Начало
 
 

Хасковски вестници свидетелстват за епидемии и карантини

01.04.2020 /14:28 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В. „Нова борба“ редовно информира хората за ситуацията в Хасково

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

Причината е, че в страната плъзнала инфлуенцата , както наричали грипа, познат в миналотои като испанската болест.

Хасковският в. „Нова борба“ от 29 януари същата година иинформира, че прожекциите в двата кинотеатъра са спрени и санитарните власти са започнали да дезинфекцират салоните.

Учениците са пуснати във ваканция до 31 януари. за гимназиалния и прогимназиалния курс. Учениците до 4-ти клас обаче си остават вкъщи още седмица, макар че болните в Хасково намаляват. 

Вестникът съобщава още, че „Дирекцията на народното здраве ще открие курс, в който учителките от първоначалните училища в селата ще се подготвят за помощници за борба срещу заразните болести“. В друг брой са описани признаците, по които може да се разпознае грипът, като се подчертава, че той се разпространява през зимните и пролетните месеци. 

„Нова борба“ публикува на първа страница и бюлетин за заразните болести за период от 10 дни. От него се вижда, че доста хора са страдали от коремен тиф и брусница (морбили/).

В условията на тежка зима, голяма безработица и скъпотия, лошо водоснабдяване в началото на 1934 г. в Хасково избухва епидемия от коремен тиф. Градът изпада в бедствено положение. Общинските съветници решават кредитът, с който разполага общината, да бъде използван в борбата с бързо разпространяващата се болест. На бедните граждани по списък се дават безплатни лекарства, но броят на заболелите расте, разказва д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково.. 

На 22 януари началникът на общинската санитарна служба докладва за тревожното развитие на епидемията. Общинската управа констатира, че не е в състояние да се справи с положението, и кметът телеграфически иска от Министерския съвет градът да бъде признат за „пострадал от обществени бедствия“ и да му бъде отпусната от специалния фонд поне 200 000 лв. помощ. В отговор на отправения зов Дирекцията на народното здраве отпуска на общината 500 000 лв.

Хигиеническият съвет се опитва да вземе мерки срещу разпространението на епидемията. Гражданите са съветвани да преваряват водата за пиене, да ограничават струпването на много хора на едно място. Всички училища и кина са затворени, издава се и забрана за всякакви събрания.

В града е въведена карантина и никой не може да го напуска без специална бележка от здравните власти. С тези мерки след недълго време епидемията е овладяна и карантината е свалена. Както се вижда и преди 100 години мерките за борбата с епидемията са били подобни на сегашните, заключава д-р Красимира Узунова.


 

Сподели в
 

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020/20:41

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020/08:03

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020/11:57

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020/20:49

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020/14:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки