Павел Шеремет е взривен в Киев в лекия си автомобил на път за работа.

Според разследващите в убийствата на журналистите личи почерка на хора от „Айдар“ и „Азов“. А задържаният в Гърция Сергей Мелничук не е първият украински националист, който е арестуван в трета страна по искане на Русия.

Сподели в
 

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

Законите позволяват цензура от частните социални медии. Въпросът е дали тя се прилага избирателно или ограниченията важат за всички. Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

19.01.2021/10:14

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки