Начало
 
 

Изцяло дигитализират 120-годишния „Църковен вестник“

31.03.2020 /18:52 | Източник: dveri.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Брой на „Църковен вестник“ от 17 декември 2001 г.

Всички броеве на официалното издание на Св. Синод на БПЦ – „Църковен вестник“ – от началото на неговото отпечатване през 1900 г. до днес вече са достъпни в интернет

Благодарение на проекта „Национална академична библиотечно-информационна система“ (НАБИС) са сканирани и представени всички досегашни броеве на вестника, уточнява специализираният dveri.bg:

„Църковен вестник“ е най-дълго излизалото печатно издание у нас – 120 години. През дългото си съществуване „Църковен вестник“ дава актуална и официална информация за случващото се в БПЦ.

През годините в него са публикувани всички становища и послания на Св. Синод. Вестникът е и безценен източник за църковната история у нас, той е давал и продължава да дава на читателите си и ценни богословски материали, жития на светци, кратки богослужебни текстове.

Дава и ценни духовни съвети  

В началото на 90-те години на миналия век с началото на разкола в БПЦ издаването на вестника е поверено на Крупнишкия епископ Натанаил (софийски викарий, сетне Неврокопски митрополит), който формира екип от млади хора и вестникът се модернизира, а за главен редактор Св. Синод назначава доц. Иван Желев.

„Църковен вестник“ вече не е само източник на официални новини, но дава ценни духовни съвети, поставя актуални въпроси, дискутират се злободневни теми, превеждат се статии от съвременни богослови от други поместни църкви.

Увеличава се тиражът, тъй като вестникът по това време е един от малкото източници на църковна просвета у нас. Популярността и актуалността на изданието се запазват и под главното редакторство на Ангел Величков, скоро завърнал се от емиграция (сега свещеник в Стокхолм). При последния вестникът излиза и в интернет и става популярен също сред българската диаспора в чужбина.

„Църковен вестник“ е мястото, където на църковна журналистика и книгоиздаване се учат богослови, завършили първите випуски на Богословския факултет на СУ (сред тях вече и жени след десетилетия на недопускане на жени в Духовната академия).

Много допринася доц. Динчо Кръстев   

Инициатор на проекта „Национална академична библиотечно-информационна система“ е доц. Динчо Кръстев (1947-2015 Г.). От учредяването на фондация НАБИС през 2009 г. до края на живота си доц. Кръстев е неин ръководител.

Доц. Кръстев е математик, завършил образованието си и защитил докторска дисертация в Механико-математическия факултет на Московския държавен университет. През 1977-1986 г. работи в Математическия институт на БАН и преподава в СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1987 г. доц. Кръстев постъпва в Централната библиотека на БАН (ЦБ-БАН), чийто директор е в продължение на 21 години (1992-2013 г.). Личност с висок професионализъм и широка култура, библиофил и ерудит, той има значителни заслуги за модернизирането на българското библиотечно дело.

Плод на усилията му като ръководител на ЦБ-БАН са създадената локална компютърна мрежа (1995 г.), първата библиотечна уебстраница в България (1997 г.), внедряването на най-съвременна автоматизирана библиотечна система, изграждането на електронен каталог (2003 г.), предоставянето на първите записи на кирилица за Световния каталог WorldCat.


 

Сподели в
 

Със серия от гафове стартирала първата емисия на bTV преди 20 години, спомни си директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков по случай юбилея на телевизията на 1 юни.

04.06.2020/18:54

Канбера разследва нападение на американски полицаи над двама австралийски телевизионни журналисти пред Белия дом, съобщи външната министърка, изразявайки сериозно безпокойство от инцидента, излъчен на живо от камерите, съобщи АФП.

03.06.2020/18:51

В България има стремеж на всяка критична информация да се гледа като на фалшива новина, казва проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право. .

03.06.2020/12:00

Съжалявам за списание "Икономист". Съжалявам и за "Мода", за "Би Би Си Знание", за кулинарното "Good Food" и за автомобилното "Топ Гиър", които спряха да излизат. Съжалявам за вестник "Култура". Липсва ми и ежедневникът "Сега", и други медии, които вече ги няма.

02.06.2020/12:00

Водещият на bTV Новините Юксел Кадриев бе гост в предаването "120 минути" в навечерието на 20-ата годишнина на телевизията.

01.06.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки