Трудните моменти показват доброто у хората, смята Надя Обретенова

08.04.2020 /18:59 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Надя Обретенова

Известната журналистка разказва пред Лилия Динова за работата си в БНТ в условията на извънредно положение заради борбата с пандемията от Covid-19.

Надя Обретенова работи в БНТ от 20 г. Носител е на много журналистически награди. Член е на СБЖ. Ето какво разказа тя пред Лилия Динова за работата си в обществената медия в условията на извънредно положение заради борбата с пандемията от Covid-19:

В тези дни всеки един от нас в БНТ работи с усещането, че това, което прави, е натоварено с отговорност. Да информираме бързо и точно. Да предлагаме съдържание, което едновременно да е достоверно и далеч от жълтото и скандалното.

Ситуацията в света е достатъчно тежка, за да я влошаваме и ние. Новините, свързани с коронавируса, не се нуждаят от силни епитети, ярки глаголи и образни сравнения.

В „Още от деня” променихме начина, по който правим предаването. Част от разговорите ни са по скайп. Избягваме да каним повече гости в студиото, за да избегнем физическия контакт.

Спокойствието ми в ефир се дължи до голяма степен на това, което се случва в страната. Виждам, че наложените мерки дават резултат, че решенията се взимат прозрачно, че въпреки някои спорове като тези за бързите тестове, за икономическите мерки, България се обедини. 

А позитивността ми се дължи на едно мое качество, което изградих с годините. Сигурна съм, че от всяка ситуация има изход, че трудните моменти задължително показват добрите качества у хората и че ние сме едно поколение, което е родено с късмета да живее в свободен свят.   

Ние в БНТ имаме вече натрупан опит как да работим в кризи - при атентатите от 11-ти септември в САЩ, при атентата в Сарафово, заложническата криза във Франция, после банковия обирджия в Сливен, който държа цял офис на прицел... Всеки път си казвам, че по-трудно не може да бъде. И всеки пък съдбата сякаш ми намигва.

Днес кризата е не само голяма, но и дълга. Засяга целия свят и нуждата от достоверна информация е голяма.

Спокойствието в работата ни сега е особено важно. Именно затова в БНТ се работи при точен график, като всички спазваме мерките за защита. А по отношение на съдържанието си даваме сметка, че БНТ е обществена медия и именно поради този факт тя има отговорността да не допуска никакви грешки.

Залагаве на проверена информация, навременно поднесена и без сензации. И подпечатана с марката БНТ.

Екипът на предаването ни „Още от деня” е малък, но максимално концентриран да следва ритъма на деня. Въпросите понякога се пишат сами. В други случаи подготовката за интервютата е особено важна. Има дни, в които ти се иска да поканиш петима гости по различни теми, но се налага да избереш трима.

Сега е важно на стола в студиото в 18,20 часа всяка вечер да са хората, които взимат важните решения. И за наше удовлетворение именно това се случва. Зрителските оценки го доказват.

Трудностите ни сполетяват, за да ни покажат, че сме по-силни, отколкото мислим. Така ми се иска да си обясня кризата, която ни връхлетя. Иначе трябва да си дадем сметка, че светът преживява извънредна ситуация и рецептата за нейното решаване я пише всеки един от нас, независимо дали стои вкъщи, за да се предпази, или взима важни решения, свързани с държавата. На колегите си желая сила и смелост, а на тези, които четат това интервю, вяра в утрешния ден.

 

Сподели в
 

102 снимки постъпиха за участие в регионалния ученически фотоконкурс "Аз снимам природата”, обявен от Регионалната инспекция по околната среда и водите- Хасково.

04.06.2020/14:37

КПКОНПИ прекратява проверката срещу бившия директор на Българското национално радио Александър Велев, съобщават от ведомството, ръководено от Сотир Цацаров.

03.06.2020/20:29

28 уникални снимки на изтъкнатия фоторепортер представят в градинката пред НДК част от най-паметните мигове и личности, оставили ярка следа в историята на българската столица.

03.06.2020/09:03

Още месец за деклариране на собственост и финансиране на медии и разпространители

02.06.2020/11:42

„София – Европейска столица на спорта“ уведомява, че фотографията на премиера Бойко Борисов няма да участва в изложбата „Спортът в София през годините“ заради политически спекулации и нападки.

01.06.2020/11:23

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки