Начало
 
 

Днес „Дума” навършва 30 години. Честито и от СБЖ!

04.04.2020 /09:06 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Плакатът на „Дума” за юбилея

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник „Дума”. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим, пишат колегите от "Дума" в днешния си брой.

"В дни на пост-новини и пост-истина, във времена, в които "мишките" изяждат книжките, е смелост и отговорност да бъдеш журналист и предизвикателство да останеш вестникар", споделят от редакцията на „Дума”:  

Когато една медия разполага с предани журналисти, ясна посока и верни читатели, тя устоява на времето. „Дума” я има вече 30 години и вие "пак сте тук", както заръча Радичков.

Вие, рицари на словото, сте призвани да бъдете страж на истината и светлоносци на читателите си", пише държавният глава Румен Радев до главния редактор Ивелин Николов и екипа на вестника.

"Чест и отговорност пред перата, оставили следа във вестника, е да носиш званието "думаджия"! То се извоюва всеки ден, с всяка мисъл, с всяка написана дума! Отговорност е пред всички, които успяха да запазят любимия вестник в най-трудните времена", се казва в адреса, изпратен от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя отбелязва, че белег на вестника ни е, че въпреки несгодите той не робува на интересите на силните на деня и на евтината сензация. Той робува на своите читатели.

"Вече 3 десетилетия вие давате свобода на думите и знаете как се отстояват позиции. Вие сте свободни и мислещи и притежавате смелостта да кажете онова, което мнозина не смеят", пише в адреса си председателят на БСП Корнелия Нинова.

В приветствието си към екипа зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин припомня впечатленията си от статиите на Стефан Продев. „Дума” е била и продължава да бъде гласът на онеправданите, гласът на надеждата за по-справедливо общество, за социална държава, в която хората живеят сигурно, свободно и без страх за бъдещето. В критични моменти „Дума” се е превръщала в единствена трибуна на различното мнение и е спасявала демократичния път на България", пише той.

Според Вигенин вестникът има решаваща роля в съхраняването на БСП като силна, единна, обърната към проблемите на хората партия, както с безрезервната си подкрепа, така и със справедливите критики.

Въпреки упреците, че е партиен, „Дума” остана опозиционният вестник, като успя да превърне своя недостатък в най-голямо предимство, отбелязва ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Той посочва, че изданието е успяло да избегне най-безпределния порок на прехода - вулгаризацията. Вестникът остана отворен за истинската култура и за мислещите хора, даващ трибуна на най-изтъкнатите публицисти на нашето съвремие, категоричен е евродепутатът.

"Вашата дейност връща надеждата в обществото и дава повод да вярваме, че свободата на словото в България не е химера за родната журналистика. Много пъти ваши статии са се превръщали в будната съвест на цялата държава, служейки за възтържествуване на справедливостта и налагане на морални устои", пише ни кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов ни поздравява за самоотвержеността и страстта, с която пазим добрия стил на писане, давайки трибуна на лявата мисъл.


 

Сподели в
 

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

01.06.2020/09:01

Технологичната компания "Майкрософт" (Microsoft) ще замени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

31.05.2020/09:07

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки