Начало
 
 

Стари хумористични издания показва Народната бибилиотека

30.03.2020 /16:51 | Автор : Даниел Стоянов | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вестник "Тъпан" е излизал 3 пъти месечно през 1869 г.

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" (НБКМ) показва възрожденски хумористични вестници във виртуална заради извънредното положение изложба.

Хуморът и сатирата намират място като изразни средства в родния печат 2 десетилетия след появата на първите български периодични издания - сп. "Любословие" (1844) и в. "Български орел" (1846 г.).

Началото е поставено през 1863 г. от изтъкнатия възрожденски поет, публицист и общественик Петко Р. Славейков, който издава първия хумористичен вестник у нас - "Гайда", припомнят от НБКМ.

До Освобождението излизат само още няколко по-значими издания с хумористично-сатирична насоченост като "Тъпан", "Будилник", "Шутош". Всичките те могат да бъдат разгледани на сайта на НБКМ.

С "Гайда", до последните години от живота си, Славейков остава свързан с печата. Независимо че всяко от редактираните от него издания ("Македония", "Ружица", "Пчелица", "Шутош" и др.) има своя специфичност, всичките те са обединени от публицистичния талант на своя създател.

С разнообразните си материали (статии, дописки, съобщения, бележки, анекдоти, стихотворения, епиграми и др.) "Гайда" активно участва в борбата срещу гръцкото духовенство и българския консерватизъм, посочват от НБКМ.

"Тъпан" публикува 56 карикатури за година 

В. "Гайда" популяризира идеите за всеобща съвременна просвета, като в същото време показва действителното състояние на училищното дело, подкрепя и насърчава социалната активност на народа.

"Тъпан" е първият печатен орган на формиращата се революционна партия сред българската емиграция в Румъния. Основен обект на сатирата му са представителите на "старите" и тяхната организация - Добродетелната дружина. 

Вестникът е сред най-богато илюстрираните периодични издания през Възраждането. Карикатурите подсилват ефекта на текстовете и подчертават революционната им насоченост. Само в първата година карикатурите са 56 и са на полския художник емигрант Хенрих Дембицки. Той изгражда цяла галерия от образи на съвременници и показва едно добро познаване на българския революционен живот.

По-късно полският творец илюстрира и Ботевия сатиричен в. "Будилник". Първият брой излиза на 1 май 1873 г. в Букурещ. Там Ботев разкрива блестящия си сатиричен талант с фейлетона "O, Tempora! О, mores!", публикуван вместо програмна статия. Под острото му перо попадат чорбаджиите, просветителството, бездарността.

Сред хумористичните вестници през Възраждането са също "Хитър Петър" (1870-1874), "Звънчатий Глумчо" (1873), "Костурка" и "Изтурка на в. Костурка" (1874). Те обаче излизат нередовно или само в няколко броя. С изключение на "Хитър Петър" те отново са свързани с името на Петко Р. Славейков. С тези вестници той се връща към опита на "Гайда". 


 

Сподели в
 

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

Тазгодишният "Ролан Гарос" бе отложен, но въпреки това феновете на тениса няма да скучаят. "Евроспорт" ще даде възможност на своите почитатели да изберат любимите си мачове.

21.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки