Иван Стамболов от Обществения съвет: БНТ е гласът на здравия разум

24.03.2020 /16:32 | Източник: Dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Стамболов. Снимка: БНТ

Като обществена телевизия Българската национална телевизия има важната задача да легитимира истината. БНТ отдавна не е информационен канал №1, никоя телевизия не е, защото докато дойде време за централните новини, вече сме прочели всичко в интернет. Никой обаче не може да отнеме авторитета на обществената телевизия като институт, разполагащ с привилегията да верифицира информацията, която всички останали се надпреварват да предлагат. БНТ държи в ръката си печата "ВЯРНО!".

Това казва членът на Обществения съвет на БНТ Иван Стамболов в интревю за Dir.bg  . Спорде него „Една национална обществена телевизия единствена има шанса да бъде наистина независима. Всички останали са нечия собственост. И зависят не само от интересите на собствениците си, но и от рекламодателите. Хайде да не припомняме и да не цитираме имена как преди двайсетина години знакова разследваща журналистка изхвърча от една от двете големи национални частни телевизии, защото си позволи да настъпи крупен рекламодател. Днес нищо не се е променило. БНТ може и трябва да бъде независима. Това е въпрос на политическо решение и на адекватно финансиране. При достатъчно финансиране БНТ може и изобщо да се откаже от реклами и тогава няма да дава отчет на корпоративни партньори“.

На въпрос „Какво предстои от тук нататък в тази тежка ситуация за страната и каква трябва да е мисията на обществената телевизия?“ Стамболов коментира, че настоящата криза не е реална, а ментална и „се управлява от медиите в защита на всевъзможни интереси, които на всичкото отгоре от ден на ден стават все повече и все по-причудливи. Мисията (много точна дума!) на обществената телевизия в условията на масова истерия е да бъде гласът на здравия разум. Тъй както мисията на държавата е да не допусне за нищо на света безредици, дори и с цената на по-строго поведение, така всяка отговорна медия трябва да е глас на здравия разум, а националната такава просто е длъжна. Да казва истината и не само да се казва, но и да се коментира от компетентни и авторитетни събеседници, защото лъжите се коментират, ретушират, доразвиват и подсилват денонощно и то на глобално институционално ниво“ , подчертава още той.

„Обществената медия застава на позицията на националната доктрина, длъжна е. Но тя не само трябва да сумира общото мнение, но и да го насочи в определена посока, определена, може да се очаква, от националния елит. Телевизията развлича и възпитава. Нито само едното, нито само другото. Възпитаването на вкус е свързано с усилие, което публиката понякога я мързи да положи, а ценностите са свързани с осмисляне. Често обявяваме за добро или за зло неща, които всъщност не познаваме и ако се запознаем с тях, може би ще променим мнението“, смята Иван Стамболов.

Според члена на Обществения съвет на БНТ промените в медийни закон трябва да добавят  нови услуги в изпълнение на обществената мисия на БНТ като програма, доставяна чрез интернет портал и мобилни приложения, достъп в реално време до всички телевизионни услуги, достъп до предавания по заявка (най-вече новини и анализи по актуални теми), достъп до ценни архиви, с каквито единствено БНТ разполага. Изключително важна и наложителна е цифровизацията на архивите, защото носителите с времето се унищожават и ще изгубим уникални кадри на важни моменти от историята си.

Той подчертава още ,че „Предлагаме оптимизация в механизма и размера на компенсацията, предоставяна от държавния бюджет на БНТ. Какво означава "компенсация": това са пропуснатите приходи на БНТ, които тя би реализирала, ако се държеше като комерсиална медия. Тя не може, няма право да се държи като такава, защото е длъжна да произвежда много специфична продукция, която невинаги е рейтингова, тоест не е атрактивна за рекламодателите. Не можеш да искаш от обществената телевизия да предава опера и балет, да произвежда програми за хора в неравностойно положение и същевременно да я оставиш да се издържа от реклами. Абсурдно е, не е честно и преди всичко е икономически неправилно. На мнение сме, че БНТ може и е добре да се откаже изцяло от излъчването на реклами в замяна на адекватно финансиране от страна на държавата. И не знам защо това трябва да се обяснява по министерства и в парламента, след като е повече от очевидно, че обществената телевизия е гласът на държавата и обществото, което я прави съвсем различна от останалите медии. Само крайно недалновиден политик може да неглижира значението на обществените медии за обмена на необходимите идеи, на обективната информация между членовете на обществото и всички негови прослойки. Обществените медии трябва да се издържат от държавата, а не от незнайни и подозрителни спонсори.“

*Със съкращения

*Иван Стамболов е зоден в София, завършва 31 гимназия и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" със специализация по теория на литературата при проф. Никола Георгиев. До 1994 е сценарист и продуцент в БНТ, БНР и Дарик. През 1994 основава собствена компания за консултации в областта на медиите и връзките с обществеността, с която активно се занимава до 2013

Колумнист е във вестниците "Труд" и "Сега" и някои водещи онлайн медии. Създател на сайта "Петте кьошета", понастоящем част от платформата "Консерваторъ". Създател и автор на сайта SULLA.BG - "Ъплоуднати постинги за делитване". Член е на редакционния съвет на сп. "Conservative Quarterly". Член е на Обществения съвет на БНТ. Член е на Творческия съвет към Дирекция "Култура" на Столична община. Автор е на няколко книги, последната от които "Картаген трябва да бъде разрушен".

м.л.

 

 

Сподели в
 

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".

10.07.2020/19:10

Протестът срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление" започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком".

09.07.2020/19:30

Липсата на реакция от страна на СОС означава мълчаливо съгласие с обидните квалификации на Рашидов, е основанието на професора

09.07.2020/17:06

При доскоро затворени киносалони и зали особено натоварени станаха стрийминг платформите и торентите, от които се теглят филми.

09.07.2020/12:30

Очаква се в най-скоро време да приключи работата на работните групи по промените в Закона за радио и телевизия, които предвиждат мандатите на генералните директори на двете обществени медии да бъдат увеличени от 3 на 5 години.

09.07.2020/12:17

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки