Начало
 
 

„Ранобудното петленце” бодро кукурига сугрин по БНР

28.03.2020 /21:10 | Автор : Маринела Димитрова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ето петлето в плаката на БНР

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на БНР? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца, радва малките и днес.

Само екипът, който я прави, е различен - 3 млади дами и отговорният редактор писателката Ирина Вълчанова,. уточняваг от БНР:  

Уникалната продукция на Националното радио Детското БНР подготвя и рубриките "История на изкуството за деца", „Яйцето на света“, в които разказват интересни факти и истории, а състезателния дух на децата тренират с радиосъстезанието "Златната ябълка".

Това са акцентите, но в ефира и сайта на Детското БНР има още много изненади, препоръчани от екипа на Радио Варна за вас. В предаването "Новият ден" Ирина Вълчанова разказва:

В екипа влизат Калина Колева, Виолета Димитрова, Ани Маринова и аз. Детското БНР - това е името на детското предаване, което се излъчва в ефир всяка събота и неделя, и се старае да покрие цялата гама от интереси на съвременните деца.

А Детското БНР като сайт осигурява подкаст. Иначе стрийм си има 24 часа, той включва приказки и песни за всички, които искат да забавляват децата си, особено в тези дни, когато се налага повечко време да прекарваме вкъщи. 

Ще има ли ново съдържание, посветено на тази нова за всички ни ситуация сега?  

Заедно с Министерство на образованието правим един подкаст, ще бъдат качени на сайта на Министерството, предполагам. Ние ще осигурим епизоди от "История на изкуството за деца", епизоди от поредицата на Тома Спространов за съвременна музика "От соул до рокендрол", нашето детско радио състезание "Златната ябълка", което може не само да помогне на децата да научат интересни неща, но и да ги забавлява!

Смятам, че тези наши усилия да покрием повече деца, тъй като сайтът е посещаван и от много българчета, живеещи извън пределите на страната, ще са много полезни точно в този момент.

Рубриката "Раннобудното петленце" продължава някогашната сутрешна рубрика за приказки по програма "Хоризонт" в 7-м без 10-т.  

Точно така. Никога не е спирало, откакто съществува. Беше на "Хоризонт", сега се върна в "Христо Ботев", където всъщност работи основният екип на Детското БНР.

Стараем се децата, които слушат редовно радио или посещават сайта, да откриват познати гласове. Защото според нас това има значение, там, на едно място винаги да намираш някого, който да ти разкаже приказките, и тези гласове ти ги познаваш добре.

От Златния фонд на БНР пускате ли приказките, записвани някога от всички наши любими актьори? 

Да, пускаме ги. В детския сайт съществува една категория, която се нарича "Къщата" и е за историята на детските предавания. С много документални записи от Златния фонд се опитваме да очертаем пътя на детските предавания, откакто ги има. А това е от 1934 г. до ден днешен. Без прекъсване.

А откога го има Детското БНР?  

Като сайт вече 5-а година. Обратната връзка, която получаваме от децата, защото те ни пишат, особено сега когато сме обявили Националния литературен конкурс "Искри", ме радва, че имаме тази обратна връзка. Децата очевидно се интересуват от това, което им предлагаме в сайта. За нас това е важно.


 

Сподели в
 

Гумени куршуми, лютив спрей, сълзотворен газ, бой, заплахи, потрошени новинарски автомобили. Толкова "струва" на журналисти да отразяват протестите в САЩ, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

04.06.2020/15:25

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки