Начало
 
 

Светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо!

20.03.2020 /06:43 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кольо Панамски като фоторепортер на в . "народна младеж" през 1979 г.

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

Поглед - винаги готов и за усмивка, и за „прицелване” през фотообектива. Шегите - неизменно заредени за всички случаи в професията и в живота, досущ ролковите ленти във фотографската чанта. „Душа човек”, но и „серт”, когато трябва. Голям фотограф и голяма личност.

Такъв запомнихме и винаги ще обичаме нашия Бачо Кольо, великия Кольо Панамски, всички ние, които сме имали щастието да работим с него в „Народна младеж” - вестника, на който той не измени в продължение на 36 години.

Огромна празнина остава в сърцата ни сега, когато вече го няма... Той си тръгна завинаги на 18 март, на 91-годишна възраст. Сбогуването с него ще е на 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища.

Безброй са съпреживелиците с Бачо Кольо из съвместно подготвяни репортажи на толкова много колеги, че ако се съберат в книга, това ще е и историята не само на българската журналистика, но и въобще на България от средата на 50-те години на ХХ век насам. Книгата обаче би трябвало да е непременно фотоалбум - с удивителните снимки на Кольо Панамски, запечатали времето в нас и нас във времето...

Снимките, снимките... Непростимо е за всички нас, че не сме разбрали, не сме съумяли, не сме били достойни да спасим голяма част от неговия фотоархив, когато вече след пенсионирането му в началото на 90-те се оказва, че няма къде да бъде съхраняван. И класьорите му с негативите просто са изхвърлени на боклука...

„Хвърлихме ги в контейнера и още докато бяхме там, мина машината на боклукчиите. Така ми се подсякоха краката, като ми изсипаха всичките филми, целият ми труд,” разказва Бачо Кольо в едно интервю преди години. Срам за цялата ни журналистическа гилдия, че допуснахме това...

СБЖ удостои Кольо Панамски със „Златно перо” през 2018 г. за цялостната му дейност и по повод неговата 90-годишнина. Тогава той вече не беше в добра здравословна фопма, за да може лично да дойде на церемонията. И наградата бе получена от по-малкия му брат Георги Панамски - още една легенда във фотожурналистиката ни.

Пишейки във Фейсбук за „изумителния бачо Кольо Панамски” по повод кончината му, журналистът Евгени Петров, бивш главен редактор на „Народна младеж”, го описва като „учител на десетки и десетки млади колеги, благ, сговорчив, но и безкомпромисен, майстор както на репортерската снимка, така и на портрета”. Евгени добавя още за него: „Винаги ми казваше: „Остави светлината да рисува, забрави я пустата светкавица”. Поклон, Бачо Кольо”.

Цялата Фейсбук група на „Народна младеж” тези дни е изпълнена със скръб и с топли спомени за нашия Бачо Кольо - не само велик, но и обичан, истински обичан...

Нека светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо! Безмерна почит!

 

Сподели в
 

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:36

Какво е 5G технологията, има ли връзка между пандемията COVID-19 и развитието на 5G мрежите, как да се справим с дезинформацията и какво е бъдещето. Международният онлайн симпозиум/уебинар „5Won5G“ (5 въпроса кой, какво, къде, кога и защо относно 5G) събра на 14 май 2020 г. световни специалисти и широка публика, за да обсъдят едни от най-горещите теми напоследък.

17.05.2020/11:51

Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

16.05.2020/19:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки