Начало
 
 

Жана Попова: Журналистите се връщат към основни правила

27.03.2020 /15:25 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Жана Попова (архив)

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

Това каза пред БНР Жана Попова - преподавателка по телевизионна и радиожурналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация: 

„Смятам, че сега е моментът обществените медии наистина да започнат да се отварят към различни групи. Това се случи например с превода на жестомимичен език във всичките му информационни форми в БНТ. Мисля, че трябва да се случи и с новините на различни езици“, допълни Попова и акцентира върху необходимостта от достъпна информация на турски и на ромски език. 

Какво мислите за категоричността на генерал Мутафчийски да стои зад конфиденциалността на заболелите?   

Нямаше да се получи, ако отсреща не стояха хора, които разбират това. Ние виждаме къде се пропуква това разбиране - в част от сайтовете например може да видите, че продължава сензационност на това, което може да се случи. Хубавото наистина е, че информацията този път не е давана.

Трябва да му бъде признато на професор Мутафчийски, че в крайна сметка успява да удържи този натиск, защото със сигурност от някои от сайтовете той присъства - например въпросите, които чувам на брифингите кой е болен от президентската сграда или в правителството. Просто не му е времето за такива въпроси.

Попова отличи и 3 групи журналисти, според въпросите, които задават:   

„Едните са тези, които все пак искат да питат и за фризьорките… От друга страна виждам при брифингите една страхотна злоупотреба от страна на - дори не бих ги нарекла журналисти - онези „задавачки на въпроси“, които се опитват през цялото време да показват нивото си на мислене, точно когато ние, от нашите домове, имаме нужда да чуем всъщност в момента в България може ли да се контролира ситуацията.

Въпросите на тези журналисти са предимно за това как да извадят клюка. Все още продължава това, а нас ни интересува дали знанието, информацията може да ни помогне да контролираме кой влиза в болницата и кой излиза...

Третата група остават онези журналисти, които са задължени да говорят за хинина и за това кой колко дози е купил. Това е абсолютно излишно в такава ситуация. Получава се там някъде срив. Дори самият професор Мутафчийски е готов да направи компромиси тук, защото пък трябва да насърчава благотворителността. Но все пак журналистите подават въпросите, каза медийната експетка.

Относно пускането на целите брифинги в ефир или онлайн Попова коментира: „Не мисля, че е журналистика“. Тя даде за пример Германия, където важните послания от речите биват резюмирани веднага.

Попова коментира, че не дистанционната форма на обучение е проблем за ВУЗ-овете, „това, че тя убива една важна част от преподаването – дискусиите. Това много ми липсва“.

Настоящата ситуация ни дава възможност да видим необходимостта от професии, които доскоро не са били от най-желаните: като тази на учителите и медицинските сестри, заяви университетската преподавателка. 


 

Сподели в
 

Гумени куршуми, лютив спрей, сълзотворен газ, бой, заплахи, потрошени новинарски автомобили. Толкова "струва" на журналисти да отразяват протестите в САЩ, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

04.06.2020/15:25

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки