Начало
 
 

ЕФЖ стартира нов проект за защита на свободата на медиите

07.04.2020 /14:57 | Автор : Ивета Балевска | Източник: ЕФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Партньор в инициативата е Международният медиен институт към Европейския център за свобода на медиите.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), заедно с Европейския център за свобода на медиите стартират  проект  на стойност около  1,4 милиона евро, който е подкрепен от Европейската комисия. Целта на проекта е да  предостави практическа подкрепа на журналистите, както  и механизъм за бързо реагиране, за да се гарантира свободата на медиите в Европа, съобщават от ЕФЖ.

„Нарушенията в медиите се увеличават, особено в кризата с COVID-19,  пред която светът е изправен днес”, се казва в съобщението от ЕФЖ, изпратено до национланите журналистически съюзи и асоциации – членки.

В този контекст е и стартиралият нов проект, подкрепен от Еврокомисията.   Един от ключовите компоненти на проекта е да се наблюдават и документират широк кръг  нарушения, свързани с медиите, независимо дали са извършвани от отделни лица, държавни институции или бизнез-компании, както и от отделни медии. Идеята е  да се предприемат незабавни действия за справяне с тези нарушения, сочи информацията от ЕФЖ.

Заедно с Международния медиен институт към Европейския център за свобода на медиите  (IPI) ЕФЖ ще провежда ежедневен мониторинг за нарушения, както от страна на медиите, така и от останалите участници в обществения процес в страните-членки на ЕС.  

ЕФЖ ще наблюдава ежедневното състояние и евентуални нарушения на медиите в Латвия, Литва, Естония, Белгия, Люксембург, Холандия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Швеция, Великобритания, Ирландия, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, а Международният инстут ще следи  ситуацията във всички останали страни - очевидно и в България.

Как членовете на ЕФЖ могат да дадат своя принос?

ЕФЖ  апелира към журналистическите организации членки, както и към отделни журналисти да дадат своя принос и да се включат в проекта, сигнализирайки за евентуални нарушения в своите страни. „Защото вие сте нашият най-надежден източник на информация и действия в защита на свободата на словото”, отбелязва ЕФЖ.

Тук е даден и адресът на он-лайн платформата за контакти с участниците в проекта, на който могат да се изпращат всякакви сигнали за медийни или други нарушения:

Въз основа на съобщените нарушения в медиите участниците в проекта  предлагат широк спектър от незабавна до дългосрочна практическа подкрепа, варираща от правна помощ, съвети за безопасност и обучение, безопасно убежище за журналисти, застъпничество в мисия и чрез  онлайн ресурси.

Правна подкрепа за журналисти, блогъри, активисти, защитници на свободата на словото, неправителствени организации и медии - особено за онези, които действат в държави с по-ограничаващи правителства в ЕС и в страните кандидатки, биха могли да се осъществят чрез изготвянето на общи он-лайн насоки и достъп до правни съвети относно съответното законодателство и стратегия, а също и посредством  външна помощ (например, при подаване на дело в съда, наблюдаване на брифинги, устно застъпничество), достъп до експерти в областта на спазването на законите, ангажиране в националните или международни съдебни спорове (пряко или косвено) и т.н. Повече информация може да се прочете тук.

Съобщава се още, че в най-скоро време ЕФЖ ще разработи онлайн наръчник за обучение за оценка на риска за журналисти, за да повиши осведомеността по проблемите на безопасността и да осигури практическо обучение. Ще бъде създаден и фонд за подпомагане на разработването на национално обучение по безопасност, насочено към отделни журналисти или медии.

В проекта се предлага и  временно убежище за журналисти, подложени на тормоз и сплашване, като пряк резултат от тяхната работа. Пълни подробности могат да се намерят тук.

Проектът предвижда и реализирането на  „съвместно медийно застъпничество”, включващо съвместни изявления, национални мисии (в Чехия,  Испания, Сърбия), провеждането на „кръгли маси” за застъпнически срещи с политици от ЕК.  В тези мисии по преценка на ЕФЖ  ще бъдат включвани и представители на национални асоциации – членки на федерацията.

Мониторингът на съдебните процеси, особено за Турция, Малта (за случая с Дафне Каруана Галиция) и Словакия (за случая на Ян Куцяк), ще се осъществява и с участието на  партньорите по проекта, за да се помогне за гарантирането на   справедливост за журналистите, които са  в затвора или убити.

Скоро ще бъде създаден уебсайт на проекта и неговото брандиране, като  инициаторите и участниците в ръководството му гарантират своевременно информиране на всички членове на ЕФЖ.

Проектът е предназначен да извършва мониторинг в държавите от ЕС и в страните кандидатки, но ще се води наблюдение и ще се известява и за нарушения в държави   извън този обсег. Така ще бъдат включени колкото се може повече страни от Съвета на Европа.

 

 

Сподели в
 

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:36

Какво е 5G технологията, има ли връзка между пандемията COVID-19 и развитието на 5G мрежите, как да се справим с дезинформацията и какво е бъдещето. Международният онлайн симпозиум/уебинар „5Won5G“ (5 въпроса кой, какво, къде, кога и защо относно 5G) събра на 14 май 2020 г. световни специалисти и широка публика, за да обсъдят едни от най-горещите теми напоследък.

17.05.2020/11:51

Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

16.05.2020/19:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки