Еквадорски журналист се разрида в репортаж за Covid-19 в Гуаякил

04.04.2020 /20:17 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: RTS/ВВС Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Карлос Хулио Гуруменди не можа да довърши репортажа си за коронавируса в Гуаякил и се разриза

„Журналистите също сме човешки същества,” коментира колегата му от стоудиото. Половината от обявените над 3000 заразени в страната са в този пристанищен град, но в официалните данни не се посочва колко от 120-те смъртни случаи се падат там.

Еквадорският журналист Карлос Хулио Гуруменди не можа да завърши своето включване „на живо” от Гуаякил, откъдето трябваше да предаде репортаж за телевизия RTS относно обстановката в силно засегнатия от пандемията на коронавируса пристанищен град, който е и вторият по големина в страната.

Екипираният с маска журналист бе включен от двора на църква в квартала Чонгон, чиито камбани биеха, и той започна да обяснява, че в целия град ечи такъв звън като зов за помощ към Бог. Репортерът обаче прекъсна думите си по средата, несособен да сдържи сълзите си. Опита се да се овладее и да продължи, но не му се удаде и в крайна сметка закри очите си с ръка в ръкавица и се разрида.

Колегата му от студиото изкоментира за зрителите: „Журналистите също сме човешки същества. И той като всички е разстроен от това, което става...”

Еквадор е една от най-тежко засегнатите от настъплението Covid-19 латиноамерикански страни. Официалните данни сочат 3163-ма заразени, като 1520 от тях са в Гуаякил. А общо в провинция Гуаяс, чиято столица е Гуаякил, заразените са 2243--ма. Починалите в Еквадор са 120 души, но няма статистика колко от тях са в пристанищния град.

Само в провинция Гуаяс досега пандемията е причинила и смъртта на 4-ма журналисти, а други 14 са в изолация, след като са развили симптоми на заразяване с коронавирус, съобщава Андската фондация за наблюдения и изследвания на медиите. Само четирима от тях са успели да си направят тестове и чакат резултатите. За останалите, както и за по-голямата част от населението, тестовете не достигат.

В социалните мрежи се разпространяват страховити кадри именно от Гуаякил - с трупове по улиците, като някои ги горят на място. Специализираните служби в града, в който сега температурте достигат до 39 градуса, не смогват да извозват починалите от домовете им и някои стоят там с дни, а това е непосилно изпитание за семействата им, в които има и други заразени. Повечето от бедните жители на града нямат пари, за да платят задължителните кремации на починалите си близки - и така някои обясняват самодейните подпалвания на ковчези из кварталите.

Смята се, че официалните данни и за заразените, и за починалите са силно занижени. Това особено важи за бедняшките квартали на известния с големите си социални контрасти Гуаякил.

Високият процент на заразени точно в Еквадор се свързва с многото еквадорски емигранти, които работят в САЩ, Испания и Италия - най-засегнатите от корнавируса страни. Януари и февруари са традиционни ваканционни месеци в разположената точно на екватора страна и тогава обикновено много емигранти се прибират при семействата си. Смята се, че така те са донесли и разпространили и сегашния зловещ вирус.

Допълнителен фактор за тежкото положение в Еквадор е съсипващата икономическа криза още отпреди пандемията, станала причина и за масови протести през октомври миналата година. Приложените по препоръка на МВФ драстични социални орязвания силно засегнаха здравеопазването, което сега не е в състояние да противостои на пандемията. Страната е и силно поляризирана политически, а президентът Ленин Морено е доста непопулярен.

Под разпространявано във Фейсбук видео с шокиращи кадри с трупове по улиците на Гуаякил потребителят Хавиер В. Ромеро е написал следния коментар: „Тук, в Еквадор, нямаме президент. Този господин избяга на един от Галапагоските острови, за да си спаси кожата, не го интересува народът му. В Гуаякил властите не се появяват, а пресата премълчава и скрива нещата. В болниците са приети стотици, а хиляди са пращани да умират по домовете си. После не прибират мъртвите от къщите. Така са нещата в Гуаякил...”

 

Сподели в
 

Президентът на САЩ си изпълни заканата и подписа декрет за санкциониране на социалните мрежи, ако прилагат цензура. Обяви, че ще готви и съответстващ закон. Всичко тръгна от вбесилото Тръмп решение на Туитър да допълва коментарите му със собствена система, подтикваща към проверка дали те са достоверни или не. Фейсбук се разграничи и обяви, че няма да поема функции на арбитър към мнения на потребителите си.

29.05.2020/08:06

Международната федерация на журналистите осъди остро неуспелия атентат срещу младата Мария Фернанда де Луна Ферал, поела ръководството на вестник "Кинто Подер" ("Пета власт") след убийството на майка си Мария Елена Ферал, която беше предишната главна редакторка на излизащото в мексиканския щат Веракрус издание.

29.05.2020/06:15

Американският президент Доналд Тръмп е обяснил как журналисти от вестник "Ню Йорк таймс" пишат своите критични към него материали, предаде АП.

28.05.2020/18:53

В социалните мрежи стана хит ироничен фотомонтаж, представян за челна страница на големия бразилски вестник „Фоля де Сао Пауло”. Шегата е много удачна и се вписва съвсем натурално в действителността в страната. Но във вестника никога не е имало такава публикация.

27.05.2020/20:52

Европейският съд по правата на човека(ЕСПЧ) призна Унгария за виновна в нарушаване на човешките права, тъй като парламентът забрани временно достъпа на шестима журналисти до сградата си. През 2016 година тези журналисти отправиха въпроси към министър-председателя Виктор Орбан, прессекретаря му и няколко депутати и снимаха по на територията на парламента места, които не са предназначени за показване в медиите, се казва в решението на съда, предаде БГНЕС.

27.05.2020/10:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки