Начало
 
 

Зов за помощ от журналистката Елена Дюлгерова

02.04.2020 /16:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Елена Дюлгерова

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

Драматичен зов за помощ отправи миналата нощ през своя профил във Фейсбук известната журналистка Елена Дюлгерова. Препечатваме тук целия текст:

„SOS МОЛЯ ЗА ПОМОЩ, МОЛЯ!

Здравейте, приятели, и най-вече колеги журналисти. Ще ви разкажа една безумна и чудовищна история накратко, защото ви моля за помощ веднага. Ако още е останала журналистика.

Преди ден ви писах за рязко влошеното състояние на мъжа ми Тодор Карастоянов след внушително пообрение след четиригодишен инсулт. Днес (трети ден след влошаването) повиках „Спешна помощ” и го отведоха в Окръжса болница „Св. Анна”.Живеем в Костенец, в къща, едва трима яки мъжаги успяха да го довлекат до носилката на колата.

Аз не тръгнах с тях, защото има ограничения за връщането, няма докумеентално доказателство, че имам общо с Костенец и т.н. Разбрахме се с приятели в София, един от които служител във въпросната болница, да проследаят сътоянието на Тодор и да ме информират какво се случва.

Тръгнаха от Костенец в около 10.15 часа. Цял ден са му правили изследвания (за което благодаря).

Пропуснах да кажа, че човекът има диабет, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност. Инсултът преди 4 години беше практически неспасяем. Но успяхме да го измъкнем от гроба.

Сега, след тъй дълго обследване, ми се обадиха от приемното отделение на Окръжна болница, за де ме попитат любезно: „Г-жо, можете ли да дойдете да приберете мъжа си, в никое отделение не могат да го приемат, тъй като състоянието му не е извън нормите."

Разбирате ли за какво говоря?!!! Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ.

Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!

Тази вечер нямам физическа възможност да го прибера. А утре като отида, какво? Те ми го връщат, за да умре вкъщи, така ли? Това попитах симпатичните иначе жени, с които говорих. Попитах - не е ли пред очите ви, опитахте ли да го вдигнете? Ами да, виждам, каза милото момиче насреща, но имаме разпореждане само за спешни случаи.

Бързам да ви разкажа това, затова мисълта ми е хаотична. Сигурна съм, че тези редове ще стигнат до колеги, които биха реагирали. Просто нямам думи."

Вече няколко колеги реагираха днес в медиите, в които работят, преразказвайки случая. Свързват го и с трагедията с болната от Враца, починала от перитонит, защото се опитали да лекуват състоянието ѝ дистанционно.

Неизбежен и много сериозен е въпросът, който трябва да поставим и като журналисти, и като граждани, защото такива случаи, уви, не са прецедент. Та въпросът е: Това ли вече ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

Отговорът - от здравното министерство, от оперативния щаб за пандемията, от правителството и от разпуснатия, но неосвобождаван от никого от задълженията му парламент, не търпи отлагане!

А докато чакаме отговора, явно трябва да се вслушаме в жлъчния съвет на друга известна журналистка - Ана Клисарска, написала във Фейсбук по повод ситуацията около съпруга на Елена: „Стойте си вкъщи и се пазете от падащи чинии и хлъзгави подове, и се молете да не ви заболи нещо различно от гърло...”

...................................................................

В следобедните часове днес Елена Дюлгерова написа във Фейсбук, обръщайки се към колегията: „Има развръзка благодарение на всички вас. Ако обаче не бях вдигнала врява и не бях в тази професия, още една тиха женицца щеше да си прибере тежко болния мъж, върнат ѝ да си умре вкъщи. БЛАГОДАРЯ!”

Добре е, че журналистическата солидарност в този тежък момент проработи, но въпросът, който поставихме по-горе, е много по-голям. Той засяга цялото общество, а не една или друга професия, една или друга приятелска група, способна бързо да се мобилизира и да докаже старата максима, че човешкият живот често виси не на косъм, а на... връзки. Това обаче не може да бъде нормално решение в отговорна към гражданите си държава. Така че продължаваме да чакаме отговор от всички, отговорни за общественото здравеопазване в България!!!

Сподели в
 

Когато получих книгата на нашия колега Живодар Душков от най-красивия български град на Дунав – Русе, да си призная останах изненадана. Без да проявявам стремеж да го хваля, ще кажа само, че наистина „Нашият град днес“ се оказа нестандартна, но същевременно и вълнуваща книга.

16.01.2021/12:56

Дружеството на практикуващите „Връзки с обществеността“ при СБЖ в партньорство с Комисията за защита на личните данни организира уебинар „Предизвикателства пред защитата на личните данни” на 22 януари 2021 г., от 10.00 до 12.30 часа

16.01.2021/09:24

Интересна дописка публикува на 4 февруари 1859 г „Цариградски вестник“, основан и редактиран от Иван Богоров. Новината е, че в Свиленград сгодените българи не бързали да се женят . За да понапълни кесията си обаче, Одринският епископ Хрисант ги принуждавал да побързат да застанат пред олтара.

12.01.2021/09:03

Премиерата бе в Клуб „Журналист” на СБЖ при спазване на всички предпазни санитарни мерки

29.12.2020/08:29

Н. Пр. Фам Куок Бао, който представляваше страната си в София до 2009 г., написа в чест на 70-годишнината от установяването на българо-виетнамски дипломатически отношения книгата „Земята на розите България”

27.12.2020/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки