Начало
 
 

Днес „Дума” навършва 30 години. Честито и от СБЖ!

04.04.2020 /09:06 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Плакатът на „Дума” за юбилея

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник „Дума”. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим, пишат колегите от "Дума" в днешния си брой.

"В дни на пост-новини и пост-истина, във времена, в които "мишките" изяждат книжките, е смелост и отговорност да бъдеш журналист и предизвикателство да останеш вестникар", споделят от редакцията на „Дума”:  

Когато една медия разполага с предани журналисти, ясна посока и верни читатели, тя устоява на времето. „Дума” я има вече 30 години и вие "пак сте тук", както заръча Радичков.

Вие, рицари на словото, сте призвани да бъдете страж на истината и светлоносци на читателите си", пише държавният глава Румен Радев до главния редактор Ивелин Николов и екипа на вестника.

"Чест и отговорност пред перата, оставили следа във вестника, е да носиш званието "думаджия"! То се извоюва всеки ден, с всяка мисъл, с всяка написана дума! Отговорност е пред всички, които успяха да запазят любимия вестник в най-трудните времена", се казва в адреса, изпратен от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя отбелязва, че белег на вестника ни е, че въпреки несгодите той не робува на интересите на силните на деня и на евтината сензация. Той робува на своите читатели.

"Вече 3 десетилетия вие давате свобода на думите и знаете как се отстояват позиции. Вие сте свободни и мислещи и притежавате смелостта да кажете онова, което мнозина не смеят", пише в адреса си председателят на БСП Корнелия Нинова.

В приветствието си към екипа зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин припомня впечатленията си от статиите на Стефан Продев. „Дума” е била и продължава да бъде гласът на онеправданите, гласът на надеждата за по-справедливо общество, за социална държава, в която хората живеят сигурно, свободно и без страх за бъдещето. В критични моменти „Дума” се е превръщала в единствена трибуна на различното мнение и е спасявала демократичния път на България", пише той.

Според Вигенин вестникът има решаваща роля в съхраняването на БСП като силна, единна, обърната към проблемите на хората партия, както с безрезервната си подкрепа, така и със справедливите критики.

Въпреки упреците, че е партиен, „Дума” остана опозиционният вестник, като успя да превърне своя недостатък в най-голямо предимство, отбелязва ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Той посочва, че изданието е успяло да избегне най-безпределния порок на прехода - вулгаризацията. Вестникът остана отворен за истинската култура и за мислещите хора, даващ трибуна на най-изтъкнатите публицисти на нашето съвремие, категоричен е евродепутатът.

"Вашата дейност връща надеждата в обществото и дава повод да вярваме, че свободата на словото в България не е химера за родната журналистика. Много пъти ваши статии са се превръщали в будната съвест на цялата държава, служейки за възтържествуване на справедливостта и налагане на морални устои", пише ни кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов ни поздравява за самоотвержеността и страстта, с която пазим добрия стил на писане, давайки трибуна на лявата мисъл.


 

Сподели в
 

Сп. "Вог", което отнесе критики заради снимката на Камала Харис за корицата на февруарския си брой, ще пусне нов тираж с различна фотография, считана за "по-достойна" за новата вицепрезидентка на САЩ, предаде АФП.

21.01.2021/09:04

На 81 години почина един от най-големите спортни журналисти на България Хайк Вахрам, съобщиха от семейството му.

19.01.2021/10:02

След като "Нова телевизия" придоби "Канал 3" и го прекръсти на "Нова нюз", от програмата му изчезна предаването на Илиана Беновска - "Беновска пита", в което всяка неделя гостуваха министри и управляващи политици, а водещата му често атакуваше опозицията.

18.01.2021/09:01

В края на юли 2018 г. тв журналистката Мартина Ганчева работи с колегите си и изведнъж на ръката ѝ каца калинка. “О, ново гадже”, веднага започват шегите с нея.

17.01.2021/16:27

За втора поредна година Татяна Йорданова от град Левски е определена като „Журналист-надежда“. Това отличие дойде на 9-ите годишни награди за журналистика на Валя Крушкина, които тази година бяха раздадени без официална церемония, а награждаването се случи „онлайн“, информират от Пресцентъра на Община Левски.

16.01.2021/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки