Начало
 
 

8 дружества на СБЖ в БНТ подкрепиха Становище на работещите в БНТ

03.03.2020 /09:32 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Бихме могли да отделим няколко дни, за да си спомним какво точно сме вършили на определена дата и час, но обхваналото ни усещане е за отнемане на свободата на работа и изразяване, и за насаждане на страх," пише в подкрепящата декларация. По искане на ръководството на БНТ работещите там изготвят нов вариант на т. нар. снимки на работното място, за да се изясни уплътняването на работното време.

В сайта на СБЖ беше получена декларация на 9 дружества на СБЖ в БНТ, като текстът е подкрепен от представителите на 8 дружества, а представителят на едно дружество - 11-то - се е въздържал. Декларацията, приета на 27 февруари, е по повод Становище на работещите в БНТ относно технологията на изработване на снимка на работното място също от 27 февруари. Публикуваме и декларацията, и становището:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ДРУЖЕСТВАТА НА СБЖ В БНТ

                   Подкрепяме Становището на работещите в БНТ.

                   Считаме, че не се уеднаквява нещо, което е несравнимо по същество с друго. Характеристиката на творческото явление е именно протичане на мисловен процес.

                   Бихме могли да отделим няколко дни, за да си спомним какво точно сме вършили на определена дата и час, но обхваналото ни усещане е за отнемане на свободата на работа и изразяване, и за насаждане на страх.

27 февруари 2020                 

За 11. дружество - Цветaна Лозанова –  въздържал се               

За 12. дружество - Емил Розов                             

За 48. дружество - Адриана Димитрова          

За 60. дружество - Диана Висонова

За 66. дружество – Веселина Пършорова

За 13. дружество - Д. Кънчев

За 75. дружество -  Весела Петрова                 

За 104. дружество - Светла Каменова                  

За 113. дружество - Недялка Арнаудова

................................................................................................

ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ

с копие до ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНТ

с копие до ДИРЕКТОР ПРОГРАМА БНТ1

с копие до ДИРЕКТОР ПРОГРАМА БНТ2

с копие до ФУНКЦИОНИРАЩИТЕ В БНТ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

СТАНОВИЩЕ

НА РАБОТЕЩИ В БНТ

относно

ТЕХНОЛОГИЯТА НА ИЗРАБОТВАНЕ НА СНИМКА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Уважаеми господин Кошлуков,

В изпълнение на Ваша заповед за изработване на т.нар. снимки на работното място от работещите в БНТ от 6.02, изготвихме и предадохме поисканите от Вас данни без никакво съмнение в необходимостта от събирането им. Поради неизяснени критерии как точно да бъдат попълнени, от някои бе поискана втора и трета снимка на работното място с подробна разбивка на дейностите ни по часове и дни.

От вечерта на 26.02 от нас чрез мейл се изисква да попълваме нова версия на снимката на работното място със съвсем нови критерии в таблица, в която всеки ден е разбит по час.

Напълно съгласни сме, че това е начин за изясняване на натовареността ни през месеците и дава възможност за по-добра организация на бъдещата ни работа.

В процедурата и принципа на оценяване ни притеснява следното:

1. Подобен вид проследяване на заетостта по дни и часове се извършва от специализирани и компетентни звена. А в случаите, в които ги изготвя всеки служител за себе си, това заляга в длъжностната му характеристика и същият е уведомен за процедурата от самото си назначаване. Съгласете се, че на 26 февруари е невъзможно да си спомним час по час каква дейност сме извършвали на 3 януари например…

2. За нас е проблем уточняването на критериите за оценяване „в движение“.

3. От различните звена в телевизията се изисква да отчитат дейността си по едни и същи критерии. Това показва непознаване на спецификата на работа в БНТ, приравнявайки до количествено-времево измерване на работата на работещите в „Реализация“, „Новини“, програма, администрация. Резултатите от подобно приравняване са некоректни и контрапродуктивни.

4. Как се регулира присъствието в сградата на БНТ на работещи, които не са на смени и с графици, и чието работно време се води нерегламентирано?

5. Как снимките на работното място се съотнасят с месечните ни атестации?

Предлагаме да се диференцират и прецизират критериите, които да бъдат съобразени със спецификата на работа на отделните звена в БНТ, което да доведе до реална картина на процеса на работа и нивото на заетост и компетентност на служителите. След изработването на такава таблица тя да ни бъде предоставена за попълване за текущ месец, а не със задна дата.

Благодарим за разбирането!                                      

27.02.2020

 

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки