Мария Рамирес споделя как правят в. El Diario от вкъщи

06.04.2020 /16:51 | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Рамирес (prnoticias.com)

Живея в Мадрид, центъра на епидемията от коронавирус в Испания. От 10 март насам прекарвам по-голямата част от деня да отговарям на въпроси на читатели и в писане на дневен бюлетин за моя вестник - El Diario.

В. El Diario е издание, ориентирано към създаване на лоялна читателска общност и получаване на финансова подкрепа от нея, подобно на "Гардиън", пише авторката в El Diario, цитирана от в. "Сега":  

Нямаме paywall, а молим читателите да плащат абонамент в подкрепа на нашата мисия. Членовете на общността получават някои бонуси като например достъп до откритията ни няколко часа преди останалите читатели.

Основният ни приход все още е рекламата, но около 1/3 от постъпленията идват директно от читателите. В момента имаме около 39 000 дигитални абонати, повече от всеки друг национален вестник в Испания.

Избягва прилагателните   

Ние често казваме, че предлагаме обществена услуга, въпреки че сме частна компания. През двете десетилетия, в които работя като журналист, винаги съм харесвала тази дефиниция на нашата работа, но никога не съм я виждала толкова грубо и директно, както сега. 

По време на 14-часовия си работен ден в нашия дистанционен нюзрум аз се опитвам да филтрирам и изясня основните новини за деня на фона на лавина от информация, както и от дезинформация.

Особено внимавам за тона, избягвам прилагателните много повече от обикновено и не изтъквам най-горчивите детайли в основното съдържание на мейлите, които изпращам на абонатите.

Избягвам гръмки думи като "криза", "бедствие", "катастрофа", "хаос", "кошмар" и други, които човек се сеща в тази дни. Запазвам някои неща, които съм открила, за по-нататък, тъй като в момента те няма да добавят нищо полезно за читателите. 

Вмъква оптимистични зрънца  

Някои читатели пишат, молейки за повече добри новини. Няма смисъл да се избягват ключовите лоши вести. Изчерпателната информация е основен инструмент на общественото здраве. Всеки трябва да знае колко лоша е ситуацията, за да може да вземе мерки.

Да се захаросва информацията би било опасно и безотговорно. Но в бюлетина се опитвам да включвам по-оптимистични зрънца. На видно място в раздела "Последни новини" поддържам секция "Нещо хубаво", в която публикувам новини за ваксини, лечение, солидарност и иновации. 

Една от многото последици от блокадата в Испания е внезапният спад на приходите от реклама, които все още съставят 2/3 от издръжката на El Diario. Това е много млад вестник. Той бе основан от журналисти през 2012 г. и оттогава е на печалба. Все още е собственост от журналисти и има екип от 100 човека. Сега вестникът се сблъсква със сериозна ситуация, както и много други вестници по света.

Ще се борим още много месеци   

Екипът вече направи редица съкращения на разходите. След големи дебати решихме да увеличим цената на годишния абонамент за сайта от 60 евро на 80 евро. Ако читатели ни информират, че не могат да си позволят новата цена, им разрешаваме да останат на старата. Отговорът на членовете на нашата общност беше изключително позитивен.

Над 90 на сто от нашите абонати приеха новата годишна такса. Само за ден имаме над 1000 нови абонати, а над 1600 души поискаха по свое желание да плащат повече. Само за няколко часа числата се покачиха толкова, че трябваше да проверим втори и трети път, за да се уверим, че не е грешка. Не беше. С тези темпове приходите от абонамент ще компенсират останалите загуби при най-лош сценарий.

Сега е трудно дори да си представя как и кога ще се върнем към работата си както обикновено, ако въобще някога се върнем. Нашият вестник, както и самата държава и много компании, ще се борим в продължение на много месеци.

Но вярвам, че ще се променим, след като преодолеем всичко това. По-добре ще осъзнаем важните неща в професията. Читателите и журналистите ще имат по-ясна представа кога информацията е ценност, обществено благо, и кога не е.  


 

Сподели в
 

170 години от рождението на патриарха на българската литература отбелязва Вапцаровският в. "Моята вяра". "Иван Вазов - мостът между две епохи" е статия на Атанас Звездинов, която въвежда в темата акцент на новия брой на изданието за литература, изкуство и ку:лтура.

04.06.2020/16:52

Най-малко 127 журналисти от 31 държави са загубили живота си в резултат на вируса COVID-19, според доклад на международната неправителствена организация „Press Emblem Campaign“ (PEC).

03.06.2020/16:52

Разследващите полицаи от 5-о РПУ в София откриха и арестуваха бандитите, които безцеремонно разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

02.06.2020/15:25

Водещият иронизира в социалните мрежи решението в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година да се изучава екзотична магистърска специалност.

01.06.2020/16:51

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

31.05.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки