Начало
 
 

Първи канал – институция в тв журналистиката на Русия

03.04.2020 /15:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

Днешния юбилей хората в Останкино посрещат с празни коридори, което е съвсем непривично за телевизията, в която денонощно кипи животът,но да имаш рожден ден по време на коронавирус е малко тъжно, затова за сметка на това всички си казват:“Здраве да е!“ - и чакат да дойде безпандемно време. Единственото, което успокоява, работещите в Първи канал, е че годините са ги научили да живеят в различни условия. Имало е мигове, когато са чували, че телевизията умира, но веднага след това пък е следвало опровержението, което е направило всички още по-силни и с още повече енергия да си вършат работата. Или както казва „поразяващата уста“ на медията Иван Ургант: „Работим!“ и всичко си идва на мястото.

Ако човек попита какво е Първи канал, веднага следва категоричният отговор – десетки програми, качествени журналисти, храбри репортери и оператори и безжалостни режисьори. Но за да бъдат само изредени култовите предавания, вероятно ще отиде сума ти скъпо ефирно време, затова ще си позволя да спомена само някои от тях, които са чакани с нетърпение несамо от руските зрители, но и от много фенове на Първи канал по света, че и у нас, в България. Според генералния директор на Първи канал Константин Ернст, хората отвън не знаят, че телевизията е едно толкова трудно производство, където всичко е по час и отнема много, потно, мръсно време.

Мнозина днес празнуващи четвърт век Първи канал не може да не се върнат назад, преди 25 години, когато

първият генерален директор на медията Влад Листев изрича:

„За нас Първи канал не е просто единичка на екрана. За всички професионалисти Първи канал завинаги ще си остане първи.“ Влад, както всички и до днес го наричат, създаде един нов модерен телевизионен канал, който обаче неотсече корените си -  Централна телевизия и ОРТ. Именно те бяха в основата да се появи Първи канал, в чието лице се превърна именно Влад Листев. Преди години имах щастието да разговарям с него и той заяви, че има амбиции да направи ОРТ водеща телевизия не само в страната, да вкара модерна техника и да организира екипи от млади, амбициозни и талантливи журналисти. И го направи. На него се дължи в телевизията да работят представители на новата генерация постсъветски журналисти и много авторитетни предавания, които и до днес се радват на висок рейтинг и много зрители. С неуморната си дейност създаде една съвременна и модерна телевизия, която благодарение на него стана обществена и беше регистрирана на 28 февруари 1995 г., а на 1 април започна излъчването. Основателят на тв канала Листев обаче не дочака старта, защото, както се казва, лошите не търпят в живота да има по-добри, по-можещи и по-знаещи от тях. На 1март Влад Листев беше застрелян пред дома си. Всяка година на тази дата от административната сграда на Първи канал, работещите там спускат огромен черно-бял портрет на Влад Листев, напомняйки на всички, че той не е забравен.

Асовете в телевизионната критика определят Първи канал за

Законодател на тренда в страната

И това е така благодарение на новаторските решения и идеи. А това най-добре се вижда и оценява по предаванията, включени в листата на Първи. Сред тях са музикалните предавания, посветени на прекрасните стари руски песни, телевизионните състезания, документалните филми, както и това, че именно първи канал беше този, който направи известен в Русия конкурса за песен „Евровизия“. Той продуцира едни от най-известните киноленти, като „Нощна стража“, „Ирония на съдбата. Продължение“, „Висоцки. Благодаря, че!“ и сериалите „Граница. Роман в тайгата“, „Адмирал“, „Съюз „Спасение“.

Да не говорим за музикалните предавания със състезателен характер, които се очакват с нетърпение. Сред тях са „Ледников период“, „Едно към едно“(в български вариант „Като две капки вода“), „Три акорда“, „Гласът на Русия“ и други. Ток шоута, като „Вечерният Ургант“, който има копие в лицето на Шоуто на Николаос Цитиридис, „Поле на чудесата“, „Нека говорят“, „Познер“, „Време“ и още много, имат рейтинг, на който може да се завиди. Възрастните не пропускат „Нека говорят“, „Времето ще покаже“, „Здраве“, „Модна присъда“, сериалите, както и новинарските и публицистични блокове.

А предаванията на Максим Галкин „Най-добър от всички“ и на Дмитрий Нагиев „Гласът на децата“ са любими на милиони малчугани несамо в Русия, но и по света.

Журналистите се чувстват горди и радостни, че в пряк ефир могат несамо да променят обстановката в студията, а и когато се наложи, да сменят и темата на предаванията си, за да покажат на зрителите, че всичко се случва в нормално време, и то във всяка точка на планетата. И всичко това е така,защото Първи канал не е просто поредният, а институция.

Днес ако Листев гледа отнякъде, би бил щастлив, че неговият Първи канал е наистина първи и най-добрият. А журналистите и екипите, които работят там, не изневеряват на любовта си към канала, в който са вплели своя живот и мечти. Дори по време на коронавирусната пандемия те продължават да се трудят самоотвержено в името на любовта на драгия зрител. Кипящият от жизнерадост Леонид Якубович, водещ на най-обичаното предаване „Поле на чудесата“, споделя, че дори карантината не е страшна, защото са подготвени както си му е редът – вместо зрители - топки с мустаци и дизенфектанти на барабана. „Всички сме в абсолютно строг режим – казва Якубович, - с маски на лицата, освен мен. Студиото на „Поле на чудесата“ винаги е пълно със зрители и всичко е прекрасно. Какво ли не сме преживели и това ще преживеем също.“

И ако се върне лентата на спомените, има какво да се припомни от преживяното, защото невинаги всичко е било по мед и масло. Фалитът през 1998 г., пожарът в Останкинската кула и наводнението в Далечния Изток. Хората от Първи канал не бяха равнодушни към бедствията и помагаха най-активно в ликвидирането на последиците. Организираха маратон за събиране на средства, строяха къщи за пострадалите. А да са до болните деца и днес за работещите в тв канала е повече от желание. Благодарение на различните инициативи днес много деца се радват на здраве и стотици животи са спасени.

Днес, когато съставът на Първи канал празнува своят четвърт век, Съюзът на българските журналисти, в лицето на неговия председател Снежана Тодорова, пожелава на колегите журналисти още много творчески успехи, да са винаги на върха на рейтинга и да радват зрителите още дълги години.

  

 

  

 

 

  

 

Сподели в
 

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020/18:20

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020/08:20

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020/20:41

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020/14:48

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020/09:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки