dir.bg припомня треньора и журналист Жоао Салданя

30.03.2020 /15:25 | Автор : Александър Сотиров | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жоао Салданя през целия си живот е журналист

"Щом знаете толкова много, защо не дойдете на мое място?" Мисъл, която несъмнено е минавала през главата на не един и двама футболни треньори при срещи с медиите.

В родната действителност като перфектен пример моментално изскача Любослав Пенев, който на пресконференция по време на един от престоите си в ЦСКА пожела да преотстъпи правомощията си на журналистите, припомня dir.bg.

Жоао Хавеланж изпреварва Ел Голеадор с няколко десетилетия и в към края на 60-те години назначава за треньор на Бразилия Жоао Салданя. Който към онзи момент изкарва прехраната си именно с писане, макар че има малък опит и в треньорския занаят.

През 1968 г. Хавеланж, по онова време все още президент само на бразилския футбол (малко по-късно ще оглави ФИФА), прибягва до този ход, надявайки се пишешите братя на Салданя да бъдат по-малко критични към "селесао".

Нещо, което в наши дни би изглеждало немислимо, но не и тогава...

Бунтар, комунист и критик   

Роденият през 1917 г. Салданя се захваща за първи път с треньорство през 1957 г. Тогава получава шанс от Ботафого и остава начело на клуба 2 години, като още в първата от тях печели щатската титла в Кампеонато Кариока

Докато пуши цигара след цигара.

Историята на живота му пък е достойна за филм. Още от 6.годишен помага на баща си, който контрабандно пренася оръжие през границата между Бразилия и Парагвай..

На 17 влиза в комунистическата партия и бързо е избран за лидер на младежката ѝ организация, а на 19 вече е журналист и отразява японско-китайския конфликт, както и десанта в Нормандия.

Перото му е остро, а когато се захваща с коментар и анализ на спортни събития, не щади никого. Критикува без задръжки играчи, треньори и отбори. 

Хищниците на Салданя  

Журналистът Салданя застава начело на един от най-славните национални отбори пред 1969 г. И то след един от най-гръмките провали в историята на страната - този в Англия през 1966 г.. Тогава южноамериканците тръгват да защитават спечелената през 1962 г. титла, но напускат с наведени глави още в груповата фаза.

Единствената им победа е срещу... България. Може да са минали 3 години, но горчивината още се усеща.

Първият му мач като селекционер остава в историята не с красив футбол или много голове, а с бой. Приятелската среща с Перу на "Маракана" се превръща в меле, а след като в крайна сметка домакините печелят с 3:2, Салданя казва, че на терена със свещената жълта фланелка са излезли 11 хищника.

Тази фраза се превръща в нарицателно и след това селекцията е по-известна като "Единадесетте хищника на Жоао Салданя".

Пълна свобода и доминация  

Самият треньор казвал на играчите, че ако видят, че идеите му не сработват, сами да сменят тактиката и да играят, както знаят и сметнат за добре. Явно обаче нещата се получават, защото под ръководството на Салданя бразилците записват 13 поредни победи с голова разлика 50:9.

В нападение разполага с Пеле, Жаирзиньо и Тостао. Краля на футбола и други двама играчи, от световна класа. Интересното при Тостао било, че въпреки че редовно вкарвал по 2-3 гола, никога не играел с глава. Причината - тежко мозъчно сътресение и отлепване на ретината. Операция в САЩ спасява здравето и кариерата му. 

Вижданията му са за нападателен футбол и пълна свобода на действие. Освен ако не си защитник.

Край играта до последно  

Салданя се връща към първата си любов - журналистиката и буквално до последно отразява играта. Умира през 1990 г. в Рим, след като е изгледал Аржентина - Италия в полуфиналите на Мондиал 1990.

Това е тринадесетото и последно световно първенство, на което работи. Като журналист.

След като 20 години по-рано му е отнета възможността да бъде на Мондиал като треньор. И по всяка вероятност - да го спечели. (Със съкращиешя)  


 

Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки