Кризата като възможност - идва ли краят на "рекламните медии"?

04.04.2020 /19:01 | Източник: БГНЕС Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Освободете журналистите. Нека веригите вестници, които се издържат само от реклами, да загинат. И правителството не трябва да инвестира в спасяването на такива медии," зове +Ню Йорк Таймс", цитиран от БГНЕС.

В обширен анализ американският вестник ве фокусира върху ефектите на пандемията от коронавирус върху традиционните медии, които се издържат от реклама.

Така например, ако се намерят желаещи, могат да купят най-голямата новинарска верига вестници в САЩ - Gannett, за скромната сума от 261 милиона долара, сочи още изданието, цитирано от БГНЕС.

Покупката на веригата, обаче, не си струва парите - това би означавало да вземете заем с гигантска лихва от огромна компания в САЩ, и да се надявате чрез рекламния бизнес да изплатите заема си.

Заради пандемията рекламният бизнес е на абсолютното си дъно

Дойде ли време и пандемията да промени медиите, се пита в анализа, от който става ясно, че журналистите е по-добре да напуснат медиите, които разчитат основно на реклами, и да се насочат към бъдещето - национална информационна мрежа от хиляди нонпрофит онлайн нюзруми, които информират в реално време. Традиционните местни медии вече са към своя край.

По този начин с иновативната идея могат да бъдат спасени единствените, които си заслужават спасението - журналистите от хиляди "рекламни" медии, които в нов тип медия биха имали възможност да бъдат в пъти по-независими от рекламодателите.

Идеята е на Елизабет Грийн, основател на Chalkbeat - нестопанска новинарска организация, отразяваща проблемите на образованието във Вашингтон. Някога била част от вестник „Ню Йорк Сън“, но след затварянето на вестника, решава да продължи да прави това, което обича - да пише за образование. С времето идеята й се разширява и тя основава American Journalism Project, който има за цел да обедини голяма част от медии с нестопанска цел в сферата на образованието, разследващата журналистика, съдебната система или просто регионални медии.

Междувременно традиционните медии се борят за всяка държавна помощ, която може да им бъде отпусната, докато журналистите в тях с риск за живота си разказват истории с коронавируса, за да привлекат рекламодатели. Местният бизнес, който иначе от десетки години насам пълни вестникарските страници с реклами - автокъщи, местни киносалони и други малки рекламодатели, вече е на дъното и не може да си позволи никакви реклами.

Маргарет Съливан от The Washington Post вече предложи широк "план за възстановяване след епидемията",като призова и за това правителството на САЩ да се включи в подпомагането на бизнеса. Без внимателни ограничения на получателите на тези помощи, обаче, огромен дял от тези държавни пари ще отидат за обречени вестници вериги, за които основна цел, (както главният изпълнителен директор на Gannett каза в края на февруари) е изплащане на дивиденти на акционерите си.

Според Грийн новите медии биха могли да имат подкрепата на Facebook и Google, които вместо да плащат на хората да правят видеа в Youtube, биха могли да разпространяват новини на такива нови алтернативни медии.

Предложението държавата да не подпомага традиционните медии среща огромен отпор от големите медийни вериги, като Gannett, Media News group и Tribune.

м.л.

Сподели в
 

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов "Копнеж по Италия" ще бъде експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина.

04.06.2020/14:05

Сръбският Регулаторен орган за електронните медии (РEM) забрани излъчването на предизборен клип на партията на президента Александър Вучич с мнозинство гласове, потвърди Юдита Попович.

03.06.2020/14:03

След като Туитър сигнализира публикация на американския президент заради "възхвала на насилието", Доналд Тръмп се почувства жертва на политическа цензура и предприе битка срещу социалната мрежа, която свали една от публикациите му за безредиците в Минесота.

01.06.2020/15:25

Журналист и шофьор загинаха, а шестима души са ранени в Кабул при взрив на микробус, превозващ служители на афганистанската телевизия "Хуршид", предаде Ройтерс, като се позова на директора на телевизията.

31.05.2020/14:37

Американската полиция освободи репортера на телевизия Си Ен Ен, който беше отведен с белезници, докато отразяваше на живо протестите в град Минеаполис заради смъртта на невъоръжен чернокож мъж при арест, предаде Ройтерс.

30.05.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки