Иван Стамболов от Обществения съвет: БНТ е гласът на здравия разум

24.03.2020 /16:32 | Източник: Dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Стамболов. Снимка: БНТ

Като обществена телевизия Българската национална телевизия има важната задача да легитимира истината. БНТ отдавна не е информационен канал №1, никоя телевизия не е, защото докато дойде време за централните новини, вече сме прочели всичко в интернет. Никой обаче не може да отнеме авторитета на обществената телевизия като институт, разполагащ с привилегията да верифицира информацията, която всички останали се надпреварват да предлагат. БНТ държи в ръката си печата "ВЯРНО!".

Това казва членът на Обществения съвет на БНТ Иван Стамболов в интревю за Dir.bg  . Спорде него „Една национална обществена телевизия единствена има шанса да бъде наистина независима. Всички останали са нечия собственост. И зависят не само от интересите на собствениците си, но и от рекламодателите. Хайде да не припомняме и да не цитираме имена как преди двайсетина години знакова разследваща журналистка изхвърча от една от двете големи национални частни телевизии, защото си позволи да настъпи крупен рекламодател. Днес нищо не се е променило. БНТ може и трябва да бъде независима. Това е въпрос на политическо решение и на адекватно финансиране. При достатъчно финансиране БНТ може и изобщо да се откаже от реклами и тогава няма да дава отчет на корпоративни партньори“.

На въпрос „Какво предстои от тук нататък в тази тежка ситуация за страната и каква трябва да е мисията на обществената телевизия?“ Стамболов коментира, че настоящата криза не е реална, а ментална и „се управлява от медиите в защита на всевъзможни интереси, които на всичкото отгоре от ден на ден стават все повече и все по-причудливи. Мисията (много точна дума!) на обществената телевизия в условията на масова истерия е да бъде гласът на здравия разум. Тъй както мисията на държавата е да не допусне за нищо на света безредици, дори и с цената на по-строго поведение, така всяка отговорна медия трябва да е глас на здравия разум, а националната такава просто е длъжна. Да казва истината и не само да се казва, но и да се коментира от компетентни и авторитетни събеседници, защото лъжите се коментират, ретушират, доразвиват и подсилват денонощно и то на глобално институционално ниво“ , подчертава още той.

„Обществената медия застава на позицията на националната доктрина, длъжна е. Но тя не само трябва да сумира общото мнение, но и да го насочи в определена посока, определена, може да се очаква, от националния елит. Телевизията развлича и възпитава. Нито само едното, нито само другото. Възпитаването на вкус е свързано с усилие, което публиката понякога я мързи да положи, а ценностите са свързани с осмисляне. Често обявяваме за добро или за зло неща, които всъщност не познаваме и ако се запознаем с тях, може би ще променим мнението“, смята Иван Стамболов.

Според члена на Обществения съвет на БНТ промените в медийни закон трябва да добавят  нови услуги в изпълнение на обществената мисия на БНТ като програма, доставяна чрез интернет портал и мобилни приложения, достъп в реално време до всички телевизионни услуги, достъп до предавания по заявка (най-вече новини и анализи по актуални теми), достъп до ценни архиви, с каквито единствено БНТ разполага. Изключително важна и наложителна е цифровизацията на архивите, защото носителите с времето се унищожават и ще изгубим уникални кадри на важни моменти от историята си.

Той подчертава още ,че „Предлагаме оптимизация в механизма и размера на компенсацията, предоставяна от държавния бюджет на БНТ. Какво означава "компенсация": това са пропуснатите приходи на БНТ, които тя би реализирала, ако се държеше като комерсиална медия. Тя не може, няма право да се държи като такава, защото е длъжна да произвежда много специфична продукция, която невинаги е рейтингова, тоест не е атрактивна за рекламодателите. Не можеш да искаш от обществената телевизия да предава опера и балет, да произвежда програми за хора в неравностойно положение и същевременно да я оставиш да се издържа от реклами. Абсурдно е, не е честно и преди всичко е икономически неправилно. На мнение сме, че БНТ може и е добре да се откаже изцяло от излъчването на реклами в замяна на адекватно финансиране от страна на държавата. И не знам защо това трябва да се обяснява по министерства и в парламента, след като е повече от очевидно, че обществената телевизия е гласът на държавата и обществото, което я прави съвсем различна от останалите медии. Само крайно недалновиден политик може да неглижира значението на обществените медии за обмена на необходимите идеи, на обективната информация между членовете на обществото и всички негови прослойки. Обществените медии трябва да се издържат от държавата, а не от незнайни и подозрителни спонсори.“

*Със съкращения

*Иван Стамболов е зоден в София, завършва 31 гимназия и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" със специализация по теория на литературата при проф. Никола Георгиев. До 1994 е сценарист и продуцент в БНТ, БНР и Дарик. През 1994 основава собствена компания за консултации в областта на медиите и връзките с обществеността, с която активно се занимава до 2013

Колумнист е във вестниците "Труд" и "Сега" и някои водещи онлайн медии. Създател на сайта "Петте кьошета", понастоящем част от платформата "Консерваторъ". Създател и автор на сайта SULLA.BG - "Ъплоуднати постинги за делитване". Член е на редакционния съвет на сп. "Conservative Quarterly". Член е на Обществения съвет на БНТ. Член е на Творческия съвет към Дирекция "Култура" на Столична община. Автор е на няколко книги, последната от които "Картаген трябва да бъде разрушен".

м.л.

 

 

Сподели в
 

Известният фотожурналист, работил много години в легендарния седмичник на СБЖ в. „Поглед”, пусна във Фейсбук свои снимки от модно дефиле в Международния дом на журналистите отпреди 36 години, както и репортажа за събитието с автор Ева Костова, излязъл в съюзния вестник.

05.04.2020/20:03

И ако вестникът и днес е по будките, то е защото е духовен хляб, без който читателите му не могат, убеден е известният журналист, публицист, писател и дългогодишен зам.-главен редактор на "Дума", дал интервю пред любимия си вестник по повод юбилея му.

04.04.2020/20:35

“Дума” става на 30 години! Честит празник на всички редактори, журналисти и верни читатели на вестника!" Този поздрав отправи през Фейсбук президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

04.04.2020/20:09

Предпазни маски получиха хасковските журналисти. Те са дар от Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасковска област и бивш народен представител.

04.04.2020/16:09

Вярната информация е еквивалент на доверието. Доверието ще ни изгради колективния имунитет срещу всички вредни и фалшиви новини, които получаваме в момента.Това каза в предаването "Панорама" председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков.

04.04.2020/12:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки