Арестуваха командира на батальона „Айдар“, убил руски журналисти

02.03.2020 /12:01 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кореспондентът Игор Корнелюк и видеоиженерът Антон Волошин, загинали в Югоизточна Украйна. Снимка фейсбук

Според източници от българо-гръцката граница, по искане на Русия е бил задържан бившият командир на националистичния батальон „Айдар“ Сергей Мелничук. Той е бил заедно със съпругата си и деветмесечното си бебе. Гръцките органи за сигурност са го отвели за разпит в Солун. Това потвърди и самият Мелничук на фейсбук страницата си.

Украинският националист е известен с това, че непосредствено е участвал в смъртоносния обстрел през 2014 г., когато загина екипът на тв канала „Россия 1“ -журналистът Игор Корнелюк и видеоинженерът Антон Волошин, което установи Следственият комитет на Русия. Кървавата баня е била в средата на юни край Луганск. С двамата си колеги от новинарския екип там е бил и операторът Виктор Денисов, който разказва, че мините са паднали на пътя пред контролния пункт, където Игор Корнелюк и Антон Волошин в момента са снимали репортаж. Едната от мините е паднала точно в краката на Волошин и той загива на място, а другата ранява тежко Корнелюк, който умира по-късно. За него командировката му в Украйна е била първа и последна. Днес на лобното място на двамата журналисти се издига дървен кръст, който да напомня за кървавия инцидент преди шест години.

Следва да се знае, че в ДНР украинските военни батальони „Айдар“ и „Азов“ са признати за терористични организации.

И друг един факт също не би трябвало да се забравя - че през 2014 г., след началото на военните действия в Югоизточна Украйна, загиват 14 журналисти, сред които руски и украински. Черната статистика показва, че през февруари са убити Вячеслав Веремий и Игор Костенко, през април е отвлечен и убит активистът на партия „Свобода“ и редактор Василий Сергиенко, на 2 май в одеския Дом на профсъюзите музикалният критик Дмитрий Иванов, а в края на май при отбраната на Славянск италианският фотокореспондент Андреа Рокели и преводачът му Андрей Миронов. В средата на юни е отвлечен и пребит до смърт журналистът Владимир Марцишевски, а в края на същия месец след тежко раняване умира и операторът на Първи канал Анатолий Клян. Списъкът на убитите в Украйна през същата тази 2014 г. включва и редактора във в. „Искам в СССР“ Сергей Долгов, фотокореспондента на МИА „Русия днес“ Андрей Стенин, разследващия журналист Александър Кучински, военните кореспонденти Дмитрий Лабуткин и Сергей Николаев, Олга Мороз. Черната статистика не спира да се попълва и през следващата 2015-та, когато в дома му в Киев е застрелян журналистът Олес Бузина, през 2016-та и Павел Шеремет е взривен в Киев в лекия си автомобил на път за работа.

Според разследващите в убийствата на журналистите личи почерка на хора от „Айдар“ и „Азов“. А задържаният в Гърция Сергей Мелничук не е първият украински националист, който е арестуван в трета страна по искане на Русия.

Сподели в
 

Кореспондентът на РИА „Новости”, отразяващ събитията в епицентъра на бурните протести в САЩ срещу расисткото полицейско насилие, причинило и задушаването на афроамериканеца Джордж Флойд, бе напръскан от полицаи с лютив спрей, също както и други чужди репортери.

01.06.2020/15:52

Президентът на САЩ си изпълни заканата и подписа декрет за санкциониране на социалните мрежи, ако прилагат цензура. Обяви, че ще готви и съответстващ закон. Всичко тръгна от вбесилото Тръмп решение на Туитър да допълва коментарите му със собствена система, подтикваща към проверка дали те са достоверни или не. Фейсбук се разграничи и обяви, че няма да поема функции на арбитър към мнения на потребителите си.

29.05.2020/08:06

Международната федерация на журналистите осъди остро неуспелия атентат срещу младата Мария Фернанда де Луна Ферал, поела ръководството на вестник "Кинто Подер" ("Пета власт") след убийството на майка си Мария Елена Ферал, която беше предишната главна редакторка на излизащото в мексиканския щат Веракрус издание.

29.05.2020/06:15

Американският президент Доналд Тръмп е обяснил как журналисти от вестник "Ню Йорк таймс" пишат своите критични към него материали, предаде АП.

28.05.2020/18:53

В социалните мрежи стана хит ироничен фотомонтаж, представян за челна страница на големия бразилски вестник „Фоля де Сао Пауло”. Шегата е много удачна и се вписва съвсем натурално в действителността в страната. Но във вестника никога не е имало такава публикация.

27.05.2020/20:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки