Начало
 
 

Зов за помощ от журналистката Елена Дюлгерова

02.04.2020 /16:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Елена Дюлгерова

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

Драматичен зов за помощ отправи миналата нощ през своя профил във Фейсбук известната журналистка Елена Дюлгерова. Препечатваме тук целия текст:

„SOS МОЛЯ ЗА ПОМОЩ, МОЛЯ!

Здравейте, приятели, и най-вече колеги журналисти. Ще ви разкажа една безумна и чудовищна история накратко, защото ви моля за помощ веднага. Ако още е останала журналистика.

Преди ден ви писах за рязко влошеното състояние на мъжа ми Тодор Карастоянов след внушително пообрение след четиригодишен инсулт. Днес (трети ден след влошаването) повиках „Спешна помощ” и го отведоха в Окръжса болница „Св. Анна”.Живеем в Костенец, в къща, едва трима яки мъжаги успяха да го довлекат до носилката на колата.

Аз не тръгнах с тях, защото има ограничения за връщането, няма докумеентално доказателство, че имам общо с Костенец и т.н. Разбрахме се с приятели в София, един от които служител във въпросната болница, да проследаят сътоянието на Тодор и да ме информират какво се случва.

Тръгнаха от Костенец в около 10.15 часа. Цял ден са му правили изследвания (за което благодаря).

Пропуснах да кажа, че човекът има диабет, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност. Инсултът преди 4 години беше практически неспасяем. Но успяхме да го измъкнем от гроба.

Сега, след тъй дълго обследване, ми се обадиха от приемното отделение на Окръжна болница, за де ме попитат любезно: „Г-жо, можете ли да дойдете да приберете мъжа си, в никое отделение не могат да го приемат, тъй като състоянието му не е извън нормите."

Разбирате ли за какво говоря?!!! Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ.

Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!

Тази вечер нямам физическа възможност да го прибера. А утре като отида, какво? Те ми го връщат, за да умре вкъщи, така ли? Това попитах симпатичните иначе жени, с които говорих. Попитах - не е ли пред очите ви, опитахте ли да го вдигнете? Ами да, виждам, каза милото момиче насреща, но имаме разпореждане само за спешни случаи.

Бързам да ви разкажа това, затова мисълта ми е хаотична. Сигурна съм, че тези редове ще стигнат до колеги, които биха реагирали. Просто нямам думи."

Вече няколко колеги реагираха днес в медиите, в които работят, преразказвайки случая. Свързват го и с трагедията с болната от Враца, починала от перитонит, защото се опитали да лекуват състоянието ѝ дистанционно.

Неизбежен и много сериозен е въпросът, който трябва да поставим и като журналисти, и като граждани, защото такива случаи, уви, не са прецедент. Та въпросът е: Това ли вече ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

Отговорът - от здравното министерство, от оперативния щаб за пандемията, от правителството и от разпуснатия, но неосвобождаван от никого от задълженията му парламент, не търпи отлагане!

А докато чакаме отговора, явно трябва да се вслушаме в жлъчния съвет на друга известна журналистка - Ана Клисарска, написала във Фейсбук по повод ситуацията около съпруга на Елена: „Стойте си вкъщи и се пазете от падащи чинии и хлъзгави подове, и се молете да не ви заболи нещо различно от гърло...”

...................................................................

В следобедните часове днес Елена Дюлгерова написа във Фейсбук, обръщайки се към колегията: „Има развръзка благодарение на всички вас. Ако обаче не бях вдигнала врява и не бях в тази професия, още една тиха женицца щеше да си прибере тежко болния мъж, върнат ѝ да си умре вкъщи. БЛАГОДАРЯ!”

Добре е, че журналистическата солидарност в този тежък момент проработи, но въпросът, който поставихме по-горе, е много по-голям. Той засяга цялото общество, а не една или друга професия, една или друга приятелска група, способна бързо да се мобилизира и да докаже старата максима, че човешкият живот често виси не на косъм, а на... връзки. Това обаче не може да бъде нормално решение в отговорна към гражданите си държава. Така че продължаваме да чакаме отговор от всички, отговорни за общественото здравеопазване в България!!!

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки