Журналистът Владо Таневски се удави в кофа с вода в затвора

23.06.2008 /14:48 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Македонският журналист Владо Таневски, обвинен за убийството на две възрастни жени, се самоуби в затвора, предаде от Скопие ДПА. Говорител на полицията добави, че в същата килия е имало двама други затворници.

56-годишният журналистъ се е удавил в кофа вода в килията си, съобщиха днес медиите в Скопие , цитирани от БТА . Полицията съобщи вчера, че разследва евентуалното участие на Таневски в трето убийство.

Таневски е писал материали за тези престъпления в "Утрински весник", където работи. Той бе арестуван в петък в дома си в Кичево.

Всичките жертви на убиеца са били жени на възраст между 55 и 70 години, които са работили като чистачки и са живеели в един и същи квартал на Кичево.

Преди да бъдат убити , и трите жертви са подлагани на брутално насилие. Тялото на една от же ните е открито тази година, на втората - през 2007 г., а на третата - през 2005 г. Полицията подозира, че друга възрастна жена, изчезнала през 2003 г., също може да е била жертва на Таневски.

Македония е в шок след ареста на серийния убиец от Кичево , пише за БТА от Скопие кореспондентът на БНТ Костадин Филипов и допълва:

Най-широко темата се отразява от самия "Утрински весник", в чиито професионални редици е бил Таневски. На челно място на първата си страница днес изданието извежда заглавието: "Македония е в шок след ареста на журналиста- убиец". Вестникът изтъква, че в петък няколко редакции са търсели активно Владо Таневски за повече информация около новината от МВР, че е задържан серийният убиец на възрастни жени от Кичево, но мобилният му телефон давал непрекъснато свободно.

Огромна била изненадата на всички, когато разбрали, че всъщност, заподозреният за тези няколко убийства е тъкмо нещатният сътрудник на "Утрински весник" от Владо Таневски. Две са основните констатации, които "Утрински весник" прави около задържането на Таневски.

Първо, че полицията имала категорични доказателства, че извършител на две от няколкото убийства на жени е именно Таневски. И второ, че жителите на Кичево, град със смесено население от македонци и албанци в западната част на страната, все още не могат да приемат факта, че "този примерен човек, този журналист с авторитет" всъщност е сериен убиец.

Независимият "Дневник" се спира главно върху данните, които доказват пряката връзка на Таневски с убийствата. Според изданието, арена на неговите престъпни действия била малката му виличка близо до Кичево, която, твърди вестникът, "крие тайната на кичевското чудовище".

Там, на дюшека във вилата на журналиста експертите от лабораторията на МВР открили петна от кръв, за която допълнително се утвърждава, че принадлежала на една от жертвите. Според "Дневник", причината за склонноста към убийство у Таневски било травматичното и нелеко детство и непрекъснатите спорове, кавги и сбивания с покойната му майка.

В. "Вечер" от своя страна твърди, че следователите от Гостивар вече са определили 30-дневен срок за задържане на Таневски, в който полицията трябва да представи доказателства за неговата вина. Полицията е сигурна, че Таневски е извършил две от убийствата и има основания да смята, че той е авторът и на други две, извършени в миналото, пише "Вечер".

Цитирано е и становището на говорителя на МВР Иво Котевски, според когото и четирите жертви на Таневски са жени малко над средната възраст, живеят в един и същ квартал на Кичево, имат основно образование и работят като санитарки. По тези показатели жертвите приличали на покойната майка на Таневски, с която той имал непрекъснати пререкания.

И трите печатни издания припомнят, че Таневски е вторият сериен убиец в Македония, когото полицията разкри в последно време, след случая с в град Охрид, където друг кротък и тих мъж бе обвинен, че е извършил няколко убийства.

Сподели в
 

Наградите на Програма "Достъп до обществена информация" се раздават от организацията всяка година на 28 септември, който е Международният ден на правото да знам.

29.09.2020/09:49

Диана Ковачева препоръчва да се ревизира решението за изолацията на журналистите в Партийния дом

28.09.2020/20:55

На 25 септември 2020 г. почина поетът Валентин Чернев. Той е роден на 16 януари 1947 г. в Силистра. Следвал е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

28.09.2020/09:01

Водещият от БНТ влиза сред учредителите на новата партия на Цветан Цветанов и се очаква при предстоящи избори да стане водач на столична листа, пише mediapool.bg. С „Републиканци за България” са и братята Павел и Румен Вълневи от Чикаго, които държаха изчезналата телевизия Би Ай Ти. Сега в сградата ѝ е централата на новата формация.

27.09.2020/10:13

Най-старият и най-дълго излизалият плевенски вестник „Посоки” (бивш „Септемвийска победа”) празнува своята 75-годишнина.

26.09.2020/16:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки