Начало
 
 

Депутатът Александър Сиди: Днес аз съм журналист!

13.03.2020 /16:55 | Автор : Елизабет Дафинова | Източник: Банкеръ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Сиди също пише понякога статии в медиите

Депутатът от ВМРО Александър Сиди силно се възмути от въведените за журналистите изолационни мерки в парламента.

"Коронавирусът явно се разпространява през ефира. Не разбирам защо бе отделена една определена група хора от Народното събрание", коментира той, цитиран от "Банкеръ", ситуацията със "заточването" на представителите на медиите в зала "Запад" на Народното събрание:

"Контактът между журналистите и парламентаристите не е спрян", разкри още той пред Нова телевизия. По-рано председателят на парламента Цвета Караянчева не разреши свободното движение на медиите по кулоарите.

Народният представител от ВМРО коментира остро ситуацията и във "Фейсбук". Ето какво написа Александър Сиди на стената си в социалната мрежа:

Днес аз съм журналист. И не, не защото дядо ми беше такъв. И не, не защото баща ми цял живот пишеше. И не, не защото понякога и аз написвам по някой неграмотен текст. Днес аз съм журналист, защото познавам стигмата.  

За еврейската общност аз съм фашист, защото съм във ВМРО. За ВМРО аз съм евреин, защото … винаги съм бил такъв. И нямам проблем да живея със стигма. И въпреки, че цял живот съм бил така, не разбирам, когато някой слага такава на другите.

От сряда в Народното събрание цялата журналистическа гилдия е изолирана в една зала и е ограничено придвижването на журналистите в сградата. Ограничено е времето, в което могат да се хранят и да си купят кафе.

Мерки за сигурност. Срещу коронавирус. Или срещу словото. Не знам. Уверен съм, че журналистите са виновни за паниката. Защото най-добрата профилактика срещу китайската кашлица е да си спреш телевизора. И да си миеш ръцете. Но мерките за сигурност в Народното събрание са странни. Меко казано. Народното представителство не е по-различно от всеки български гражданин.

Да си избран за народен представител е работа. Като всяка друга. Като шофьорите в събранието. Като администрацията в събранието. Като служителите в стола и кафето на събранието. Като чистачките в събранието. Като охраната на събранието.

И да, работа, както е работа и на журналистите в събранието. Да отделиш само журналистите е неправилно. Не само неправилно, това е стигма. Стигма, че журналистите разпространяват заразата. Другите не. Аз цял живот живея със стигма. Днес аз съм журналист!", написа Сиди в социалната мрежа.

Свързани:   Караянчева отказва на журналистите облекчен достъп в НС

Ръководството на Народното събрание отказа да облекчи въведените мерки заради Covid-19, с които на практика се ограничава свободния достъп на журналистите до депутатите.
Дата: 12.03.2020

 

Сподели в
 

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки