Печатните издания по време на коронавирус

31.03.2020 /13:43 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И докато в Гърция вече продават печатните издания в комплект с маски(подарък), пакетирани в найлон и без да се променят цените на изданията нагоре, съобщава Лупа.бг, то в Русия се разгарят спорове да ги има ли или не по вестникарските будки по време на корона вирус изданията.

До момента, твърдят анализатори, в света не е регистриран случай да има заразен от зловещия вирус чрез списание, вестник или писмо. Във всички страни в Европа пресата продължава да излиза и да се продава по вестникарските павилиони, дори в някои от тях се забелязва и ръст на тиражите.

В Русия обаче въпросът не стои така категорично. Пример за това е Санкт Петербург, където местната власт в списъка със строгите мерки за борба с Covid-19 наред многото ограничения е включила и… забраната на продажбата на печатни материали от ръка на ръка, визирайки продаващите се по вестникарските павилиони вестници, списания и други печатни издания. Мотивът е, че заразата може да се разпространи чрез хартията. Според специалисти най-голям бил рискът за възрастните хора, които са свикнали да четат книжните издания на медиите, тъй като голямата част от тях не ползват интернет. Забелязва се, че в града на Нева вече е спрял печатането на книжен носител и един от най-четените вестници - „Петербургски дневник“, който се издава със средства от бюджета. Според председателя на УС на Асоциацията на издателите и разпространителите „Балтийска преса“ Сергей Маркелов, спряно е публичното раздаване на някои безплатни издания, както и се обсъжда да бъдат затворени всички павилиони за продажба на книжни издания. „Пресата винаги е имала особен статут, защото това е най-добрият начин необходимата информация да достигне до всички – казва Сергей  Маркелов. - За мен обаче това е първият случай, когато нас ни отстраниха.“ Според него странно е защо се предприемат тези мерки, при положение, че на вестникарските будки купувачът винаги сам избира от лавиците изданията, които ще купи, а продавачът изобщо не се докосва до тях, а само ги маркира на касовия апарат. „Ние обработваме всички повърхности с антисептици – твърди Маркелов, - а продавачът използва задължително маска. Възможно е работата да е в нещо по-различно - погрешно да се смята, че интернет вече е изместил печатните издания. Всъщност на практика на ден в града се продават 100 хиляди броя вестници и списания, а месечно данните показват, че се стига до продажбата на 3милиона екземпляра.“

Между другото, на официалния сайт на Роспотребнадзор преди дни в публикуваната информация за това къде и колко се задържа коронавирусът за хартията, е посочено, че върху нея той оцелява 5дни. Това обаче не означава, че човек не бива да докосва нищо около себе си. Важното е да се спазва строга хигиена.

Дали да бъде спряно издаването на печатните издания мнение изрази и генералният директор на Издателската къща „Аргументи и факти“ Руслан Новиков, който е и президент на Съюза на изданията от печатната индустрия. В организацията членуват водещите издатели, разпространители и полиграфисти от цяла Русия. Според него подобно решение на властите за спиране на печатните издания заплашва с тотален фалит всички дистрибутори. „Ние разбираме, че пълното спиране на дейността на мрежите, за които единственият доход е продажбата на печатани издания, ще доведе до фалита им и автоматично ще създаде проблеми на издателите – смята Новиков. - А изданията на печатните медии губят смисъл да функционират, защото съдържанието им (това са изданията на федералните и регионалните медии), няма да бъде актуално. Едноседмичната забрана за търговия на дребно също ще застраши градската система за разпространение и ще създаде проблеми в печатниците, а това е крах за цялата индустрия.“ Руслан Новиков коментира, че никъде по света не съществува подобна практика. Той също подчертава, че до този момент не е известно да са регистрирани случаи с коронавирус чрез печатни носители. Известно е, че вирусът не прониква добре във вестниците, а самата технология на печат убива всичко. „Преса винаги е излизала, независимо от ситуацията, дори по време на войната и блокадата на Ленинград – подчертава Новиков. - Голяма част от населението черпи информация изключително от пресата. И в толкова труден момент хората да имат ограничен достъп до информация, това е немислимо."
В защита на печатните издания се изказва и шефът на Международната асоциация на медиите Ърл Дж. Уилкинсън. Според него до този момент в света никъде не е регистриран случай на зараза с Covid-19 от вестник или списание. А отчитайки особеностите на процеса на печат, вестниците и списанията могат да се смятат за предмет, който е по- стерилен, отколкото всички останали.

Несамо печатните издания са обект на защита с днешна дата в Русия.

Съюзът на журналистите е излязъл с обръщение към властите в тази опасна за всички ситуации да бъде осигурена на журналистите защита, защото и те, както лекарите, полицията, военните, работят на първа линия. „В тази ситуация много наши колеги са преминали на различен режим на работа – се казва в обръщението на СЖР. – Единствено журналистите от новинарските екипи на телевизията, радиото, вестниците и другите информационни медии, са длъжни да бъдат постоянно на първата линия и на местата на събитията. За тази категория наши колеги, както и лекарите, няма почивен ден и те изпълняват своя професионален дълг във все по-зачестилите екстремални условия. Те са на летищата, на гарите, в болниците или на места, където има опасност от зараза.

Във връзка с това СЖР се обръща към Роспотребнадзор и другите упълномощени органи с апел също да дадат възможност на представителите на редакциите на медиите да получат приоритетно индивидуални защитни средства за своите служители. В този случай трябва ясно да сме наясно, че в настоящата трудна ситуация времето играе решаваща роля.

Сподели в
 

Глaвнa дирeкция пo cигурнocттa нa Турция (ЕGM) cъoбщи, чe зaтвaря мнoгo кaнaли нa coциaлни мeдии в cтрaнaтa, прeдaдe Сnnturk.соm.

02.06.2020/11:57

Най-вероятно пандемията с Covid-19 няма да я преживеят много медии в Италия, пише местният всекидневник „Ил Манифесто“ в статия за драстичното намаляване на броя на служителите, обявени от собствениците на „Ил Соле 24 Оре“, „Радио Капитал“ и всекидневника „Ла Газета дел Медзоджорно“.

02.06.2020/11:52

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция. Поредица от непредизвикани атаки на полицаи срещу репортери и оператори предизвикаха сигнали за непрофесионално и дори опасно поведение.

02.06.2020/11:35

Музикалният канал MTV и други телевизии изгаснаха в памет на загиналия от полицейско насилие Джордж Флойд и така се присъединиха към музикалната индустрия в заклеймяването на расовото неравенство, съобщи БТА като цитира Ройтерс.

02.06.2020/11:17

Кореспондентът на РИА „Новости”, отразяващ събитията в епицентъра на бурните протести в САЩ срещу расисткото полицейско насилие, причинило и задушаването на афроамериканеца Джордж Флойд, бе напръскан от полицаи с лютив спрей, също както и други чужди репортери.

01.06.2020/15:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки