„Русский мир” стартира своя пореден конкурс за млади журналисти

11.03.2020 /19:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фондът „Русский мир” е обявл IV Международен конкурс за млади журналисти „Со-творение”-2020, посветен на Годината на паметта и славата в Русия в чест на 75-годишнината от Великата победа над фашизма.

Конкурсът има за цел съхраняване и изучаване на историческата памет, подкрепа на рускоезичния интернет и на медиите по света, излизащи на руски език, развитие на творческите и комуникативни способности на младите журналисти и популяризация на руския език като важен език за международно общуване.

В конкурса са поканени да участват всички, които се интересуват от културата и историята на Руския свят („Русский мир”), които се стремят към творчество и познание, към общуване и междукултурен диалог, които имат активна творческа позиция. Могат да се включат журналисти н възраст от 18 до 40 години от руски и чуждестранни рускоезични медии, а също и студенти от факултетите по журналистика.

Кандидатства се с журналистически публикации, излезли в печатни или интернет медии в периода между 1 януари и 15 август 2020 г. Номинациите са за 3 раздела: „Историята на човека”, „Откривайки Русия”, „Руска следа”. Езикът на конкурса е руският.

Резултатите ще бъдат обобщени през октомври т.г. В журито влизан авторитетни учени, журналисти, дейци на културата и преставители на обществеността. Най-добрите материали ще бъдат публикувани в информационните издания на Фонда „Русский мир” и в партньорски медии.

Конкурсът има два етапа. Първият етап е т 25 февруари до 15 август. Тогава е приемът, регистрацията и експертната оценка на предложените работи. В зависимост от решенията на Експертния съвет работите, получили положителна оценка, ще бъдат публикувани в информационните издания на „Русский мир”. Вторият етап е от 15 август до 1 октомври, когато въз основа на избаротените в предходния етап шорт-листи ще бъдат определени победителите и отличените в конкурса. ПРотоколът от решението на журито ще бъде публикувано в медиите.

Във всеки от трите раздела на номинациите има по една награда в размер на 50 000 рубли, а също и 2-ра и 3-та награди, чиито носители получават дипломи и отличия.

Обявяването на резултатите и на победителите в конкурс ще бъде на тържествената церемония в рамките на XIV Общо събрание на „Русский мир” на 3-4 ноември 2020 г.

Подробности за конкурса и анкетата за участие се сваля от посветения му специализиран сайт.

Сподели в
 

„Журналистите също сме човешки същества,” коментира колегата му от стоудиото. Половината от обявените над 3000 заразени в страната са в този пристанищен град, но в официалните данни не се посочва колко от 120-те смъртни случаи се падат там.

04.04.2020/20:17

Турски журналист бе задържан за разпалване на омраза с публикация в социалните медии, която омаловажава кампанията на президента Реджеп Ердоган за набиране на средства за жертви на коронавируса в страната.

04.04.2020/18:53

В момента австрийското правителство планира пакет от помощи за медиите заради кризата с коронавируса, който трябва да бъде определен от Националния съвет в петък, съобщи в. „Дер Щандарт”.

03.04.2020/12:45

Унгарски журналисти обявиха, че новият закон, който се предполага, че трябва да се бори с коронавируса, ще затрудни още повече отразяването на пандемията от тях и дори са заплашени от затвор за работата им, пише "Гардиън".

03.04.2020/12:39

Популярните анимационни герои от Cartoon Network учат децата как да се предпазят от коронавируса, като мият старателно ръцете си.

03.04.2020/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки