Начало
 
 

Червената къща и българският урок по толерантност

08.03.2020 /18:57 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Червената къща на Андрей Николов, който я е дарил на държавата за музей. Снимка: БГНЕС

В деня, в който почитаме българските евреи, пощадени от депортиране в нацистките лагери на смъртта, 9 март, къщата-музей и галерия „Андрей Николов“ отваря гостоприемно врати за нов живот. От тази година новият й домакин е Международна фондация „България“. А амбицията на председателя й Яков Джераси е да превърне Червената къща в средище на културни изяви и представяне на малцинствата.

Официално честване на деня на почит към българските евреи, пощадени от депортиране в нацистките лагери на смъртта (1943-2020 г.), ще се състои този понеделник , 9 март 2020 г., от 17:30ч. в къщата на  Андрей Николов с приветствено слово на президента Петър Стоянов и посланик Наргиз Гурбанова, както и прожекция на документалния филм „Извън хватката на Хитлер“ по книгата на проф. Михаел Бар-Зоар .

Превръщането на Червената къща в място за култура и изяви на интегрираните малцинства стана възможно след като държавата си върна собствеността. Така ще бъде изпълнена и волята на дарителя – световноизвестния скулпор Андрей Николов, домът му да бъде използван за музей.  Сагата след изтичането на договора с предишните наматели продължи близо година, тъй като той изтича в края на 2018 г. Близо двайсет години фондация „Гъливер клиринг хаус“ използва къщата в противоречие с дарителстката воля на Андрей Николов.

Това е повод да разговарям с Яков Джераси, който е второ поколение син на един от спасените еврейски родове.  Днес Джераси е и председател на Федерацията на ционистите в България. Според него спасението на българските евреи е

„българският урок за толерантност на човешкото поведение към всеки народ на земята“.

Фамилната история на семейството на Яков Джераси е като на повечето от спасените български евреи:

„През 1943 г. баща ми, студент по право в Софийския университет, от една страна е повикан в Еврейските работни бригади за изграждането на пътища, от друга страна, му е разрешено да продължи образованието си по време на Втората световна война, въпреки Закона за защита на нацията, който забранява достъпа на евреите до висши учебни заведения. Не само това, но на 1 септември, когато започва учебната година, той е помолен да напусне трудовите лагери и да се върне в училище.“, казва Джераси. И подчертава:  „Това не е обикновена история, а урок за толерантност на човешкото поведение към всеки народ на земята. Може би нямаме Шекспир или Шилер, но ние притежаваме хуманизма и милосърдието, за които никоя друга европейска държава не може да свидетелства.“

Малцина от днес знаят, че 9 март 1943 г. е – както казва Яков Джераси - един от най- блестящите моменти в българската история. Тогава влиза в действие планът за депортиране на първата група български евреи в нацистките лагери на смъртта. Събирателните пунктове са установени в градовете Пловдив, Пазарджик и Кюстендил, а влаковите вагони на гарите са в готовност да извършат злокобното си предназначение.

Европа сътрудничи. Така наречената „просветена европейска нация“ участва и подкрепя усилията на нацистите. С изключение на малка България,  която не позволява това да се случи и безкомпромисно поддържа човешките права и свободи.

Наистина това е една дата, която никога не бива да забравяме, както не я забравят и благодарните поколения на спасените български евреи.

 

 

 

 

Сподели в
 

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

След дългите месеци на раздяла със зрителите Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия. В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции.

26.05.2020/18:03

Информационен справочник, подготвен от българския почетен консул в Румъния Росен Русев, събира на едно място най-важните информации и юридически норми, които регулират живота за българите в северната съседка.

25.05.2020/20:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки