Начало
 
 

Депутатът Александър Сиди: Днес аз съм журналист!

13.03.2020 /16:55 | Автор : Елизабет Дафинова | Източник: Банкеръ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Сиди също пише понякога статии в медиите

Депутатът от ВМРО Александър Сиди силно се възмути от въведените за журналистите изолационни мерки в парламента.

"Коронавирусът явно се разпространява през ефира. Не разбирам защо бе отделена една определена група хора от Народното събрание", коментира той, цитиран от "Банкеръ", ситуацията със "заточването" на представителите на медиите в зала "Запад" на Народното събрание:

"Контактът между журналистите и парламентаристите не е спрян", разкри още той пред Нова телевизия. По-рано председателят на парламента Цвета Караянчева не разреши свободното движение на медиите по кулоарите.

Народният представител от ВМРО коментира остро ситуацията и във "Фейсбук". Ето какво написа Александър Сиди на стената си в социалната мрежа:

Днес аз съм журналист. И не, не защото дядо ми беше такъв. И не, не защото баща ми цял живот пишеше. И не, не защото понякога и аз написвам по някой неграмотен текст. Днес аз съм журналист, защото познавам стигмата.  

За еврейската общност аз съм фашист, защото съм във ВМРО. За ВМРО аз съм евреин, защото … винаги съм бил такъв. И нямам проблем да живея със стигма. И въпреки, че цял живот съм бил така, не разбирам, когато някой слага такава на другите.

От сряда в Народното събрание цялата журналистическа гилдия е изолирана в една зала и е ограничено придвижването на журналистите в сградата. Ограничено е времето, в което могат да се хранят и да си купят кафе.

Мерки за сигурност. Срещу коронавирус. Или срещу словото. Не знам. Уверен съм, че журналистите са виновни за паниката. Защото най-добрата профилактика срещу китайската кашлица е да си спреш телевизора. И да си миеш ръцете. Но мерките за сигурност в Народното събрание са странни. Меко казано. Народното представителство не е по-различно от всеки български гражданин.

Да си избран за народен представител е работа. Като всяка друга. Като шофьорите в събранието. Като администрацията в събранието. Като служителите в стола и кафето на събранието. Като чистачките в събранието. Като охраната на събранието.

И да, работа, както е работа и на журналистите в събранието. Да отделиш само журналистите е неправилно. Не само неправилно, това е стигма. Стигма, че журналистите разпространяват заразата. Другите не. Аз цял живот живея със стигма. Днес аз съм журналист!", написа Сиди в социалната мрежа.

Свързани:   Караянчева отказва на журналистите облекчен достъп в НС

Ръководството на Народното събрание отказа да облекчи въведените мерки заради Covid-19, с които на практика се ограничава свободния достъп на журналистите до депутатите.
Дата: 12.03.2020

 

Сподели в
 

Финансовият министър Брюно льо Мер се възмути от решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

12.01.2021/16:25

Пред кого и как отговарят за действията си Великите сили? Превърнаха ли се волно или неволно Джулиан Асандж и Уикилийкс в геополитическо оръжие? Донесе ли свръхинформациннотата епоха повече свобода на словото или историята на Асанж свидетелства за обратното? Репортаж на БНР търси отговорите.

10.01.2021/16:55

В новогодишното си слово директорът на Китайската медийна група (КМГ) Шън Хайсюн за пореден път призова западните медии да се откажат от предразсъдъците и изопачаването на истината при отразяването на Китай, да поемат медийна отговорност и повишат професионалния морал.

03.01.2021/16:37

Американското сп. „Тайм“, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“.

29.12.2020/09:00

2020 определено е годината на Мария Цънцарова. Една от най-напористите репортерки в родния ефир обра куп отличия – взе годишната репортерска награда на Би Ти Ви, стана и "Журналист на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет.

28.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки