Начало
 
 

Хасковски вестници свидетелстват за епидемии и карантини

01.04.2020 /14:28 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В. „Нова борба“ редовно информира хората за ситуацията в Хасково

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

Причината е, че в страната плъзнала инфлуенцата , както наричали грипа, познат в миналотои като испанската болест.

Хасковският в. „Нова борба“ от 29 януари същата година иинформира, че прожекциите в двата кинотеатъра са спрени и санитарните власти са започнали да дезинфекцират салоните.

Учениците са пуснати във ваканция до 31 януари. за гимназиалния и прогимназиалния курс. Учениците до 4-ти клас обаче си остават вкъщи още седмица, макар че болните в Хасково намаляват. 

Вестникът съобщава още, че „Дирекцията на народното здраве ще открие курс, в който учителките от първоначалните училища в селата ще се подготвят за помощници за борба срещу заразните болести“. В друг брой са описани признаците, по които може да се разпознае грипът, като се подчертава, че той се разпространява през зимните и пролетните месеци. 

„Нова борба“ публикува на първа страница и бюлетин за заразните болести за период от 10 дни. От него се вижда, че доста хора са страдали от коремен тиф и брусница (морбили/).

В условията на тежка зима, голяма безработица и скъпотия, лошо водоснабдяване в началото на 1934 г. в Хасково избухва епидемия от коремен тиф. Градът изпада в бедствено положение. Общинските съветници решават кредитът, с който разполага общината, да бъде използван в борбата с бързо разпространяващата се болест. На бедните граждани по списък се дават безплатни лекарства, но броят на заболелите расте, разказва д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково.. 

На 22 януари началникът на общинската санитарна служба докладва за тревожното развитие на епидемията. Общинската управа констатира, че не е в състояние да се справи с положението, и кметът телеграфически иска от Министерския съвет градът да бъде признат за „пострадал от обществени бедствия“ и да му бъде отпусната от специалния фонд поне 200 000 лв. помощ. В отговор на отправения зов Дирекцията на народното здраве отпуска на общината 500 000 лв.

Хигиеническият съвет се опитва да вземе мерки срещу разпространението на епидемията. Гражданите са съветвани да преваряват водата за пиене, да ограничават струпването на много хора на едно място. Всички училища и кина са затворени, издава се и забрана за всякакви събрания.

В града е въведена карантина и никой не може да го напуска без специална бележка от здравните власти. С тези мерки след недълго време епидемията е овладяна и карантината е свалена. Както се вижда и преди 100 години мерките за борбата с епидемията са били подобни на сегашните, заключава д-р Красимира Узунова.


 

Сподели в
 

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020/14:58

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020/13:50

На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба:

21.05.2020/11:22

„Ако човек може да направи в живота си мъничко добро, е най-доброто, защото зло всеки може да направи„. Така казва в интервю роденият в Харманли актьор Димитър Хаджиянев, от чиято кончина се навършиха 15 години.

19.05.2020/11:39

Малцина са хората, които знаят на кого е кръстена Плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски". Самият д-р Странски не е от Плевен, но е бил високо ценен тук.

18.05.2020/17:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки