Начало
 
 

8 дружества на СБЖ в БНТ подкрепиха Становище на работещите в БНТ

03.03.2020 /09:32 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Бихме могли да отделим няколко дни, за да си спомним какво точно сме вършили на определена дата и час, но обхваналото ни усещане е за отнемане на свободата на работа и изразяване, и за насаждане на страх," пише в подкрепящата декларация. По искане на ръководството на БНТ работещите там изготвят нов вариант на т. нар. снимки на работното място, за да се изясни уплътняването на работното време.

В сайта на СБЖ беше получена декларация на 9 дружества на СБЖ в БНТ, като текстът е подкрепен от представителите на 8 дружества, а представителят на едно дружество - 11-то - се е въздържал. Декларацията, приета на 27 февруари, е по повод Становище на работещите в БНТ относно технологията на изработване на снимка на работното място също от 27 февруари. Публикуваме и декларацията, и становището:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ДРУЖЕСТВАТА НА СБЖ В БНТ

                   Подкрепяме Становището на работещите в БНТ.

                   Считаме, че не се уеднаквява нещо, което е несравнимо по същество с друго. Характеристиката на творческото явление е именно протичане на мисловен процес.

                   Бихме могли да отделим няколко дни, за да си спомним какво точно сме вършили на определена дата и час, но обхваналото ни усещане е за отнемане на свободата на работа и изразяване, и за насаждане на страх.

27 февруари 2020                 

За 11. дружество - Цветaна Лозанова –  въздържал се               

За 12. дружество - Емил Розов                             

За 48. дружество - Адриана Димитрова          

За 60. дружество - Диана Висонова

За 66. дружество – Веселина Пършорова

За 13. дружество - Д. Кънчев

За 75. дружество -  Весела Петрова                 

За 104. дружество - Светла Каменова                  

За 113. дружество - Недялка Арнаудова

................................................................................................

ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ

с копие до ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНТ

с копие до ДИРЕКТОР ПРОГРАМА БНТ1

с копие до ДИРЕКТОР ПРОГРАМА БНТ2

с копие до ФУНКЦИОНИРАЩИТЕ В БНТ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

СТАНОВИЩЕ

НА РАБОТЕЩИ В БНТ

относно

ТЕХНОЛОГИЯТА НА ИЗРАБОТВАНЕ НА СНИМКА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Уважаеми господин Кошлуков,

В изпълнение на Ваша заповед за изработване на т.нар. снимки на работното място от работещите в БНТ от 6.02, изготвихме и предадохме поисканите от Вас данни без никакво съмнение в необходимостта от събирането им. Поради неизяснени критерии как точно да бъдат попълнени, от някои бе поискана втора и трета снимка на работното място с подробна разбивка на дейностите ни по часове и дни.

От вечерта на 26.02 от нас чрез мейл се изисква да попълваме нова версия на снимката на работното място със съвсем нови критерии в таблица, в която всеки ден е разбит по час.

Напълно съгласни сме, че това е начин за изясняване на натовареността ни през месеците и дава възможност за по-добра организация на бъдещата ни работа.

В процедурата и принципа на оценяване ни притеснява следното:

1. Подобен вид проследяване на заетостта по дни и часове се извършва от специализирани и компетентни звена. А в случаите, в които ги изготвя всеки служител за себе си, това заляга в длъжностната му характеристика и същият е уведомен за процедурата от самото си назначаване. Съгласете се, че на 26 февруари е невъзможно да си спомним час по час каква дейност сме извършвали на 3 януари например…

2. За нас е проблем уточняването на критериите за оценяване „в движение“.

3. От различните звена в телевизията се изисква да отчитат дейността си по едни и същи критерии. Това показва непознаване на спецификата на работа в БНТ, приравнявайки до количествено-времево измерване на работата на работещите в „Реализация“, „Новини“, програма, администрация. Резултатите от подобно приравняване са некоректни и контрапродуктивни.

4. Как се регулира присъствието в сградата на БНТ на работещи, които не са на смени и с графици, и чието работно време се води нерегламентирано?

5. Как снимките на работното място се съотнасят с месечните ни атестации?

Предлагаме да се диференцират и прецизират критериите, които да бъдат съобразени със спецификата на работа на отделните звена в БНТ, което да доведе до реална картина на процеса на работа и нивото на заетост и компетентност на служителите. След изработването на такава таблица тя да ни бъде предоставена за попълване за текущ месец, а не със задна дата.

Благодарим за разбирането!                                      

27.02.2020

 

Сподели в
 

Вашата сила, борбеност и непреклонност ви спечелиха обичта и уважението на читателите. Приемете нашите поздравления за вашите прояви на журналистическа солидарност в защита на правата на журналистите и свободата на медиите, пише в поздравителното си писмо до колегите от вестника председателят на УС на СБЖ.

05.04.2020/15:51

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки